Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

V atraktivním utkání se Spartou Oceláři berou bod

12.10.2018 · Michal Samiec
Zápas devátého kola mezi Oceláři a Spartou Praha nabídl skvělou podívanou, strhující druhou třetinu, ve které diváci viděli sedm branek, tvrdý hokej a spoustu emocí. Utkání v normální hrací době i po pětiminutovém prodloužení skončilo remízou, rozhodly nájezdy – v šesté sérii vítězný gól utkání vstřelil Kudrna.
9.kolo, pátek 12.10.2018
Třinec
Sparta Praha
4:5sn
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 3:4, 0:0 – 0:0  Branky a nahrávky: 14. Roberts Bukarts (Martynek), 29. Marcinko (Roberts Bukarts, Krajíček), 32. Marcinko (Roberts Bukarts, Hrňa), 39. Werek (Svačina, D. Musil) – 24. Forman (Kumstát, Gregorc), 36. Vrána (Beran, Smejkal), 38. Buchtele (Vrána), 40. T. Dvořák (Sill, Delisle), rozhodující sam. náj. A. Kudrna. Rozhodčí: Kika, Hradil – Bryška, Gebauer. Vyloučení: 9:11, navíc Polanský – Beran oba 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 563. Střely na branku: 41:30. Střely mimo: 18:10. Zblokované střely: 15:12. Hity: 14:10. Vhazování: 45:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:5. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, Gernát, D. Musil, Galviņš, Matyáš, M. Doudera – Martynek, Marcinko, Roberts Bukarts – Chmielewski, Werek, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Hrňa.
HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Gregorc, Pavelka, T. Dvořák, Delisle, Piskáček – Smejkal, Sill, Beran – Říčka, Vrána, A. Kudrna – Kumstát, Pech, Forman – Buchtele, Klimek, Rousek.

Komentář k zápasu

Úvodní hrací doba prvního střetnutí Ocelářů se Spartou v sezóně začala přesilovou hrou domácích. Již ve druhé minutě byl vyloučen Gregorc a z početní výhody stojí za zmínku propadnutý puk po střele Bukartse. Machovský měl štěstí, že se kotouč odšoural za brankovou čáru mimo prostor vymezený tyčemi. První skutečně stoprocentní gólovka byla k vidění v deváté minutě, kdy Gernát zpoza branky našel Ondřeje Kovařčíka na pravém křídle v prostoru mezi kruhem pro vhazování a brankovištěm, ale trajektorie jeho střely z první mířila pouze do tyče. Ve dvanácté minutě byl vyloučen i první Ocelář, Marcinko na trestné lavici viděl několik závarů sparťanů, ale také aktivitu svých spoluhráčů. Martynek si vyměnil puk s Gernátem a střílel Matyáš. Machovský sice puk lemem lapačky vytěsnil, ten se ale snesl těsně vedle jeho betonu.

To ale nebylo z útočných choutek domácích v oslabení všechno. V samotném závěru početní převahy Sparty byl velice aktivní Roberts Bukarts, donutil obránce Gregorce fatálně ztratit puk a ukořistěný touš poslal do gólové šance Martynkovi. Třinecký útočník lišácky poslal puk zpět na lotyšského reprezentanta a ten mohl do prázdné brány poslat svůj první ligový gól za Třinec. O pár chvil později to mohlo být o dvě branky. Cienciala po střele z první z pravé strany – a s ním spousta fanoušků – již zvedala ruce, nadějně vypadal i zblokovaný pokus Krajíčka z bezprostřední blízkosti branky po černé práci navrátilce Polanského. Velkou šanci měli i sparťané. V 17. minutě unikl Beran, byl tváří v tvář Hrubcovi faulován a hosté měli možnost srovnat z penalty. Trestné střílení ale Formanovi domácí brankář vychytal. Zajímavá situace ještě byla k vidění 51 sekund před koncem třetiny. Fauloval Michal Kovařčík, hosté měli přesilovku a buly v útočném pásmu, to ale nezvládli provést v souladu s pravidly a menším trestem za to byl potrestán Kudrna.

Druhá perioda nabídla ve Werk areně strhující podívanou, tvrdé souboje a spoustu branek. Gólový účet otevřel ve čtvrté minutě Miroslav Forman – k tomu se dostal puk v přesilové hře zpoza branky od Kumstáta. Neúspěšný exekutor trestného střílení z první třetiny skóroval díky úspěšné kličce do forhendu a střele do horních pater Hrubcovy branky. Oceláři následně překlopili vývoj utkání na svou stranu. Od nedisciplinovaných sparťanů dostali tři přesilovky v řadě. V první projel až před Machovského Svačina, ale střílel nad. Ve druhé narýsoval přesný gólový pas Bukarts na Tomáše Marcinka, který operoval na samotné hraně brankoviště. Téměř totožnou akci se podařilo Třineckým sehrát zhruba o tři minuty později. Tentokrát Marcinkovi puk z hole vyletěl trochu jinak než při gólu na 2:1 a Machovský jej stačil ve vzduchu schovat do rukavice. Konzultace s videorozhodčím ale odhalila, že kotouč byl celým objemem za brankovou čárou. Oceláři vedli 3:1.

Sparta ale měla dost času i sil vrátit se do utkání. Ve čtrnácté minutě druhé části hry ještě v mezikruží zcela osamocený Forman nedal, ale v polovině 36. minuty to už bylo o jediný gól. Puk se dostal před brankou k volnému kapitánovi Sparty Petru Vránovi a ten vykličkoval třineckého brankáře. Vyrovnáno pak bylo opět po Vránově práci za minutu a půl. Tentokrát Vrána poslal touš na volného Jana Buchteleho, který z bezprostřední blízkosti neměl problém Hrubce překonat potřetí. Třinečtí si ale dokázali vedení vzít zpět. 74 sekund před koncem při hře čtyř proti čtyřem prolétl levým křídlem nový forvard domácích Ethan Werek a střílel přesně k levé tyči. Svěřenci Uweho Kruppa ještě před koncem třetiny dokázali vyrovnat. Nenápadnou střelou z kruhu na levém křídle překonal Hrubce Tomáš Dvořák. Velké vzrušení přinesly poslední okamžiky třetiny. Spolu se závěrečnou sirénou se po situaci před Machovským do sebe pustili Polanský s Beranem, velkým dílčím vítězstvím domácích bylo poražení soupeře třineckým hráčem.

Třetí část hry nezačala takovou divočinou, jakou končila dynamická druhá třetina. Oba týmy se nijak výrazně nehnaly do útočení, nicméně když se příležitost naskytla, jak třinečtí, tak sparťanští hráči toho využili. Diváci ve třinecké hale tak viděli aktivitu Werekovy formace, několik dorážek Chmielewského z bezprostřední blízkosti Machovského brankoviště, nebo střelu Draveckého těsně vedle z jízdy po křížné přihrávce od Gernáta. Smejkal pak nabídl Ocelářům přesilovku, kterou domácí sice z větší části strávili v pásmu, ke gólu se ale nepropracovali. Gól mohl padnout i na druhé straně, ale při dorážce do prázdné brány byl zablokován Buchtele. Na druhé straně o moment později neproměnil svůj nájezd z levé strany Werek. Přesilovku pak dostali i sparťané, vyloučen byl Chmielewski, ale Pražané, přestože měli hlavně ve druhé části dvouminutového úseku hry velký tlak, branku také nevstřelili. Ve zbytku třetí dvacetiminutovky rozhodnutí nepřišlo, zápas tak dospěl do prodloužení. Nastavený čas hry nabídl řadu situací, které mohly přinést vítěznou branku utkání, hráči si ale střelecký prach šetřili na nejzazší možnou chvíli – samostatné nájezdy. V nich se měření sil nájezdníků prodloužilo až do šestých pokusů, kde definitivní rozhodnutí přinesl nájezd Andreje Kudrny, hráči z hlavního města vyhráli nájezdy v poměru 3:2.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Oceláři Třinec): "Dnes jsme viděli výborné utkání, hrálo se ve výborné atmosféře. Od druhé půlky první třetiny jsme hráli náš hokej, a ve druhé jsme měli spoustu šancí. Tady se rozhodl zápas. Z našeho obrovského tlaku, který jsme si vytvořili, jsme měli dát více gólů. Naopak z toho, jak moc jsme chtěli, jsme dvakrát propadli a Sparta nás potrestala na 3:3. Je škoda, že po krásném gólu na 4:3 jsme inkasovali několik sekund před koncem druhé třetiny. Ve třetí se už hrálo oboustranně zezadu, nikdo nechtěl udělat chybu. V prodloužení byly šance a bohužel jsme nezvládli nájezdy. S naší hrou jsme ale byli spokojení a tým bychom chtěli za výkon pochválit."

Uwe Krupp (Sparta Praha): "Byl to vzrušující zápas se spoustou gólů. První třetina byla vyrovnaná, hrálo se v tempu. Ve druhé třetině jsme měli několik vyloučených hráčů, domácí využili dvě přesilové hry a dostali se na koně. Ale potěšilo mě, že jsme bojovali, nevzdávali se. Kluci si pořád věřili a vyrovnali. Třetí třetina i prodloužení bylo otevřené, oba týmy mohly rozhodnout. V nájezdech jsme měli štěstí, i když jsem udělal hroznou chybu. Neuvědomil jsem si, že došlo k úpravě pravidel, měl bych si vzít knihu a trochu je prostudovat. Jsem šťastný, že jsme přesto získali druhý bod. Domácí jsou velmi silným týmem, není lehké tu vyhrát."