Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Derby pro Oceláře! V prodloužení rozhodl Martin Růžička!

03.03.2017 · Daniel Ježek
Základní část Tipsport extraligy je u konce. Oceláři v závěrečném dvaapadesátém kole na svém ledě přivítali krajského rivala z Vítkovic. Vyprodaná WERK ARENA viděla útočně laděný hokej, kterému nechybělo nic. Góly, šance, šarvátky. Šťastnější nakonec jsou domácí Oceláři, kteří zvítězili v prodloužení.
52.kolo, pátek 3.3.2017
Třinec
Vítkovice
3:2p
Třetiny: 0:2, 2:0, 0:0 - 1:0  Branky a nahrávky: 24. Petružálek (Redenbach), 30. Netík (Krajíček, Kane), 65. Martin Růžička – 2. D. Květoň (D. Krenželok, Kolouch), 8. Kurovský (Hudeček). Rozhodčí: Šír, Kubičík – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:10, navíc Jank (TRI) – Hudeček (VIT) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:. Diváci: 5 200 (vyprodáno). Střely na branku: 45:34. Zblokované střely: 10:10. Hity: 11:3. Vhazování: 41:24. Průběh utkání: 0:2, 2:2.  
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Linhart, Roth, L. Doudera, Krajíček, M. Doudera, Nosek, Jank, Hrabal – Jašek, Redenbach, Petružálek (A) – Adamský (A), Kane, Irgl (C) – Netík, Marosz, Martin Růžička – Cienciala, Marek Růžička, Hrňa.
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Hrbas, Sloboda (A), Klok, Baranka, Výtisk (A), Urbanec, Krenželok, Kovář – Olesz (C), Roman, Zdráhal – Květoň, Kolouch, Vandas – Szturc, Balán, Tomi – Kurovský, Stastny, Hudeček.

Komentář k zápasu

Ocelářské derby s pořadovým číslem 102. začalo ve vysokém tempu. Z utkání uplynuly jen necelé dvě minuty a hosté již vedli. David Květoň nahodil kotouč z levé strany, Hamerlík si pomalu letící puk nešťastně srazil do branky. Vítkovice byly aktivnější i v dalším průběhu třetiny, početní výhodu z páté minuty ale využít nedokázaly.

Ostravané se druhé gólové radosti dočkali na začátku osmé minuty. Střela Krenželoka od modré se několikrát odrazila, puk se nakonec dostal k nehlídanému Danielovi Kurovskému, který dopravil poskakující kotouč do třinecké branky.

Oceláři se nemohli v úvodní části dostat do souvislejšího tlaku či vyložené střelecké pozice, mnohem nebezpečnější byli i nadále hosté. Hamerlík musel řešit pokusy Zdráhala, Květoně či trestné střílení Vandase. Strážce domácí branky všechny výpady hostí pochytal. To Bartošák měl o poznání méně práce, řešit musel jen akci Petružálka s Markem Růžičkou.

Vstup do prostřední dvacetiminutovky nabídl diametrálně odlišný obrázek. Hráči s drakem na hrudi byli aktivnějším týmem a vypracovali si několik slibných pokusů. Ujala se akce z čtyřiadvacáté minuty. Tyler Redenbach obloučkem vyslal do sóla Jakuba Petružálka, útočník Ocelářů se nijak nerozpakoval a z mezikruží propálil Bartošáka mezi betony.

Vstřelená branka nalila Ocelářům do žil novou krev. Slezané byli nebezpečnější, dlouho však nemohli překonat pozorného brankáře Vítkovic. Dvakrát ze své oblíbené střelecké pozice neuspěl Martin Růžička, v obou případech pálil vedle. Vyprodaná WERK ARENA tak na druhou gólovou radost čekala do poloviny duelu. Domácí hráli přesilovku, navíc byl signalizován další trest. Krajíček našel mezi kruhy stojícího Tomáše Netíka, který trefil levý horní roh Bartošákovy branky.

Další průběh druhé periody poznamenalo několik faulů, dlouho se hrálo v nestandardním počtu hráčů na obou stranách. Větší šance tak přišly až v samotném závěru třetiny. Nejprve mohl vedení hostům vrátit Klok, v úniku ale Hamerlíka nepřekonal. Další tutovku o chvíli později zazdil Roman, který netrefil branku. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky mohl skórovat Marek Růžička, jeho teč Petružálkovy nabídky ale mířila těsně vedle.

Utkání tak do své závěrečné části vstoupilo za nerovnovážného stavu. Ten dlouho drželi brankáři obou celků, kteří si poradili s několika pokusy. Oceláři mohli misky vah naklonit na svou stranu v osmačtyřicáté minutě, kdy po Výtiskově faulu hráli přesilovku. Na Bartošáka však mířila jen jedna střela, hostující brankář vyrážečkou zastavil pokus Hrni.

O dvě minuty později si početní výhodu zahráli také hosté, výsledek lze přirovnat k předcházející přesilovce Ocelářů. Rozhodnout tak mohli Slezané, čtyři minuty před koncem ale na Bartošáka nevyzráli Roth a Marek Růžička. Na druhé straně si Hamerlík musel pohlídat tečované nahození z hole Slobody. V samotném závěru třetiny mohl tři body Ocelářům přisoudit Petružálek, z otočky však pálil nad.

V prodloužení mohl rozhodnout Martin Růžička, třinecký útočník ale znovu netrefil branku. Bartošák pak zastavil rány Rotha a Redenbacha. Na dorážku Martin Růžičky z poslední minuty prodloužení už ale nedosáhl. Dva body tak berou Oceláři!

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "První třetina nebyla v našem podání vůbec dobrá, dvakrát jsme inkasovali a v první přestávce jsme si k tomu museli něco říct. Všichni jsme cítili, že to není výkon, kterým bychom se chtěli prezentovat. Od druhé části jsme zlepšili pohyb, vynutili jsme si přesilovky, je škoda, že se nám nepovedlo víc gólů. Svou sílu jsme ukázali v prodloužení, kdy jsme byli jasně lepším týmem. Do play-off jsme chtěli jít s výhrou, což se povedlo. Chci poděkovat týmu za výkony v základní části, kdy se povedlo kvalifikovat do Ligy mistrů, což je jeden z našich letošních cílů."

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): "Nechtěl bych zlehčovat význam derby, ale pro nás bylo hlavním úkolem, zlepšit herní projev po posledním neúspěšném utkání proti Olomouci.Chtěli jsme se hlavně herně připravit na pondělní zápas předkola. Tento cíl byl splněn, protože jsme byli Třinci vyrovnaným soupeřem. Naše hra snese přísnější měřítka. Trochu nás mrzí časté fauly, které navíc mají místo mimo obranné pásma. Tahle oslabení nám berou hodně sil, navíc týmy jako je Třinec, je umí potrestat. Dnes to byla oslava hokeje. Domácí mají obrovskou kvalitu, kterou jasně prokázali hlavně v prodloužení, kdy ukázali, že po zásluze jsou tam, kde jsou. Dnešní zápas je ale pro nás parádní odrazový můstek před zápasy předkola. Třinci přeji hodně štěstí v play-off."