Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Třinec vybojoval vítězství v prodloužení

10.10.2009 · Tomáš Čekal, Růžena Raszková
Ve 14. kole Noen Extraligy zavítali mladí Oceláři na brněnský led. Třinečtí junioři se rychle ujali vedení, Kometa však dokázala dokonce první části dvěmi brankami vývoj obrátit. Vývoj však otočil i Třinec a v dalším průběhu se znovu dostal do jednobrankového vedení. Brno stihlo ještě srovnat, ale v prodloužení rozhodl o dnešním vítězi Filip Pavlík, když při početní výhodě zpečetil dnešní výsledek. Z vyrovnaného utkání si dva body tak odvážejí z Brna Oceláři.
14.kolo, sobota 10.10.2009
Kometa Brno
Třinec
3:4p
Třetiny: 2:1, 0:1, 1:1 - 0:1  Branky a nahrávky: 11. Švaňhal (Sova), 15. Brzobohatý (Štindl, Švaňhal), 50. Zemánek (Komínek, Sova) - 2. Hegyi (Bajtek, Toman), 32. Chovstek (Rufer), 46. Palička (Potoček, Martyčák), 64. Pavlík (Toman, Mičulka). Rozhodčí: R. Polák – P. Humpolíček, M. Musil. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4. 
Matoušek - Štindl, Zítka, Sova (A), Vozdecký, Lysoň, Svoboda, Jáchym - Štěpánek, Šidák, Hnilička, Stehlík (C), Daniška, Komínek, Zemánek, Juráň, Brzobohatý, Popolanský, Bartošek, Švaňhal
Raszka - Pavlík, Rajnoch, Chvostek, Kaďorek, Špaček, Toman - Hegyi, Mičulka, Rapač, Potoček, Böhm, Rufer, Marosz, Měrka, Martyčák, Toman M., Bajtek, Palička, Hanus

Činnost mládeže HC Oceláři Třinec je spolufinancována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Komentář k zápasu

Úvod zápasu byl pro domácí juniory více než obvyklý. Ve druhé minutě totiž musel Matoušek poprvé lovit puk z klece, když ho mezi nohy překonal nehlídaný Dominik Hegyi. To domácí nakoplo a tlačili se před brankáře Raszku. Ale Štěpánek ho ve výhodné pozici trefil jen do ramene. Neprosadil se ani Ondřej Stehlík, který dostal hezkou přihrávku od Tomáše Komínka. Kotouč totiž z těsné blízkosti tečoval jen do výzbroje Ondřeje Raszky. Ze snahy vstřelit branku domácí ani nadále neupustili, a to se jim v minutě jedenácté vyplatilo. Aleš Sova našel přihrávkou přes celé střední pásmo zapomenutého Ondřeje Švaňhala, který si obránce za zády pohlídal tělem a bekhendem překonal Raszku pod lapačku – 1:1. O pět minut později už se domácí radovali z vedení, když Michal Brzobohatý usměrnil za Raszkova záda jím odražený kotouč – 2:1. Kometa tak dokázala zápas přes nepříznivý začátek otočit na svoji stranu a po první části vedla o jednu branku.

To chtěl na začátku druhé napravit třinecký Adam Rufer, ale před poloodkrytou bránou mu střela nesedla a šla těsně vedle tyče. Druhá část začala sérií vyloučení na domácí straně. V čase 26:15 si domácí kouč Kočí vzal oddechový čas, aby nechal své svěřence po této sérii trošku oddechnout. To se vyplatilo. Trošku odpočatí hráči Komety se totiž okamžitě dostali do obrovské šance. Samostatný únik Stehlíka ale nadvakrát vynikajícími zákroky vychytal Ondřej Raszka. V polovině druhé třetiny domácí trošičku polevili a hosté této chvilkové letargie začali ihned využívat. Filip Palička ještě sice na Matouška ani nadvakrát nevyzrál, ale jeho jmenovec Filip Chvostek z dorážky kotouč za záda domácího gólmana už dorazil – 2:2. Petr Matoušek byl v permanenci i nadále, ale poradil si se všemi pokusy Rufera i Marosze. Při další střele Pavlíka mu musela pomoci dokonce tyč za jeho levou rukou. Patnáct vteřin před druhou sirénou se před Matouškem objevil zcela nehlídaný dnes velice aktivní Rostislav Marosz, ale obstřelit domácího gólmana kolem betonu se mu nepovedlo. Kotouč totiž skončil v jeho lapačce.

I vstup do třetí části měli aktivnější znovu Třinečtí, ale Michal Toman v samostatném úniku zvolil jako zakončení velice nepřesnou golfovou střelu. Nemuselo jej to příliš mrzet, protože o pět minut později (45:16) totiž hezkou souhru do prázdné brány zakončil Filip Palička - 2:3. Protože další možnost nevyužil třinecký Rufer, z gólu se radovali pro změnu domácí hráči. Vyrovnání na 3:3 docílili hráči Komety krásnou akcí, založenou Alešem Sovou. Nekompromisně pod víko ji zakončoval po přihrávce Tomáše Komínka Jiří Zemánek. Domácí mohli zápas znovu otočit, ale nevyužili ani jednu ze dvou přesilových her, která jim byla v poslední desetiminutovce nabídnuta.

Následovalo tedy prodloužení. V tom nejdříve zahrozil nepříjemnou střelou Špaček, který ji schoval mezi nohy Zítky. Brankář však stihl na poslední chvíli zasáhnout betonem. Poté přišlo na řadu velice sporné vyloučení domácího Michala Bartoška, které poslalo hosty do přečíslení čtyři na tři. Tato herní situace bývá v prodloužení více než často smrtelnou záležitostí a jinak tomu nebylo ani dnes. Marosz nejdřív pálil jen do tyče, ale chvíli po něm už Filip Pavlík střelou do protipohybu Matouška překonal. Rozhodl tak zároveň o konečné dělbě bodů. Z vyrovnaného zápasu si nakonec bod navíc odvezl šťastnější Třinec, který tak vyhrál podruhé ve třech dnech. Naopak hráči Komety museli podruhé v krátké době skousnout porážku.

Přesilovky na konci zápasu se musí trestat, láteřil Ondřej Švaňhal

Z domácí kabiny po chvíli vyšel zklamaný Ondřej Švaňhal. Kometě totiž ke třem bodům nepomohla ani jeho branka a asistence navíc. Po chvilce přemýšlení se dal do hodnocení nešťastného utkání: „Zápas se vyvíjel docela špatným stylem, jako většinou. První třetiny, první střídání byly špatné. Nakonec se to docela obrátilo. Zápas to byl solidní. Věděli jsme, že na tom budou hodně dobře, protože jsou druzí. Přesto jsme s nimi dokázali hrát dobrou partii. Oklepali jsme se ze včerejší prohry a šli jsme do toho s tím, že vyhrajeme. Málem se to povedlo, ale na konci jsme šli zase do tří a v prodloužení se při oslabení rozhodlo,“ mrzela ho ztráta jednoho plusového bodu, který Kometa mohla urvat stejně jako Třinec.

Po padesáté minutě závěrečné části to ale mohli být právě domácí hráči, kteří mohli převzít otěže zápasu do svých rukou, lépe řečeno na své hole. Po vyrovnání na 3:3 totiž dostali výhodu dvou přesilových her, se kterými ale nenaložili vůbec dobře. „Určitě. Tady ty přesilovky na konci se musí trestat. Je to důležitá součást zápasu, a když se do takové šance dostaneme, tak je potřeba to proměňovat, abychom ten tým zlomili a byli na koni,“ láteřil nad špatně sehranými početními výhodami.

Pro Kometu navíc dnešní prohra znamenala zisk pouhého jednoho bodu ze dvou zápasů. To asi nebylo to, co si od nich Ondřej sliboval: „O spokojenosti nemůže být řeč. Očekávali jsme, že ze Znojma přivezeme tři body, ale bylo to tam velice špatné jak v útoku, tak v obraně. Prostě se nám to tam vůbec nepovedlo. Snažili jsme se z toho oklepat a ty tři body si vzít dneska s Třincem. I když jsme na ně málem dosáhli, jsme nakonec rádi alespoň za jeden,“ konstatoval, že zisk jednoho vydřeného bodu byl asi zasloužený. Tím také svůj rozhovor zakončil.

Filip Palička: Zisk dvou bodů nás těší

Ze strany hostů se k hodnocení zápasu vydal Filip Palička, který ve třetí části poslal svůj tým na chvíli do vedení. Začal ale od samotného úvodu utkání: „Trenéři říkali, ať hrajeme dobře od obrany. To se nám celkem dařilo. Navíc jsme hned na začátku dali gól. Pak to bylo trošku jako na houpačce. Domácí to otočili, ale my jsme srovnali. Ve třetí části jsme to pro změnu otočili my, když mi to dal Mário Potoček před prázdnou bránu. Pak už jsme si říkali, že to ubráníme, ale dostali jsme hloupý gól. Kvůli tomu to šlo do prodloužení, kde pan rozhodčí poslal Brno do tří, a to už jsme zvládli,“ naznačoval, jak jim přesilovka v prodloužení ulehčila situaci.

Přestože Třinec v poslední části vedl o jednu branku, mohl se domů klidně vracet bez bodu. Kometa ale nevyužila ani jednu ze dvou nabídnutých přesilovek. Stejnou situaci jako Ondřej Švaňhal tedy dostal k rozebrání také Filip Palička: „Podařilo se nám je ubránit. Ale spíš to bylo o tom, že kdo měl více štěstí, tak dnes vyhrál, a to jsme byli my,“ sportovně nevychvaloval hru svého týmu a přiznal, co jim k vítězství pomohlo. Třinec se třetí výhrou v řadě vytáhl na druhé místo. „Máme docela dlouhou sérii vítězných zápasů a já jen doufám, že to bude pokračovat. Dnes jsme se dvěma body určitě spokojení,“ ukončil spokojeně své ohlasy.

Úvodní foto: Martin Kocourek (HC Kometa Brno)

Více fotek ze zápasu můžete zhlédnout zde.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Kočí (HC Kometa Brno): Proti včerejšku se to mužstvo hodně zvedlo. Dneska podalo velice kvalitní výkon. Musím přiznat, že ta jejich první lajna byla excelentní. Také často hrávají za áčko. Jinak kluci bojovali jako celek, škoda jen toho závěru. Vždycky jsme se totiž dopustili hloupé chyby a darovali jsme jim nějaký ten gól. Tři tři bylo po konci základní části spravedlivé. Mrzí mě, že rozhodčí úplně zbytečně ovlivnil prodloužení, když jako jediný viděl náš faul. Tohle se prostě nedělá. Měl to nechat hrát dál a v klidu dohrát. Na závěr ještě děkuju klukům za dnešní výkon.

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): U obou mužstev bylo vidět, že je to velice důležité uktání pro další vývoj v tabulce. Jsme rádi, že jsme ho zvládli a vezeme domů dva body. Domácí totiž hráli velice nepříjemný hokej a byli hodně důrazní v zakončení. To se nám naštěstí podařilo v závěru eliminovat a výsledek jsme dokázali otočit. Utkání bylo oboustranně vyrovnané a rozhodlo to, že jsme prostě měli více štěstí.


×
Dnes v 19:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice
HC Oceláři Třinec