Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři vezou z Liberce mistrovský mečbol!

23.04.2021 · Jakub Kotajny
Čtvrtá finálová bitva nabídla zatím nejvyrovnanější měření sil v rámci letošního finále. Jediné branky se diváci v liberecké Home Credit aréně dočkali až na začátku sedmdesáté minuty, kdy Matěj Stránský svou tečí poslal Oceláře do vedení 3:1 na zápasy. Repríza posledního odehraného finále tedy nabízí velmi zajímavou podívanou, která může být rozhodnuta v pondělním klání pod Javorovým!
F4, pátek 23.4.2021
Liberec
Třinec
0:1p
HomeCredit aréna
Třetiny: 0:0, 0:0, 0:0 - 0:1  Branky a nahrávky: 70. M. Stránský (Freibergs). Rozhodčí: Hodek, Jeřábek – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 23:27. Zblokované střely: 12:19. Hity: 7:4. Vhazování: 32:27. Průběh utkání: 0:1. 
Bílí Tygři Liberec Kváča (J. Pavelka) – Vitásek (A), Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek, Havlín – Birner (C), A. Musil, Lenc (A) – Najman, Gríger, Bulíř – J. Vlach, Šír, D. Špaček – Rychlovský, Pabiška, A. Dlouhý.
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Štěpánek) – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Kundrátek, Freibergs, M. Adámek – M. Stránský, P. Vrána (C), Martin Růžička (A) – Kurovský, Martynek, Hrňa – M. Kovařčík, Špaček, Rodewald – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký (A) – Chmielewski.

Komentář k zápasu

Začátek utkání se nesl v poklidném duchu, v úvodních minutách si více šancí vypracovali Oceláři, Kváčovu pozornost si získali svými pokusy Gernát a Špaček. O slovo se však přihlásila i strana druhá, z výběru Bílých Tygrů se aktivně prezentovali Pabiška s Kolmannem. V celkovém součtu ale k žádnému vážnějšímu pokusu nedošlo. Velikou hrozbu tak přinesl až začátek deváté minuty, z liberecké ekipy se na výlet útočným pásmem vydal tandem Birner-Knot, druhý jmenovaný se ale v klíčové fázi útočné akce prosadit nedokázal. Severočeši mohli zahrozit znovu v prostřední části úvodní dvacetiminutovky, sekání Arona Chmielewského však nedokázali potrestat ani Bulíř s Grígerem, kteří se nebezpečně nachomýtali kolem Kacetlova brankoviště.

Slezané ukázali svou šikovnost v polovině patnácté minuty, Michael Špaček odhodlaně pronikl až před Rosandiče, který však byl poslední zábranou na cestě do předbrankového prostoru Liberce. Právě hráči Liberce se zásluhou Daniela Špačka postarali o poslední větší závar úvodní části hry, liberecký forward ale na Kacetla ani z bezprostřední blízkosti nevyzrál.

Třinec se jevil aktivněji i na začátku prostředního dějství, Kváču po pauze zkoušeli překvapit Stránský s Kundrátkem. Ani jedna z třineckých akvizicí maskovaného Severočecha nepřekonala a ani přesilová hra, nařízená na začátku pětadvacáté minuty taktéž úspěch do řad Ocelářů nepřinesla. Aktivita Slezanů se stále projevovala i po následném vyloučení Ralfse Freibergse, kdy svou pozornost získali Špaček s Kovařčíkem. Ani Bílí Tygři na vavřínech neusnuli, na konci osmadvacáté minuty udělal z Kacetla opěvovaného hrdinu Dávid Gríger, jenž nedokázal dostat kotouč přes ležícího ochránce třinecké svatyně.

První radost duelu mohla přijít z hole Matěje Stránského v samotném závěru třicáté minuty, touš ale zamířil pouze do brankové konstrukce Kváčovy klece. Vedení Třince mohl zajistit i Tomáš Marcinko, statný útočník bohužel z předbrankového prostoru jen těsně minul. Prostor vyniknout dostal Petr Kváča i o pět minut později, kdy zákrokem večera zlikvidoval šanci Michala Kovařčíka. Stejně jako třinecká sedmaosmdesátka dostal nepříjemnou stopku v osmatřicáté minutě i Petr Vrána, kterého ve snažení zastavila nejprve tyč a poté dobrá intervence obranných řad Liberce. V poslední půlminutě byl ještě vyloučen Martin Růžička a do šaten se znovu odcházelo za bezbrankového stavu.

Hned na začátku třetí periody se síly na ledě srovnaly, když byl za podrážení poslán na lavici hanby Michal Birner. Ani jeden z celků se do závěrečné části hry příliš nehnal a úvodní minuty této dvacetiminutovky se nesly v duchu opatrného hokeje. Neučesanou fázi zápasu rozproudil v šestačtyřicáté minutě Martin Růžička, ani jeho střela ale přes připraveného Kváču mezi tři tyče nezamířila a stav byl i v polovině závěrečného dějství vyrovnaný 0:0.

Třináctá minuta přinesla další zajímavý pokus Severočechů, akci dva na jednoho však zlikvidoval Marcinko svým obětavým zalehnutím do křižné přihrávky. A Liberec hrozil i nadále, Vlach se šikovně provléknul mezi trojicí Ocelářů, jeho ráně však chyběly gólové parametry a Kacetl touš bez větších problémů zkrotil. Patnáct vteřin před koncem základní hrací doby maskovaný Ocelář lapačkou doslova uloupil obrovskou šanci Najmana a bylo jasné, že se dnes pod Ještědem bude hrát déle, než šedesát minut.

Dvacetiminutové prodloužení slibovalo čtvrtou možnost úvodní trefy tohoto zápasu, Oceláři si zejména v úvodní pětiminutovce získali nadvládu nad ledovou plochu ve svatostánku libereckého hokeje. Kváča měl hned několikrát namále, pokusy Stránského a Vrány míjely severočeskou branku jen o centimetry a Liberec byl doslova uzamčen ve vlastním pásmu.

Radost však přišla až na začátku sedmdesáté minuty, po razantním nahození Freibergse dokázal ve vzduchu usměrnit kotouč za záda Petra Kváči Matěj Stránský a na třineckém ledě tak budou Oceláři bojovat o obhajobu titulu!

Foto: Jiří Princ

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): "Byl to velký boj od začátku až do konce. Odcházíme z utkání se vztyčenou hlavou, hráči odevzdali všechno a nemám jim co vytknout. Dokud nikdo nevyhraje čtyři zápasy, tak není konec. Když vypadne hráč typu Michala Birnera, tak je to vždy obrovská komplikace. Bohužel kádr nemáme tak široký, ale jak už jsem řekl, klobouk dolů před kluky, odehráli jsme naprosto vyrovnané utkání."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Dnes jsme měli od prvních minut jiný projev než ve čtvrtek. Hrozně jsme chtěli a bylo to na nás vidět. Byli jsme urputní, důrazní, hráli jsme jednoduše. Myslím si, že jsme si zasloužili vstřelit ten zlatý gól. Bylo to o tom jednom gólu od prvních minut. Měli jsme tam pár tyček, udělali jsme si tlak ve druhé třetině. V prodloužení jsme taky chtěli více, bylo to na nás znát a neskutečně si toho vážím po nepříliš vydařeném utkání číslo 3."

×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice