Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Cenný bod z Brna: Oceláři padli až v nájezdech

20.11.2016 · Martin Stebel
23. kolo nejvyšší tuzemské hokejové soutěže nabídlo konfrontaci dvou momentálně nejlepších extraligových mužstev. Oceláři po větší část utkání vedli, ale houževnatě hrající Brno dokázalo dvakrát vyrovnat a nakonec zvítězit po dramatu samostatných nájezdů poměrem 3:2. Svěřenci trenérů Vladimíra Kýhose a Reného Muchy po nedělním kole vévodí tabulce s tříbodovým náskokem.
23.kolo, neděle 20.11.2016
Kometa Brno
Třinec
3:2sn
Třetiny: 0:1, 1:1, 1:0 - 0:0  Branky a nahrávky: 33. M. Kvapil (M. Erat, Čermák), 51. M. Kvapil (O. Němec), rozhodující nájezd Vincour – 5. Rákos (Roth, Linhart), 34. J. Sýkora (Petružálek, M. Doudera) Rozhodčí: Hribik, Bulanov (RUS) – Lhotský, Kotlík Vyloučení: 1:4, navíc Galvas (TRI) 10 minut Bez využití: Diváci: 7700 Střely na branku: 29:28 Zblokované střely: 27:8 Hity: 10:5 Vhazování: 32:29 Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2 Nejlepší hráči: Marek Kvapil - Peter Hamerlík  
HC Kometa Brno: Vejmelka (Čiliak) – Gulaši, O. Němec (A), Malec, Štencel, Trška, Kováčik, F. Král – M. Kvapil, Nečas, M. Erat – Zaťovič (A), V. Němec, H. Zohorna – J. Káňa, Čermák (C), Vincour – Dočekal, Raška, Dostálek – Dymáček.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík (Hrubec) – Linhart, Roth, M. Doudera, Hrabal, L. Galvas, Nosek, L. Doudera – Petružálek (A), Špirko, Hrňa – Dravecký, Marosz, Růžička – Rákos, Kreps, Irgl (C)– Adamský (A), Polanský, J. Sýkora.

Komentář k zápasu

Do šlágru 23. kola Tipsport extraligy vstoupili Oceláři v naprosto identické sestavě, jak tomu bylo během pátečního úspěšného vystoupení proti Zlínu. První nadějnou možnost si vytvořili domácí na konci úvodní minuty, Zaťovič a krátce poté ani Zohorna si však na Petera Hamerlíka nepřišli.

Naopak Slezané dokázali gólově zhodnotit hned svou první šanci. Téměř ze středového kruhu nahodil puk na brněnskou branku Vladimír Roth, gólman Vejmelka kus černé gumy pouze ležérně vyrazil před sebe a duchapřítomný Daniel Rákos pohotovou dorážkou z mezikruží nezaváhal - 0:1!

Začátkem deváté minuty mohl být náskok dvougólový. Při vlastní přesilovce Jihomoravané ve středním pásmu ztratili kotouč, do samostatného úniku se dostal kapitán slovenského národního týmu Dravecký, jenže své sólo nezakončil podle svých představ. Pár minut poté se důrazně připomenula Kometa, kdy Čermák přenechal puk do jízdy Káňovi, ten ovšem svůj brejk namířil do lapačky třineckého strážce svatyně.

Brno zkoušelo srovnat krok v početní výhodě, aktivitou hýřil především nejlepší extraligový střelec Zaťovič, ale třinecká obrana na čele se spolehlivým Hamerlíkem pracovala na jedničku.

Druhá část odstartovala územní převahou bílomodrých, kteří pořádně zatápěli u třinecké branky. Gólman Ocelářů se zřejmě nejvíc zapotil u střely Vojtěcha Němce a následné dorážky Martina Zaťoviče. Při další přesilovce domácích prováhal vhodný okamžik k zakončení mladý útočník Raška.

V polovině 26. minuty mohl na druhé straně hřiště skórovat Martin Adamský, jenže nezvolil optimální řešení, navíc Karel Vejmelka vytasil efektní zákrok. Okolo poloviny základního časového limitu byla aktivnější Kometa, udeřilo však teprve ve třiatřicáté minutě, kdy akci Martina Erata po levém křídle gólově vyšperkoval nadvakrát střílející Marek Kvapil - 1:1.

Vyrovnaný stav ale neměl v zaplněné DRFG aréně dlouhého trvání. Oceláři si znovu počínali šikovně a pochvalu zaslouží především Jakub Petružálek. Ten si na levé straně útočného pásma zpracoval nahrávku, zkušeně dal puk "pod sebe" a Ján Sýkora bez dlouhého otálení z prostoru pro buly umístil kotouč v brněnské brance - 1:2!

Rovněž úvod třetí třetiny se nesl ve znamení herní iniciativy domácího celku, což bylo v kontextu nepříznivého stavu z jejich pohledu zcela logické. Aktivní Marek Kvapil si nabruslil mezi kruhy, ale jeho střela zápěstím mířila nad branku. Kometa se poté protrápila vlastní přesilovkou - za zmínku stojí snad jen pokus Martina Erata, který ovšem zblokoval obětavý Rastislav Špirko.

Deset minut před koncem základní hrací doby už na kostce nad ledem přece jen svítily dvě dvojky. Ze střední vzdálenosti nahodil puk do předbrankového prostoru Ondřej Němec, ve skrumáži se nejlépe orientoval Marek Kvapil, jenž dokázal bekhendem skórovat - 2:2.

Zhruba minutu poté znovu mohli jít do vedení třinečtí hokejisté. Ve vyložené příležitosti ovšem Daniel Rákos trefil pouze břevno Vejmelkovy branky. Na druhé straně ledové plochy si nebezpečně počínal v brejkové situaci Tomáš Vincour, ale Peter Hamerlík ukázal mimořádné schopnosti a nekapituloval.

Poslední minuty třetí periody přinesly hokej v rychlém tempu, akce střídala akci a obecenstvo se nemohlo nudit. V hektickém závěru mohl rozhodnout a završit hattrick Kvapil, ale Peter Hamerlík se prezentoval dalším bezvadným zákrokem.

Krásný hokej ve svižném rytmu pokračoval i v rámci prodloužení. Nejprve se v individuálním průniku neprosadil Kvapil, na druhé straně mohl pár vteřin poté přisoudit Ocelářům prémiový bod Dravecký, jehož rána nakonec šla do Vejmelkova ramene. Na konci třetí minuty nastavení neskóroval v evidentní tutovce domácí útočník Němec, rozhodovalo se tedy až v dovednostní disciplíně zvané samostatné nájezdy.

V těch nejprve uspěl precizní střelou k tyči Ján Sýkora, za domácí ovšem srovnal hned poté krok Tomáš Vincour. Tentýž brněnský hráč zachoval chladnou hlavu i ve čtvrté sérii a bonusový bod tak zůstal v městě pod legendárním hradem Špilberkem.

Další extraligový souboj čeká Oceláře v pátek 25. listopadu, kdy od 17:00 hodin ve WERK ARENĚ změří síly s Hradcem Králové.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Kometa Brno): "I náš druhý zápas proti Třinci byl reklama na hokej. Kdo viděl tento zápas, bude souhlasit, že český hokej není špatný. Chci poděkovat týmu. Dostali jsme laciný gól a celou dobu jsme museli dotahovat. Díky neskutečnému tlaku a za podpory fanoušků, kteří nás k tomu vyloženě dohnali, se nám podařilo vyrovnat. Penalty už jsou loterie. Chci poděkovat hráčům, že to nezabalili."

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "Průběh utkání je naprosto jednoduché zhodnotit. Chci pogratulovat domácímu týmu za výkon. Viděli jsme utkání výborné úrovně, které mělo parametry play-off. Byl to nádherný zápas. My ten druhý bod sice nemáme, ale za výkon se stydět nemusíme."