Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Série proher prolomena, Oceláři vítězí v prodloužení

22.01.2017 · Daniel Ježek
Oceláři v čtyřicátém první kole Tipsport extraligy hostili Škodu Plzeň. Hráči s drakem na hrudi měli do zápasu snový vstup, již po osmi minutách vedli o dvě branky. Západočeši se ale nevzdali a do poloviny poslední periody srovnali skóre. Duel nakonec muselo rozhodnout prodloužení, v něm se trefil Zbyněk Irgl.
41.kolo, neděle 22.1.2017
Třinec
Plzeň
3:2p
Třetiny: 2:0, 0:1, 0:1 - 1:0  Branky a nahrávky: 4. Rákos (Roth, Petružálek), 8. M. Doudera, 61. Irgl (Adamský) – 23. Kratěna (Stach, T. Svoboda), 51. Indrák (Stach, Kadlec). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 149. Střely na branku: 31:31. Zblokované střely: 12:11. Hity: 10:7. Vhazování: 40:42. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Galvas, Roth, Hrabal, Krajíček, M. Doudera, Nosek, Jank, Adámek – Adamský (A), Kane, Irgl (C) – Rákos, Špirko, Dravecký – Petružálek (A), Marosz, Hrňa – Jašek, Hladonik, Cienciala.
HC Škoda Plzeň: Machovský (Hylák) – Němeček, Kadlec (A), Pulpán (A), Čerešňák, Frühauf, Sklenička – Kubalík, Kratěna (C), Svoboda – Stach, Preisinger, Indrák – Lev, Kracík, Schleiss – Hrnka, Koreis, Vondráček.

Komentář k zápasu

Vstup do utkání byl v režii domácích hokejistů. Oceláři se od úvodního buly tlačili do zakončení, první šance Irgla ale úspěch nepřinesla. WERK ARENA se tak poprvé radovala v třetí minutě, kdy hráči s drakem na hrudi hráli početní výhodu po faulu Hrnky. Z trestu plzeňského útočníka uplynulo pouhých deset vteřin a Machovský musel lovit puk ze své sítě. Daniel Rákos šikovně tečoval Rothovo nahození mimo dosah hostujícího brankáře.

Slezané pokračovali v nastoleném tempu také v dalších minutách úvodního dějství, odměnou jim byla druhá přesná trefa. Domácí hokejisté dlouho drželi plzeňskou pětici pod tlakem, vše nakonec korunoval Milan Doudera. Bek Ocelářů si podržel kotouč na útočné modré, z otočky poté poslal puk do levého horního rohu Machovského branky.

Další změnu stavu mohlo přinést období kolem desáté minuty první dvacetiminutovky. Slezané měli k dispozici devětadvacet vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem, Machovský ale třetí kotouč za své záda nepustil. To Plzeňští se do šancí dostávali velmi sporadicky. Největší možnosti k ohrožení Hrubce měli hosté v závěru periody, kdy hráli přesilovku. Kromě lehkého nahození Svobody ale domácí brankář zasahovat nemusel.

To úvod prostřední části hry nabídl zcela opačný obraz hry. Škodovka byla lepším týmem, hosté si svým pohybem také vypracovali dvojnásobnou početní výhodu. Ta měla trvat padesát vteřin, její trvání zkrátil přesný zásah Ondřeje Kratěny. Plzeňský útočník pálil do odkryté části branky, kotouč se od tyče a zasahujícího Hrubce odrazil do sítě.

Oceláři mohli na trefu hostí reagovat ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách. Ve velkých šancích stál především Daniel Rákos, domácí útočník ale svou druhou trefu večera přidat nedokázal. Výhodu jednoho muže v poli měla posléze také hostující Plzeň, ani indiáni ale nebyli schopni dostat kotouč za záda soupeřova brankáře.

Také do závěrečné třetiny vstoupili lépe hosté, kteří v úvodním tlaku zasypali Hrubce několika pokusy. Brankář domácích musel krotit střely Indráka, Pulpána či Hrnky. Domácí hrozili z rychlých brejků, akce Hrabala skončila na tyči, Dravecký později nemířil přesně. Z podobné situace mohl na druhé straně udeřit Kubalík, Hrubec byl však proti.

I v dalším průběhu periody byla aktivnější hostující Škodovka, indiáni ale dlouho nemohli najít recept na překonání defenzívy domácího celku. Západočeši se tak radovali až po uplynutí padesáté minuty. David Stach rozehrál na Miroslava Indráka, který od modré vyslal prudkou střelu. Hrubec neudržel kotouč, ten se dokutálel do branky.

Oceláři po inkasované brance přidali na obrátkách, kromě Petružálkovy střely, která trefila boční síť, se do vážnější šance nedostali. Na druhé straně pak Hrubcovu pozornost otestoval Pulpán. O poznání nebezpečněji pálil v šestapadesáté minutě Lev, brankář Ocelářů reagoval na poslední chvíli, i tak se mu povedlo vytěsnit kotouč mimo svou branku.

Na druhé straně mohl Slezany k vítězství přiblížit kapitán Irgl, jehož do sóla vyzval Petružálek. Irgl zvolil střelu mezi betony, Machovský byl pozorný. Do třetí sirény utkání se již nikdo neprosadil, zápas tedy šel do nastaveného času. To trvalo jen dvacet vteřin, když se po Adamského pasu prosadil Zbyněk Irgl.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "První třetinu jsme dominovali, hráli jsme to, co jsme chtěli. Bylo vidět, že hrajeme doma a jsme hladoví po vítězství. Velká škoda, že jsme nevyužili přesilovku pěti proti třem. Vlastními chybami jsme soupeře nakopli, darovali jsme jim přesilovky a Plzeň se dostala zpátky do utkání. V dalším průběhu to už byl boj. Pokud bychom byli na vítězné vlně, asi bychom zápas dotáhli do vítězného konce už v normální hrací době. Jsme ale rádi, že v prodloužení Zbyněk Irgl nezlomil hokejku, ale rozhodl o dvou bodech."

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Bohužel jsme navázali na tristní začátek, jak tomu bylo v utkání v Liberci. Bylo to katastrofální, neměli jsme vůbec pohyb. Třinec byl jasně lepší, měl lepší bruslení, byl důraznější v soubojích, lépe blokoval střely. Ve druhé třetině jsme se nadechli díky gólu ve dvojnásobné přesilovce. Zásluhou aktivity ve třetí části se nám povedlo vyrovnat. V prodloužení jsme bohužel udělali chybu a soupeř trestal. Mrzí nás ale špatné vstupy do zápasů, tohle se rozhodně nesmí opakovat."