Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Dynastie pokračuje! Pátý titul v řadě vystřelil Cienciala!

28.04.2024 · Daniel Ježek, FOTO: Lukáš Filipec
Dvacet jedna zápasů v play off, obrat ze stavu 0:3 v semifinále, nakonec zlatá tečka ve druhém prodloužení sedmého finále na soupeřově ledě. Oceláři předvedli neskutečnou morálku, týmovou soudržnost a vůli po vítězství. Tým, který kosilo jedno zranění za druhým, došel k pátému mistrovskému titulu v řadě. Oceláři opět ukázali dračí sílu.
F7, neděle 28.4.2024
HC Dynamo Pardubice
HC Oceláři Třinec
1:2p
enteria arena
Třetiny: 0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1  Branky a nahrávky: 40. Vála (Mandát) – 25. Vrána (Kundrátek, Cienciala), 84. Cienciala (Daňo). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 194. Střely na branku: 43:23. Zblokované střely: 39:16. Hity: 10:3. Vhazování: 60:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Konečný stav série: 3:4.  0
HC Dynamo Pardubice: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, M. Houdek – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Mazanec) – Smith, Mar. Adámek, Nedomlel, Kundrátek, Šenkeřík, Polášek – Dravecký (A), Čacho, Hrehorčák – Voženílek, Helewka, M. Růžička (A) – Daňo, Cienciala, L. Hudáček – M. Roman, Vrána (C), Kurovský – Doktor.

Komentář k zápasu

Do rozhodujícího utkání celého play off nepustilo zranění útočníka Andreje Nestrašila, na soupisku byl jako třináctý útočník zapsán Jakub Doktor. V úvodních minutách byli aktivnější domácí hokejisté, kteří se od prvního vhazování tlačili do útočného pásma a ohrožovali Kacetlovu branku. Dynamo první třetinu vyhrálo na střely 12:5, na třineckého brankáře ale nenašlo recept.

V sedmé minutě hráči s drakem na prsou špatně střídali, hráli v šesti a darovali tak domácím přesilovku. Pardubice se sice držely v útočném pásmu, Kacetl si ale se střelami Sedláka a Košťálka poradil. Po návratu Kurovského na led se do akce vydali Oceláři, Martin Růžička si po pravé straně nabruslil do slotu, puk posílal do Willova teploměru, domácí brankář ale zasáhl.

Přesilovou hru si pak zahráli rovněž Třinečtí, když sekal Vála, hráči s drakem na prsou si ale větší příležitost nevypracovali. Zbývající minuty dvacetiminutovky nabídly nepřesnosti na obou stranách, hra se často kouskovala, brankáři mnoho práce neměli.


FOTO: HC Dynamo Pardubice

Start prostřední periody se více vydařil Ocelářům. Růžička po čtyřech minutách nabíjel Helewkovi, toho ale při zakončení fauloval Kaut a Třinec hrál druhou přesilovku. Nahození Kundrátka od modré v předbrankovém prostoru šikovně tečoval Petr Vrána, Will byl zcela bez šance a hosté vedli. Náskok Slezanů mohl o tři minuty později navýšit Cienciala, kterého v akci dvou na jednoho našel Hudáček, centr úderné formace ale pouze promáchl.

Vítr do plachet pardubickým hokejistům pak nešťastným vyhozením kotouče z vlastního pásma dodal Adámek, Dynamo se v přesilovce dostalo do drtivého tlaku, Kacetla při střele Adama Musila zachránila tyč. Branková konstrukce hrála důležitou roli i v další přesilové hře po útočném faulu Draveckého, Zohornovu střelu do spojnice srazil Nedomlel.

Východočeši však hráli velice aktivně, Oceláři se soustředili na poctivou defenzívu. Kacetl předvedl skvělý zákrok držadlem hole proti střele Sedláka, v šestatřicáté minutě pak třinecký gólman zastavil skrytou střelu Košťálka. Sedm vteřin před koncem ale přišla studená sprcha. Poslední pokus Pardubic v třetině z hole Ondřeje Vály zaplaval až do sítě, Kacetl měl zcela zakrytý výhled.


FOTO: HC Dynamo Pardubice

Do třetího dějství se tak šlo s vyrovnaným stavem. Ten po necelých třech minutách mohl změnit David Musil, jehož střela skončila na tyči Kacetlovy branky. Hned vzápětí fauloval Mandát, Oceláři hráli přesilovku, v oslabení ale zahrozili Pánik se Sedlákem, střelu prvního jmenovaného Kacetl zneškodnil. Oceláři se následně usadili v pásmu, Cienciala, Kurovský ani Voženílek ale své příležitosti neproměnili. Třinečtí se následně začali soustředit na poctivou defenzívu, opticky tak mělo Dynamo více ze hry, nicméně se domácí do větších příležitostí nedostávali.

V padesáté třetí minutě se po incingu Dynama vhazovalo před Willem, Polášek tvrdou střelou od modré pořádně protáhl brankáře domácích. V následné akci Pardubic nebezpečně zakončoval Košťálek, Kacetl vyrazil kotouč mimo svou branku. V pětapadesáté minutě fauloval pronikajícího Helewku Dvořák, Třinec dostal k dispozici přesilovku, do největší šance se ale dostali domácí. Mandát při forčekingu získal kotouč, Kacetla ale ani nadvakrát nepřekonal.

Tři a půl miuty poprvé v play off fauloval Nedomlel a Dynamo mělo obrovskou příležitost k rozhodnutí celého finále. Oceláři ale oslabení skvěle ubránili a soupeře do větších šancí nepustili. Duel tak šel do prodloužení.

Prodloužení začalo opatrně na obou stranách, soupeři se soustředili na poctivou defenzívu. První vyloženou šanci zapsal v sedmašedesáté minutě Hrehorčák, který se dostal za domácí obrannou linii, svou kličku na pravou stranu ale nedotáhl k dokonalosti. V pokračující akci pak nahození od modré Hrehorčák tečoval těsně vedle.

V sedmdesáté čtvrté minutě vzal tíhu okamžiku na sebe Richard Pánik, svůj výpad po pravé straně zakončoval střelou do horních pater branky, kotouč ale letěl příliš vysoko. Na druhé straně zajímavě z otočky střílel Hudáček, Will však byl připraven. Prvních nastavených dvacet minut o mistrovi nerozhodlo.

V osmdesáté třetí minutě Kacetl fantasticky zastavil Kousala, v další akci Daňo skvěle našel najetého Davida Ciencialu, který v pádu propasíroval kotouč mezi Willovými betony do sítě. Oceláři tak získali pátý mistrovský titul v řadě, šestý celkově, a dorovnali rekord Vsetína. Dračí hrdinové jsou opět zlatí!

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice): „V první řadě chci Třinci pogratulovat k titulu. Kluci byli na sedmý zápas nachystaní, hráli velmi dobrý hokej, bojovali a chtěli zvítězit. Měli jsme velký tlak, jenže bohužel jsme neproměňovali šance a nedali ten gól navíc. Proto má titul Třinec. Hrají jednoduchý hokej a pořád se drží té své hry. Puky dostávají ven z vlastní třetiny, počkají si na nějakou šanci a pak ji promění. Věřil jsem, že vyhrajeme. Je mi líto našich kluků. Měli skvělou sezonu, dotáhli to takhle daleko, ale nakonec jsme to neurvali. Chyběl nám kousíček do mozaiky. Věřím, že to jednou vyjde.“

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „Pořád si nemůžu připustit, že je to pravda, nemůžu to vstřebat. Je to skvělý pocit, nicméně pořád ještě neuvěřitelný. Za tuhle sérii s 21 zápasy, k nimž jsme přidali i nějaká prodloužení, musím před chlapci smeknout. Tohle uhrát a získat navrch titul, to je pro ně zadostiučinění. A pro mě samozřejmě také. Těch atributů, díky nimž se nám to povedlo, je poměrně hodně. Mezi ty největší patří soudržnost, pracovitost, zkušenost s takovými boji je také důležitá věc. My jsme už v základní části pracovali velice dobře. A nakonec si myslím, že je ten titul ve správných rukách.“