Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Sté derby pro Oceláře! Výhru v prodloužení trefil Petružálek!

02.12.2016 · Daniel Ježek
Páteční podvečer přinesl sté moravskoslezské hokejové derby. WERK ARENA viděla souboj Ocelářů s Vítkovicemi, jednalo se o velmi vyrovnanou bitvu. Ta začala velmi rychle, po dvanácti minutách na kostce svítil stav 2:1 pro domácí. Vše nakonec vyvrcholilo v prodloužení, které rozhodl Jakub Petružálek.
26.kolo, pátek 2.12.2016
Třinec
Vítkovice
3:2p
Třetiny: 2:1, 0:1, 0:0 - 1:0  Branky a nahrávky: 2. Adamský (Kane, Krajíček), 6. Hrňa (Roth), 61. Petružálek (Roth) – 3. Kucsera (Tybor, Hrbas), 26. Výtisk (Olesz, Stastny). Rozhodčí: Šír, Hradil – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 200 (vyprodáno). Střely na branku: 34:31. Zblokované střely: 9:16. Hity: 10:7. Vhazování: 29:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Linhart, Roth, Kania, Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Doudera – Hrňa, Marosz, Petružálek (A) – Adamský (A), Kane (C), Irgl – Rákos, Kreps, Dravecký – Sýkora, Špirko, Martin Růžička.
Vítkovice Ridera: Bartošák (od 6. min. Dolejš) – Klok, Sloboda (A), Baranka, Hrbas, Výtisk (A), Urbanec, Krenželok – Kucsera, Roman, Tybor – Olesz (C), Stastny, Hudeček – Květoň, Kolouch, Vandas – Zdráhal, Němec, Tomi – Kurovský.

Komentář k zápasu

Jubilejní sté derby ocelářských celků začalo ve velkém stylu. Ze základní hrací doby se ukrojily jen dvě minuty a jedna vteřina a WERK ARENA viděla již dvě branky. Do vedení se dostali domácí Oceláři po krásné souhře Coryho Kanea a zakončujícího Martina Adamského. Hosté odpověděli ranou od modré čáry, Hrubce propálil Lukáš Kucsera.

Vyrovnané skóre ale nemělo dlouhého trvání, za další tři minuty se opět měnilo ve prospěch týmu ze Slezska. Erik Hrňa si nabruslil do mezikruží a poslal kotouč do horního růžku Bartošákovy klece. Na brankáře Vítkovic, který ze šesti střel inkasoval dvakrát, toho již bylo příliš, pro zbytek zápasu jej nahradil Daniel Dolejš.

Oboustranně aktivní hra pokračovala i v dalších minutách úvodního dějství. Vítkovice mohly srovnat v početní výhodě, ve které dostaly Oceláře pod enormní tlak. Hrubec si ale své mezírky pohlídal a další kotouč za svá záda nepustil. V závěrečné minutě první periody pak mohl vedení domácích navýšit navrátilec Lukáš Krajíček, jeho jedovatá rána ale skončila jen na břevně Dolejšovy klece.

Také úvodní minuty prostřední dvacetiminutovky pokračovaly v podobném rytmu, jako tomu bylo v první třetině. Více ze hry měli hosté, kterým se v šestadvacáté minutě povedlo srovnat krok. Hrubec nedokázal zastavit pohotovou ránu Jana Výtiska, který vymetl všechny pavučinky v levém horním rohu třinecké branky.

Srovnané skóre nemuselo dlouho vydržet ani podruhé, hráči s drakem na hrudi si hned vzápětí zahráli přesilovku. Blízko ke vstřelené brance měli především Zbyněk Irgl s Martinem Růžičkou. První jmenovaný dvakrát napálil Dolejšův beton, Růžička trefil lapačku hostujícího brankáře.

Příznivcům slezského týmu pak trochu zatrnulo při šikovné teči Ondřeje Romana, kotouč ale mezírku mezi Hrubcovými betony nenašel. V samotném závěru periody pak další vyložené šance spálili Irgl s Rákosem.

Poslední dvacetiminutovku začali lépe domácí, kteří se dostali do přesilové hry. Ta se ale Kýhosově družině nepovedla dle představ. V pětačtyřicáté minutě se do dobré pozice řítil Nosek, v předbrankovém prostoru ale nedokázal trefit prudce letící kotouč. V padesáté minutě pak Marosz prošel hostující obranou jako nůž máslem, Dolejše ale nepřekvapil.

Vítkovičtí svou šanci dostali po uplynutí padesáté minuty, kdy hráli přesilovku. Hostům se povedlo rozebrat domácí čtveřici, Kucserovu ránu z voleje skvěle zlikvidoval Hrubec. Po skončení oslabení se vracející Sýkora okamžitě zapojil do útočné akce, své sólo ale do gólového úspěchu nedotáhl.

Velmi blízko k rozhodnutí byl v pětapadesáté minutě Irgl, v dorážce do odkryté branky mu však zabránil Sloboda. Dolejš musel hasit ještě nájezd Petružálka s Hrňou či ránu Noska z poslední vteřiny, puk za svá záda ale nepustil.

Sté derby tak dospělo do prodloužení. To ale trvalo jen šestatřicet vteřin, parádní pas Rotha totiž zužitkoval Jakub Petružálek. Oceláři tak z derby berou dva body, Vítkovice jeden.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): “Dnes to byl pěkný zápas. Utkání možná trošičku ovlivnil úvod, kdy padly tři rychlé branky. Pak to chvíli vypadalo, že se oba mančafty budou soustředit na obranu. Pak ale přišly přesilovky a byl to krásný zápas nahoru, dolů. Možná jsme měli více šancí, ale i hosté měli dost pokusů. Oba gólmani, teda po výměně u hostů, podali výborné výkony. Jsme rádi, že prodloužení dopadlo šťastněji pro nás.“

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): “Byl to velký zážitek, vyprodaná hala. Všechny věci, co se kolem toho děly, tomu i napovídaly. Konečně jsme lehce doplnili sestavu o hráče, kteří nám chyběli celou čtvrtinu. Jsou zápasy, které vyhrajete, trenérský to ale není ono. Dnes jsem hráčům poděkoval, myslím, že jsme nebyli jen sparing partnerem Třince ale tomu svátečnímu derby jsme přispěli výborným výkonem. Nebudu to detailněji hodnotit, byl to zážitek pro trenéra, pro hráče, domácí byli šťastnější v prodloužení. Tenhle hokej se musel líbit.“