Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vánoční nadílka pro Oceláře!

23.12.2021 · Michal Samiec, foto: Jan Beneš
Dvě brankami nabitá představení přinesly v této sezóně duely Ocelářů na Spartě. Po zářijových jedenáctibrankových hodech se zdálo, že to může těžko něco překonat. A přece! Dnes padlo v O2 areně ještě více branek a opět se z tříbodového vítězství radují Třinečtí. Hosty nezlomilo ani vyrovnání Sparty poté, co stáhla tříbrankové manko. Bodová vánoční nadílka se tedy veze do Slezska.
34.kolo, čtvrtek 23.12.2021
Sparta Praha
Třinec
5:8
O2 aréna
Třetiny: 1:2, 3:3, 1:3  Branky a nahrávky: 13. Sobotka (Chlapík, Tomáš Dvořák), 27. Řepík (Roman Horák ml., Sobotka), 30. Chlapík (Voženílek, Polášek), 35. Sobotka (Řepík, Roman Horák ml.), 55. Řepík (Roman Horák ml., Chlapík) – 6. Hrehorčák (Dravecký), 18. A. Nestrašil (M. Adámek), 25. Marinčin (M. Doudera, O. Kovařčík), 26. P. Vrána (M. Doudera, Chmielewski), 40. Kurovský (Marinčin), 45. Marcinko (Hrňa), 50. Martin Růžička (Chmielewski), 60. Hrehorčák. Rozhodčí: Jeřábek, Lacina – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (omezená kapacita). Střely na branku: 29:30. Střely mimo: 11:17. Zblokované střely: 13:14. Hity: 13:7. Vhazování: 44:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 4:4, 4:7, 5:7, 5:8. 
HC Sparta Praha: Machovský (26. Salák) – M. Jandus, Tomáš Dvořák, Tomov, Polášek, Mikliš, T. Pavelka, Tomek – Chlapík, Sobotka, Buchtele – Řepík, Roman Horák ml., E. Thorell – Dvořáček, Vitouch, Strnad – Forman, Voženílek, Prymula.
HC Oceláři Třinec: Mazanec (30. Kacetl) – Marinčin, M. Doudera, Zahradníček, Kundrátek, M. Adámek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, A. Nestrašil, O. Šedivý – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký – D. Kofroň.

Komentář k zápasu

Předvánoční utkání zavedlo třinecké Oceláře na led Sparty, která zápasem s naším mužstvem končí kalendářní rok v Tipsport extralize, protože následuje účast pražského týmu na Spenglerově poháru v Davosu. Třinečtí teprve podruhé ve své historii mají na programu extraligový zápas 23. prosince a na ledě O2 areny se museli obejít bez Daňa a nově po utkání s Litvínovem i Musila a Michala Kovařčíka, kteří vypadli ze zdravotních důvodů. Slezanům se první třetina herně povedla výborně, na ledě dominovali svěřenci Václava Varadi a mohli se dopracovat klidně k vyššímu než jednobrankovému náskoku po první dvacetiminutovce.

První šanci měli ale domácí. Ve čtvrté minutě tyč za Mazancem trefil z kruhu střílející Chlapík, první gól padl ale o necelé dvě minuty později na druhé straně, když zaváhání Machovského za brankou využil Roman, jenž poslal puk z rohu k brance, a Patrik Hrehorčák jej pak z brankoviště poslal kotouč za dezorientovaného brankáře. V deváté minutě měl šanci v akci dva na jednoho Roman, ale puk mu v klíčovém momentu přeskočil hůl. Velkou šanci měl i třetí člen čtvrté formace, ale Dravecký nevyužil šanci po přihrávce Adámka. Oceláři nevyužili ani nepříliš nápadné šance po bekhendových pokusech Růžičky a Šedivého a následně přišlo vyrovnání. V polovině třinácté minuty přišlo vyrovnání, když z pravého kruhu Mazance prostřelil Vladimír Sobotka. Oceláři si vedení vzali zpět tři minuty před pauzou, když schovaná střela Andreje Nestrašila od modré zapadla za Machovského.

Třinečtí mohli své vedení navýšit po třech minutách druhé třetiny, ale z ošemetné situace kolem Machovského branky nic nevzniklo. Pak následovala zhruba čtyřminutová pasáž, během které publikum v největší české hale vidělo čtyři branky. Nejprve zvýšil vedení Ocelářů přesnou střelou z prostoru mezi modrou a pravým kruhem Martin Marinčin. O tři čtvrtě minuty později završil pasáž, během které najížděl na Machovského nejprve Dravecký a pak Doudera, dorážkou do odkryté sítě Petr Vrána. Třinečtí se z luxusního vedení ale neradovali dlouho. O další půlminutu později se z hranice brankoviště prosadil jako zakončovatel rychlé kombinační akce Michal Řepík a o tři minuty později projel individuálně z pravé strany Filip Chlapík, zakončil šílenou pasáž zápasu a upravil skóre na jednobrankový rozdíl ve prospěch Ocelářů.

Do druhé poloviny druhé třetiny nastoupily oba týmy s jinou dvojicí brankářů, než kteří v utkání začínali. Salák šel na led po čtvrtém gólu Třince a Kacetl po třetí brance Pražanů. Sparta ještě nebyla, co se týká gólového představení ve druhé třetině, u konce. V patnácté minutě Kacetl vyrazil Řepíkovu střelu k úplně volnému Vladimíru Sobotkovi, který dorážkou z brankoviště vstřelil svůj druhý gól v zápase. Tři minuty před koncem byl v ideální pozici na levém kruhu Růžička, který na své místo dostal puk. Nejproduktivnější třinecký hráč ale demonstroval svou aktuální ofenzivní nepohodu – puk dlouho zpracovával a na následující střelu už byl Salák připraven. Třinečtí také ještě měli jeden zásah schovaný na úplný závěr druhé dvacetiminutovky – Marinčin uvolnil přihrávkou z rohu najíždějícího Daniela Kurovského, který poslal pod padajícím brankářem Sparty puk do sítě popáté.

Domácí začínali třetí část hry ještě v početní převaze, ale za necelou minutu přesilovky pět na čtyři nedokázali nic vymyslet. Na začátku páté minutě se sekyrou na Douderovi provinil Řepík a Oceláři přesilovku využili po necelé půlminutě. Hosté domácí rozebrali před jejich brankou a Tomáš Marcinko z úhlu dorazil do odkryté sítě Hrňovu střelu. Do ještě větší pohody se třinečtí hráči dostali deset minut před třetí sirénou, když za brankou podržel puk Chmielewski a poslal jej do předbrankového prostoru, odkud Saláka překonal Martin Růžička. Na třineckém forvardovi bylo znát, že jej těší protrhnutí pětizápasové série bez vstřeleného gólu.

Další gól do sbírky mohla třinecká sedmadvacítka přidat sedm minut před koncem, kdy se po chybě Sparty v útočném pásmu dostal k nájezdu z pravé strany na Saláka, ale v klíčovém okamžiku nechal puk za sebou. Sparťané pak ještě zápas zdramatizovali poté, co po čtyřiceti sekundách využili Kofroňovo vyloučení – střelcem branky byl Michal Řepík. Do konce třetí třetiny zbývalo pět a půl minuty. O dvě minuty později Sparta odvolala Saláka na hráčskou lavici a zkusila to v šesti. Faulem na Kundrátkovi se ale provinil Horák. Oceláři svou druhou přesilovku v utkání sice nevyužili, ale odehráli dvě minuty daleko od své branky a domácím pak už zbylo málo času se zápasem cokoliv udělat. Navíc půlminutu před koncem zápasu poslal osmý puk do odkryté sparťanské klece Patrik Hrehorčák. Konečný výsledek - Sparta 5, Oceláři 8!

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (trenér HC Sparta Praha): „My jsme dneska strašně moc chyb nasekali a bylo vidět, že Třinec je v pohodě. My jsme se dostali do zápasu ve druhé třetině, tam si myslím, že se to lámalo. I Třinec dneska dělal chyby a je to mužstvo, které moc neinkasuje. My jsme se za stavu 1:4 dokázali zvednout a vyrovnat na 4:4. Měli jsme dvě gólové šance, přesilovku čtyři na tři, ale dostali jsme hloupý gól deset vteřin před koncem třetiny. Ve třetí třetině soupeř využil přesilovku a potrestal další chybu a už jsme neměli sílu to otočit.“

Václav Varaďa (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): „Jsou důležité tři body z tohoto utkání, to jsme chtěli. Ten čas není ideální pro oba týmy hrát pět hodin před Štědrým dnem. Já jsem rád, že jsme dali osm branek. Celkově děkuji týmu, že to odmakal, i když těch chyb bylo spoustu a proto to skóre bylo takové, jaké bylo. Důležité jsou tři body do tabulky ze Sparty. Otázka, proč jsou vzájemné zápasy se Spartou tak gólově bohaté je spíš na hráče. My trenéři si stejně jako domácí nepřejeme hrát taková utkání. Gól Dana Kurovského před koncem druhé třetiny ten zápas zlomil. Bylo to vyrovnané, Sparta před tím měla přesilovku, tam se to lámalo.“

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice