Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Fantastický obrat v Litvínově! Drama rozsekl Kreps

11.12.2016 · Michal Samiec
Oceláři hráli druhé utkání po sobě venku. V Litvínově v nedělním odpoledni v polovině zápasu prohrávali o tři branky, nakonec však berou dva body za vítězství v prodloužení! Utkání rozhodl osm sekund před koncem nastavení litvínovský odchovanec Kamil Kreps.
29.kolo, neděle 11.12.2016
Litvínov
Třinec
3:4p
Třetiny: 1:0, 2:2, 0:1 - 0:1  Branky a nahrávky: 13. M. Hanzl (R. Hanzl), 21. V. Hübl (Kubát, Gula), 25. R. Hanzl (M. Hanzl, Pavelka) – 31. M. Doudera (Hrňa, Petružálek), 39. Kreps (Irgl), 42. Kane (D. Nosek, Adamský), 65. Kreps (Rákos). Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Ondráček, Kokrment. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5285. Střely na branku: 39:39. Zblokované střely: 10:10. Hity: 11:11. Vhazování: 42:49. Průběh utkání: 3:0, 3:4. 
HC Verva Litvínov: Janus – Gula, Kubát, Pavelka, Sørvik, Pavlík, Sklenička, Kokeš – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, Černý – M. Hořava, Šimeček, Trávníček – Dufek, Válek, Jurčík.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Roth, Hrabal, Krajíček, M. Doudera, D. Nosek – Hrňa, Marosz, Petružálek – Adamský, Kane, Irgl – Rákos, Kreps, Dravecký – J. Sýkora, Špirko, Martin Růžička.

Komentář k zápasu

Úvod utkání 29. kola, prvního střetnutí obou finalistů z roku 2015, které se odehrálo na ploše Zimního stadionu Ivana Hlinky, patřil domácím. Ti začali nejprve mírným náporem, který ale nebyl pro třineckou obranu nic složitého, později si však vytvořili i nebezpečné střelecké pozice. Paradoxně úvodní skutečně gólovou příležitost měli hosté – odchovanec podkrušnohorského klubu, pro kterého zápas na ledě mateřského oddílu byl velkou událostí a dávkou speciální motivace, Jakub Petružálek si nabruslil na lobovaný pas na útočnou modrou čáru, ale jeho střelu zápěstím z levého křídla ukryl do lapačky ve fazoně chytající Janus.

Domácí kontrovali velkou šancí Robina Hanzla, jehož od gólové radosti zastavil bleskurychlý levý beton Hrubcův. Co nezvládl Robin z rodu Hanzlů, to se podařilo Martinovi. Litvínovská Verva ve své první početní převaze zavřela Oceláře v pásmu, Martin Hanzl první ránu nasměřoval do obránce Noska, od jeho holení se však puk odrazil přímo na lopatu střelcovu a podruhé se hráč s číslem 79 nemýlil – 1:0. Šimon Hrubec tak propustil za svá záda první puk po 121 minutách hry.

Po inkasované brance začali zvedat otáčky i Slezané. Výtečnou individuální prací se prezentoval Kamil Kreps, který nabruslil mezi kruhy a následně z jeho práce mohl těžit Rákos. Blízko gólové euforie byl i Martin Růžička, který si po levém křídle v přesilovce najel až před Januse, na hraně brankoviště byl odzbrojen Skleničkou. První třetina tak do análů zanesla jediný gól.

Jestliže můžeme říct, že první perioda moc branek nenabídla, tak na druhou třetinu si v tomto ohledu nelze stěžovat. Prostředí hrací doba se nesla ve znamení dvou odlišných nálad. Hned po 42 sekundách zlepšil rozpoložení litvínovských hráčů a diváků Viktor Hübl, který využil i druhou přesilovku domácích v zápase, když využil toho, že byl Šimon Hrubec rozhozený a mimo základní postavení po předchozím zákroku. Již po zhruba čtyřech minutách Litvínovští opět navyšovali skóre. Své branky se v zápase dočkal i druhý ze sourozenecké dvojice na straně hokejové Vervy - Robin Hanzl překonal brankáře Hrubce na první pohled jednoduchým pukem, který však byl pravděpodobně tečován.

Litvínov se mohl cítit na koni a Oceláři naopak v hluboké depresi. Žlutí své mentální převahy nevyužili, Třinečtí uklidnili hru a krátce po polovině utkání poprvé skórovali. Schovaná střela Milana Doudery, byť nevykazovala parametry nebezpečného projektilu, proplachtila za Jaroslava Januse. Hostům to nebylo dost. Když se jim na konci třetiny naskytla přesilová hra po vyloučení Kubáta, hladově skočili po šanci. Zbyněk Irgl vybojoval v útočném pásmu nedůrazně vyhozený puk, potáhl jej na pravé křídlo a křížnou přihrávkou našel volného Kamila Krepse, který napálil touš a napnul síť za domácím gólmanem podruhé – 3:2.

V závěrečné části normální hrací doby sinusoida nálad v Hlinkově aréně pokračovala. Tak, jak Oceláři v první polovině druhé třetiny nemohli popadnout dech, tak se to v poslední třetině nedařilo domácím. Přispěl k tomu rychlý vyrovnávající gól, který si připsal po akrobatické teči Noskova nahození Cory Kane. Jenže ve zbytku třetí části hry byli blíže vítězství hostující Oceláři. Měli celkem tři přesilovky, jež všechny sehráli dobře. Výtečnou pozici si vyrobil třeba na svém oblíbeném levém kruhu Martin Růžička. Naopak výpady domácích se omezovaly spíše na sporadický pobyt v útočném pásmu, nebezpečná nebyla ani jediná přesilová hra Litvínova v závěrečné části hry po faulu Kanea.

Hostující mančaft nevyužil přesilovku v samotném závěru normální hrací doby, kterou hrál kvůli tomu, že domácí to zkoušeli na Třinec a rozhodčí s jedním přebývajícím mužem na ledě. Třinečtí hráli v početní výhodě prakticky celé poslední dvě minuty, nevyužili tuto šanci a mohli za to pykat ztrátou druhého bodu. V prodloužení byl totiž vyloučený Dravecký. Ten ale z trestné lavice nesledoval vítězný gól domácích, ale hostů! Vypadalo to, že domácí Verva trochu podcenila výpad Rákose s Kamilem Krepsem, protože čas pomalu dobíhal směrem k nájezdům. Druhý jmenovaný se však osm sekund před koncem dostal k dorážce střely Rákose a rozhodl. Bonusový bod putuje na konto slezského souboru.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (trenér HC Verva Litvínov): „Vstoupili jsme do utkání dobře, podařilo se nám dát gól v přesilovce a pak jsme měli pár dalších šancí, škoda že jsme neodskočili víc. Ve druhé třetině nám tam napadaly další dva góly a vypracovali jsme si tak s mimořádně silným Třincem luxusní náskok 3:0. Pak jsme trochu jakoby polevili a nechali si snížit na 3:2. Třetí gól - nechali jsme jenom malý prostor Kaneovi a ten byl schopný tečovat. Byl to velice dobrý hokej, jsme trochu smutní z toho, že jsme nedokázali dotáhnout do vítězného konce takhle dobře rozehrané utkání. V závěru jsme měli trochu smůly, nevyužili jsme ani přesilovku a pak při ní naopak dostali gól. Takže máme bohužel jen jeden bod, tak to chodí.“

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „Jeli jsme na led týmu, který v současnosti doma hraje asi nejlepší hokej. Připravovali jsme se na to, bohužel jsme v první půlce zápasu, v prvních 25 minutách, udělali několik zbytečných faulů a domácí v přesilovkách trestali. Musím pak ale určitě pochválit tým za to, jaký ukázal charakter, zápas dokázal otočit a vyhrát za dva body. To je pro nás strašně cenné. Teď se těšíme na pauzu.“