Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

KLA-TRI 4:3sn. Oceláři neproměnili v plný bodový zisk dvoubrankové vedení

24.09.2021 · Michal Samiec
Třinečtí Oceláři prohospodařili na ledě chomutovské ROCKNET Areny, tedy v dočasném domově kladenských Rytířů, dvougólové vedení, které drželi ještě devět minut před koncem. Domácí v závěrečné desetiminutovce dvakrát využili přesilovku a o druhém bodu na své konto rozhodli v nájezdech.
7.kolo, pátek 24.9.2021
Kladno
Třinec
4:3sn
ROCKNET Arena, Chomutov
Třetiny: 1:1, 0:2, 2:0 - 0:0  Branky a nahrávky: 15. Beran (Plekanec, Račuk), 51. Jágr (Plekanec, Kristo), 59. Račuk (Kristo, Dotchin), roz. sam. náj. Strnad – 4. Marcinko (Martin Růžička, Hrňa), 24. M. Daňo (Dravecký, Hrňa), 25. M. Kovařčík (O. Kovařčík). Rozhodčí: Kika, Obadal – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 4:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 206. Střely na branku: 34:27. Střely mimo: 11:10. Zblokované střely: 10:10. Hity: 9:8. Vhazování: 44:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3. 
Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Kehar, Suchánek, Donaghey, Nilsen, Wood – Jágr, Plekanec, Hlava – Strnad, Kubík, Kristo – Dvořáček, Filip, Račuk – Machala, Pitule, Beran – Hajný.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Kundrátek, D. Musil, Marinčin, M. Doudera, M. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – Martin Růžička, P. Vrána, M. Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Miloš Roman, Marcinko, Hrehorčák – Hrňa, Dravecký, D. Kofroň.

Komentář k zápasu

Úvod první třetiny v Chomutově hraného utkání s Kladnem byl ve znamení přesilovky Ocelářů po vyloučení domácího obránce Nilsena. Kladenští se zpočátku bránili dobře, dokonce na konci druhé minuty do samostatného úniku na Mazance ujel Plekanec. Hostující brankář byl úspěšnější a dal Třineckým naději na otevření skóre utkání právě v početní výhodě. To se stalo zhruba o 90 sekund později, když těsně před návratem vyloučeného Rytíře na led skóroval Tomáš Marcinko, který dorazil velkou Růžičkovu šanci. V desáté minutě mohli Oceláři vést už o dvě branky, ale svou šanci nevyužil Nestrašil a následně se Třinečtí neprosadili ani v početní výhodě po vyloučení Plekance.

Rytíři ale neinkasovali a po ubráněném oslabení změnili obraz hry první třetiny. Sami měli přesilovou hru po vyloučení Marinčina. Kladenští si hlavně s první formací na ledě byli schopni vytvořit souvislý tlak a šest sekund po návratu slovenského beka ve třineckých službách na led se z předbrankového prostoru prosadil Matěj Beran. Dvě a čtvrt minuty před koncem třetiny byl vyloučen Daňo a o pár sekund později Nestrašil a domácí měli šanci skóre otočit v přesilovce pět na tři. Blízko gólu byl Jágr, ale svou střelou pouze orazítkoval horní tyč Mazancovy branky.

Oceláři do druhé třetiny nastoupili s velkým tlakem. Na začátku druhé dvacetiminutovky byl sám před brankářem Kladna Nestrašil, ale byl příliš blízko a domácí brankář neměl problém jeho šanci odmítnout. Na začátku čtvrté minuty už byl krátký na důraznou dorážku Marka Daňa, který na branku vracel Draveckého pokus. O pouhou minutu a patnáct sekund později to bylo už o dva góly pro Oceláře. Ondřej Kovařčík zachytil v rohu nedůraznou přihrávku Plekance a poslal kotouč před branku, odkud jeho bratr Michal Kovařčík napálil puk do horních pater Bowovy branky a kanadský brankář v barvách Rytířů neměl šanci se přesunout. Hosté pak nevyužili přesilovku po vyloučení Donagheye.

Třinečtí si i po polovině utkání byli schopni v jistých fragmentech hry vytvořit velký tlak, velkou šanci měl třeba po rychlém kontru Růžička. Rytíři už ale další branku ve druhé třetině neinkasovali. Naopak sami se také dostali před Mazance, především v přesilové hře po vyloučení Marcinka. Domácí se ale neprosadili a hostující tým zbylou část druhé třetiny bez potíží kontroloval.

Slezané vstoupili aktivně i do třetí třetiny. V první desetiminutovce byly pasáže, kdy se brankář Mazanec nudil a hra se realizovala především před brankářem Bowem. Oceláři mohli navýšit svůj náskok po vyloučení Kehara, v přesilovce si vytvořili značný tlak, ale kladenský brankář nemusel lovit další puk ze své sítě. Deset a půl minuty před koncem třetí třetiny byl vyloučen Marinčin a domácím Rytířům se v kontrastu s Oceláři přesilovka podařila. Plekanec devět minut před koncem normální hrací doby nabil Jaromíru Jágrovi na levý kruh a kladenská legenda přízemní střelou propálila Mazance.

Do závěrečných minut třetí třetiny se tak vstupovalo za nejtěsnějšího vedení svěřenců Václava Varadi. Ocelářům ale závěr normální hrací doby hrubě nevyšel. Tři minuty a patnáct sekund před třetí sirénou měli domácí velkou šanci po akci Račuka s Dvořáčkem. Kladno po této šanci pokračovalo v přesilovce po vyloučení Michala Kovařčíka. Rytíři si situaci ještě polepšili o šestého hráče, odvolali totiž brankáře. Oceláři se nakonec posílené přesilovce domácího týmu neubránili. Marek Račuk dokázal z nulového úhlu pod ledem odrazem od Mazance dostat puk do sítě a vyrovnat. Třineckým trablům ale nebyl konec. Gól na 3:3 totiž padl při signalizovaném trestu pro Oceláře, za katr tak zamířil Marinčin a o chvíli později i Kundrátek, který poslal puk za mantinel a dostal menší trest za zdržování. Rytíři měli k dispozici dlouhou dvojnásobnou přesilovku.

Oceláři s vypětím všech sil ubránili kladenskou přesilovku pět na tři a to jak před koncem normální hrací doby, tak v prodloužení. Paradoxně největší šance nastaveného času přišla až následně už při klasické hře tří proti třem. Po zaváhání třineckých hráčů ve středním pásmu najížděl sám na Mazance Plekanec, ale svou kličku nedotáhl. Zápas tak nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. V nájezdech nakonec uspěli domácí, kteří z pěti pokusů dali dva góly, za Oceláře se prosadil pouze Martin Růžička. Vítězný nájezd byl připsán Jakubu Strnadovi. Třinečtí hokejisté tak z Chomutova nakonec vezou jeden bod.

Foto použité v článku: Roman Mareš

Ohlasy trenérů

Jiří Burger (Trenér Rytíři Kladno): "První třetinu jsme neodehráli špatně, bohužel vstup do druhé od nás byl katastrofální. Jak jsme prohrávali 1:3, tak si myslím, že Třinec zápas kontroloval a byl jasně lepší. Do zápasu jsme se víceméně vrátili, když jsme dali gól na 2:3. To nás hodně povzbudilo, povedlo se nám v závěru vyrovnat a zvládli jsme i nájezdy. Pro nás obrovská spokojenost proti tak silnému soupeři."

Marek Zadina (Asistent trenéra HC Oceláři Třinec): "Nevstoupili jsme špatně do utkání. Věděli jsme, jak Kladno hraje. Jsou hodně živí, agresivní. Po první třetině jsme si k tomu něco řekli, vstup do druhé třetiny byl skvělý, dali jsme rychlé góly, hráli jsme, co jsme chtěli. Měli jsme víc ze hry, druhou třetinu jsme odehráli dobře. Bohužel, konec třetí třetiny byl špatný, spousta zbytečných faulů, které nemusely být a to nás stálo vítězství."