Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři kontra Boleslav – 5:1

12.01.2018 · Michal Samiec
Utkání, ve kterém se Oceláři pomalu rozjížděli, ale nakonec střetnutí s nepříjemnou a kvalitně hrající Boleslavi zvládli. Olympionik v brance Mladé Boleslavi, Brandon Maxwellov, dostal pět branek. Vítězný gól vstřelil Ondřej Kovařčík, Tomáš Linhart si připsal tři asistence.
39.kolo, pátek 12.1.2018
Třinec
Ml. Boleslav
5:1
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 3:0, 2:0  Branky a nahrávky: 27. Roman Vlach (Linhart), 35. O. Kovařčík (Chmielewski), 37. Svačina (Linhart, Martin Růžička), 54. Martin Růžička (M. Kovařčík), 59. Dravecký (Hrňa, Linhart) – 3. Urban (Klepiš). Rozhodčí: Šír, Pavlovič – Klouček, Komárek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 061. Střely na branku: 41:34. Zblokované střely: 8:11. Hity: 10:9. Vhazování: 49:28. Průběh utkání: 0:1, 5:1. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec (3. – 5. Hamerlík) – Adámek, Krajíček, Roth, Linhart, D. Musil, L. Kovář – Martin Růžička, Marcinko, Svačina – Hrňa, Roman Vlach, Dravecký – Cienciala, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Jan Hanzlík, J. Říha, Němeček, Eminger, Kotvan, Dlapa – Orsava, Žejdl, Valský – Klepiš, P. Musil, P. Kousal – Pacovský, P. Holík, Lenc – Pabiška, Urban, Martin Procházka.

Komentář k zápasu

Oceláři v závěrečném zápase třetí čtvrtiny základní části extraligy přivítali na svém ledě trápící se Mladou Boleslav. Ambiciózní klub, který před sezónou i v průběhu ročníku přivedl do svého kádru zajímavá jména, se však prozatím celým průběhem základní části spíše protrápil. Kromě změn na jednotlivých hráčských postech již vyměnil také některé členy vedení a trenérský štáb. Mladou Boleslav od poloviny listopadu má na povel třineckého prostředí dobře znalý Vladimír Kýhos. Přestože trenér, který ještě v jarním play off vedl třinecké Oceláře, začal velkolepě – výhrou 6:1 ve Zlíně – zatím klasická léčba hokejových krizí, tedy změna trenéra, v Boleslavi moc nefunguje. Mladoboleslavským dokonce po změně kouče mírně poklesla úspěšnost získaných bodů, která se zatím drží kolem 40 procent. Aby mohl Bruslařský klub reálné pomýšlet na předkolo play off, měl by získat do konce základní části minimálně kolem 25 bodů.

Do Třince tedy na závěr třetí čtvrtiny extraligy přijel klub, který není zrovna v ideálním rozpoložení, ale to neznamená, že není nebezpečný. V kádru hostujícího týmu jsou zajímaví a šikovní hokejisté, navíc se Oceláři v dosavadních vzájemných zápasech poměrně natrápili. První zápas ve městě automobilů vyhráli rozdílem jediného gólu, odveta v Třinci dokonce vyzněla pro soubor Vladimíra Kýhose. Středočeši byli dirigovaní dvougólovým Jakubem Klepišem, který už tak zvýšenou motivaci proti bývalému týmu má v současném období podnícenou ještě teoretickou vidinou nominace na olympijské hry.

Od začátku utkání 39. kola bylo vidět, že Mladoboleslavským už začalo play off a každé utkání je pro ně v současné době existenční. Hosté se v úvodní dvacetiminutovce soustředili především na rychlé protiútoky – a že jich od Ocelářů dostali několik a byli schopni je přetavit ve velmi nebezpečné akce! Gólově utkání otevřel po necelých třech minutách hostující Tomáš Urban. 19 sekund před Urbanovou trefou byl vyloučen Orsava, což znamenalo první oslabení Bruslařského klubu. Domácí ale v přesilovce puk ztratili, akci dva na dva vyřešil Klepiš střelou, kterou Hrubec vyrazil k úplně volnému střelci první branky. Třinečtí měli do konce úvodní hrací doby několik dobrých střeleckých pozic, aby minimálně vyrovnali. Největší šanci měl v předposlední minutě první třetiny Adamský, který se v akci tří proti jednomu bránícímu hostujícímu hráči po ťukesu s Linhartem dostal ke střele těsně vedle Maxwellovy branky. Gól mohl padnout i po pokusu Polanského, který bekhendem zakončil akci vzešlou z trojúhelníku Krajíček – Adamský – Polanský. Mladá Boleslav moc pasáží, kdy by třinecký tým uzavřela a mlela v pásmu, neměla, ale po rychlé akci se k střele s gólovými parametry dostal třeba Žejdl, jenž pálil z mezikruží, před posledního bránícího Oceláře se dostal Valský, tvrdou ránou z kruhu se prezentoval Klepiš. Kromě Urbanova zásahu ale Werk arena v první části nebyla svědkem gólového zásahu.

Druhá třetina přinesla podobný obraz hry jako úvodní dvacetiminutovka. Oceláři se snažili o soustavné dobývání mladoboleslavské obrany, hostující hráči naopak, kdykoliv měli takovou možnost, rychle obraceli hru a pádili do útoku. Jejich kontrataky pokaždé hrozily brankou. Hned v úvodní minutě dohrávané přesilové hry Ocelářů z úvodní třetiny nechal pod sebou za brankou puk domácí brankář Hrubec a hosté málem ze situace vytěžili druhý gól v oslabení v zápase. O dvě minuty později se před Maxwella probíjel Ondřej Kovařčík, ale celá situace skončila faulem hostujícího hráče. V šesté minutě prostřední hrací doby byl v hlavní roli opět domácí odchovanec a starší z bratrské dvojice Kovařčíků. Zpoza branky mu přihrál do vyložené pozice bratr Michal, ale mladoboleslavský brankář Maxwell, mimochodem čerstvě nominovaný za tým USA na olympijské hry v Pchjongčchangu, vyrazil ránu betonem. Moment Ondřeje Kovařčíka měl teprve přijít.

Domácí se ale nakonec k brance protrápili. 27. minutu začal vyloženou šancí domácí kanonýr Martin Růžička, kterého na modré našel Linhart. Bránící Říha mu nedal moc prostoru, Maxwell situaci pokryl. Krátký byl ale o chvíli později, když byl v akci opět domácí bek s číslem 21, jenž nastřelil puk od modré a šikovnou tečí nasměřoval puk mezi betony amerického brankáře Roman Vlach. Ve 33. minutě mohl překlopit skóre opět na stranu Mladoboleslavských Orsava, ale jeho bekhendový pokus v přesilovce nebyl gólový. A tak přišel zmiňovaný moment třineckého mladíka. Maxwell neukázal zrovna olympijskou rozehrávku, tu mu sebral Chmielewski, nahrnul puk do brankoviště a Ondřej Kovařčík neměl problém zavěsit puk pod horní tyč. O dvě minuty později mohl opět skóre zápasu v kritickém momentu zápasu upravit Orsava. Tentokrát měl k dispozici nájezd na Hrubce od půlicí čáry, ale bekhendový pokus mu Hrubec sebral. Udeřilo tedy pod třineckým kotlem, kde ve druhé třetině hájil svou svatyni Maxwell. Znovu v centru dění velmi viditelný Linhart, ten opět šikovně nastřelil puk na teč, která se parádně povedla Vladimíru Svačinovi. Třinecká třináctka odčarovala svou gólovou smůlu, když skóroval poprvé od sedmého kola, puk po přiťuknutí s oběma tyčemi skončil za brankovou čárou. Svačina tak stanovil skóre po dvou terciích – 3:1.

Jestliže v prvních dvou třetinách se Oceláři snažili diktovat tempo a hosté ujížděli do nebezpečných protiútoků, situace se v závěrečné hrací době změnila. Mladoboleslavští věděli, že to oni musejí tlačit na pilu, jestli chtějí vyrovnat. Hned prvních 80 sekund třetí třetiny se odehrálo v útočném pásmu Boleslavi, ale gól z toho nebyl. Bílo-zelení si vytvořili několik velmi dobrých brankových příležitostí, několikrát to vypadalo, že to už snad nemůže nebýt branka. Například po dorážkách Lence a Holíka na oba hostující borce zívala prázdná brána, rozhozenou obranu a Hrubce měl před sebou po ťukesu se Žejdlem i Jakub Orsava, který hrál s velkou chutí. Do šance si tento hráč s číslem 32 sjížděl i v klíčové přesilovce hostů po sekání Martina Růžička. Místo puku však v brance skončil on sám, početní výhoda hostů v ideálním čase, kdy se s utkáním dalo ještě něco udělat, zůstala nevyužita. Orsava tedy utkání proti svému bývalému a dalo by se říct mateřskému klubu končil bez vstřelené branky, byť se dostal do výborných šancí. Domácí zápas definitivně výsledkově potvrdili v posledních šesti minutách – nejprve si na dlouhou příhru Michala Kovařčíka dosáhl Martin Růžička, o čtyři a půl minuty později se do samostatného úniku utrhl Vladimír Dravecký, který za Maxwella dostal puk na druhý pokus. U této branky, která pečetila výsledek utkání, si třetí áčko v zápase připsal ve výborné formě se prezentující bek Linhart. Konečný účet – tři body zůstaly pod Javorovým.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Jsme rádi, že po utkání ve Finsku, které nám moc nevyšlo, jsme dokázali zabrat. Výhra se nerodila vůbec lehce, protože nás nalomila vedoucí branka soupeře. Naši hráči k utkání ale přistoupili parádně, vytvářeli si možnosti. Boleslav neodehrála zápas špatně, měla hodně šancí a výsledek mohl být klidně opačný. Velmi si ceníme toho, jak to kluci odmakali. Chci poděkovat za takticky velmi dobře zvládnutý zápas ve třetí třetině."

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): "Výsledek je pro nás možná až příliš krutý. Do zápasu jsme šli s veškerým respektem k síle soupeře, věděli jsme, že Třinec má mnoho šikovných hráčů. Povedlo se nám skórovat, ale domácí měli hodně šancí, při kterých nás držel Maxwell. Dostávali jsme góly po individuálních chybách, navíc jsme netrefili prázdnou branku. Třinec ukázal svou sílu, byl produktivní, proto vyhrál."