Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři v domácí premiéře neuspěli, podlehli Olomouci

16.09.2018 · Michal Samiec
Oceláři do prvního domácího utkání v nové extraligové sezóně vstoupili výbornou třetinou, kdy dokázali díky brankám Krajíčka a Ciencialy dvakrát skórovat. Hostující hráči však neupadli do deprese a výsledek otočili. Skórovali Kolouch, Káňa a Mráz, který vstřelil vítězný gól v polovině třetí třetiny, a Olomoučtí tak vyhráli pod Javorovým 3:2.
2.kolo, neděle 16.9.2018
Třinec
Olomouc
2:3
WERK ARENA
Třetiny: 2:0, 0:2, 0:1  Branky a nahrávky: 12. Krajíček (Roberts Bukarts), 14. Cienciala (Gernát, Adamský) – 26. Kolouch, 40. J. Káňa (J. Knotek), 51. Mráz (Tomeček). Rozhodčí: Bejček, Jeřábek – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 033. Střely na branku: 25:34. Střely mimo: 14:6. Zblokované střely: 12:9. Hity: 8:7. Vhazování: 38:15. Průběh utkání: 2:0, 2:3.  
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – M. Doudera, Krajíček, Matyáš, D. Musil, F. Haman, Gernát, M. Adámek – O. Kovařčík, Marcinko, Chmielewski – Svačina, Cienciala, Adamský – Hrňa, M. Kovařčík, Roberts Bukarts – Dravecký, Viedenský, Hladonik.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, J. Galvas, Ondrušek, Jaroměřský, Staněk, Švrček – J. Káňa, J. Knotek, Laš – Irgl, Kolouch, Burian – Jergl, Skladaný, Holec – Tomeček, Mráz, Ostřížek.

Komentář k zápasu

Úvodní šance prvního domácího utkání Ocelářů na sebe nenechala dlouho čekat. Již ve druhé minutě se před Konrádem objevil Michal Kovařčík, rychlou akci ale gólově nezakončil. Hosté následně měli šanci otevřít skóre v přesilové hře, z vyloučení Hrni ale nevytěžili nic. Stejně jako Oceláři z vyloučení Tomečka, byť Marcinkovo ťuknutí do puku z prostoru před brankovištěm trefilo pravou Konrádovu tyč. Výsledek první třetiny tak určila pasáž zhruba dvou minut po polovině úvodního dějství. Nejprve si sjel z pozice pravého beka do prostoru mezi brankovištěm a kruhem Lukáš Krajíček, kterého tam našel perfektní přihrávkou Roberts Bukarts. Následně pálil od modré Gernát a David Cienciala do trajektorie puku sáhl a navýšil třinecké vedení. Šance měli ale i hostující kohouti, ty největší koncentrovali do devatenácté minuty. To nejprve Laš střílel z předbrankového prostoru, následně Staněk z vrcholu kruhu vyslal svižnou ránu zápěstím. V obou situacích měl navrch domácí gólman Hamerlík.

Oceláři na začátku druhé hrací doby přečkali přesilovku Olomouce, i když hosté měli dobře přes minutu solidní tlak v pásmu. Snižující branku měl na holi ve čtvrté minutě Tomeček, který tečoval Galvasovu střelu, ale puk pouze orazítkoval tyče Hamerlíkovy branky. Zhruba o dvě minuty později již domácí brankář inkasoval. Petr Kolouch centroval puk na Irgla dojíždějícího do brankoviště, ale ten k němu nedošel. Do branky si jej smolně srazil třinecký obránce Matyáš.

V následujících minutách se hrál vyrovnaný, urputný hokej, hra často plynula i několik desítek sekund bez přerušení a šance se rodily na obou stranách. Například Knotkova střela olízla horní tyč Hamerlíkovy branky, Bukarts dostal od Chmielewského puk mezi kruhy tváří v tvář Konrádovi, ale byl v poslední chvíli odzbrojen. Šanci měl i Hladonik, který dorážel vlastní vyraženou střelu. Gól ale padl až v poslední minutě z daleko méně nápadné situace. Hamerlíkovi se za brankou při rozehrávce kotouč namotal na hůl, Knotek jej zpoza branky rychle poslal před brankoviště a Jan Káňa neměl problém zamést puk do prázdné třinecké klece a vyrovnat.

S uplývajícím časem třetí třetiny se jevilo čím dál jasnější, že o osudu utkání může rozhodnout jedna jediná akce. Oceláři se snažili vyvíjet neustále ofenzivní aktivitu, ale měli proti sobě dobře zorganizovaného soupeře, který neváhal žádnou akci využít k tomu, aby zahrozil před brankou soupeře. V osmé minutě po Musilově střele zakončoval z levého křídla Chmielewski, ale nebyl přesný. Na druhé straně zhruba o tři minuty později přiblížil kohouty třem bodům Bruno Mráz, jenž dorazil Hamerlíkem vyraženou střelu Tomečkovu. V následujících minutách si Olomoučtí svůj náskok dobře hlídali, nepouštěli Oceláře do tolika nebezpečných situací jako v předcházejícím průběhu. Naopak tři minuty před koncem se do samostatného úniku dostal Irgl, ale nezvládl zakončení. Kohouti pak nabídli Třinci přesilovku, domácí trenéři situaci umocnili odvoláním brankáře, ale Ocelářům se vyrovnat přes tlak, který si vytvořili, nepodařilo ani v přesilové hře, ani ve zbývajících desítkách sekund. Třineckým hokejistům tak úvodní domácí zápas nevyšel.

Ohlasy trenérů

Jiří Raszka (HC Oceláři Třinec): "Začali jsme dobře a dodržovali jsme věci, které jsme si říkali. To znamená hodně střílet od modré čáry, chodit do brány. Chtěli jsme také vstřelit první branku a nejlépe dvě, protože Olomouc je bojující mužstvo. Povedlo se nám to, ale bohužel jsme vedení neudrželi. Oba góly byly smolné, Olomouc dostalo trošku na koně. Druhá třetina nebyla z naší strany optimální, ale začínalo se od nuly a ve třetí jsme na tom byli opticky lépe. Ale Olomouc hrála v obranném pásmu výborně, velice obětavě a hodně střel nám zblokovala. Těžko jsme se přes ní dostávali do předbrankových prostor a potom nám ujeli z rohu a z dorážky skórovali potřetí. Určitě jsme takhle nechtěli odstartovat sezonu, nicméně je to pořád teprve začátek. Teď máme před sebou pět utkání venku, musíme hrát každý zápas na sto procent a urvat nějaké body."

Jan Tomajko (HC Olomouc): "První třetinu jsme nezačali optimálně. Ne že by to bylo vyloženě špatné, ale museli jsme dohánět manko 0:2. To jsme nechtěli. Věděli jsme, že Třinec na nás vlítne, přesto dal dva góly a nevypadalo to s námi v té chvíli moc růžově. Hodně nás nakopnul první gól a od druhé třetiny jsme lépe napadali a lépe bruslili. Potom se k nám přiklonilo i trochu štěstíčka a třetím gólem jsme urvali zápas na naši stranu."