Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Těsný první zápas pro Spartu

19.03.2023 · Michal Samiec, foto: Jan Beneš
Sparťané si na domácím ledě v prvních dvou třetinách vytvořili tříbrankový náskok, který se Oceláři pokusili ve třetí třetině zlikvidovat. Odmazali sice Kovářovu neprůstřelnost gólem Růžičky, druhou branku přidal Marcinko, ale domácí nakonec dokázali první zápas urvat pro sebe – Sparta vede 1:0 v sérii.
ČF1, neděle 19.3.2023
Sparta Praha
Třinec
3:2
O2 aréna
Třetiny: 2:0, 1:0, 0:2  Branky a nahrávky: 12. Safin (G. Thorell), 15. Vauhkonen (D. Tomášek, P. Kousal), 26. P. Kousal (Krejčík) – 44. Martin Růžička (Marcinko, A. Nestrašil), 54. Marcinko (M. Daňo, M. Adámek). Rozhodčí: Hribik, Pilný – Brejcha, Lhotský. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 13 250. Střely na branku: 27:34. Střely mimo: 14:18. Zblokované střely: 9:14. Hity: 15:5. Vhazování: 30:26. Průběh utkání: 3:0, 3:2. Stav série: 1:0. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Mikliš, Kempný, M. Jandus, Němeček, Polášek, Moravčík, Krejčík – Forman, Sobotka, Řepík – D. Kaše, Roman Horák, D. Tomášek – Buchtele, D. Vitouch, P. Kousal – Safin, G. Thorell, Vauhkonen.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kaňák, J. Jeřábek, M. Adámek, M. Doudera – Martin Růžička, Marcinko, M. Daňo – Voženílek, L. Hudáček, A. Nestrašil – Dravecký, P. Vrána, Chmielewski – Kurovský, Miloš Roman, Buček – Hrňa.

Komentář k zápasu

Oceláři vstoupili do ostře sledované reprízy loňského jarního finále v totožné sestavě, která je přenesla v nejrychlejším možném módu přes předkolo proti Litvínovu. Vstup do utkání byl oboustranně opatrný, v první pasáži úvodní části hry byly k vidění i několikaminutové fragmenty hry bez přerušení. Z prvních deseti minut se vyjímaly náznak šance Draveckého a na druhé straně pokus Němečka. Domácí se dostali do vedení v polovině dvanácté minuty, když Gustaf Thorell zachytil za brankou rozehrávku třineckého brankáře, poslal puk na slot, odkud se prosadil Ostap Safin. O půldruhé minuty později šli Třinečtí do čtyř, ale první šanci v rámci této dvouminutovky měl Nestrašil, který se snažil vymíchat Kováře, ten ale jeho puk udržel pod sebou. O chvíli později na druhé straně šikovně vložil Olavi Vauhkonen hůl do přihrávky Tomáška a domácí vedli o dva góly.

Hosté ale nebyli v první třetině bez šancí. Obraz hry byl z pohledu Ocelářů milosrdnější než samotný výsledek. Následující pasáž hry po brance finského obra byly spíše v režii hostů. Vidět byla čtvrtá formace, Buček střelou ze střední vzdálenosti protáhl Kováře, následně po Marinčinově střele mohl dorážet do odkryté branky Kurovský – nebýt Jandusova faulu. Třinečtí v přesilovce nejprve zakončovali po střele Daňa, velkou šanci pak měl Růžička, kterému za záda rozhozených obránců poslal křížný puk Nestrašil. Třinecký kanonýr se ale v klíčovém okamžiku nepoložil do střely ideálně, kotouč skončil nad brankou.

Do druhé třetiny Oceláři vstoupili aktivně, chtěli navázat na poměrně podařený konec první dvacetiminutovky, kdy byli schopni si vytvořit kvalitní šance. Domácí ale brzo na začátku druhé třetiny navýšili vedení, když po výměně puku s Krejčíkem skóroval střelou z levého kruhu Pavel Kousal. Hosté pak byli chvilku opaření nastalou situací, když prohrávali o tři góly, a zpět do role se dostali kolem poloviny normální hrací doby, kdy se vrátili zpět k aktivnímu pojetí a snahou o ofenzivní tvorbu. V jedenácté minutě druhé třetiny se dostal do úniku po šikovném protečování od Daňa Růžička, ale Kovář situaci jeden na jednoho zvládl.

Třinečtí tedy nebyli ani ve druhé třetině bez šancí, nedařilo se jim ale prolomit sparťanskou obranu. Naopak šance navýšit skóre měli i Horák s Kempným a později v akci dva na jednoho ještě Kousal s Buchtelem – Mazanec ale nemusel lovit další puk ze své sítě. V posledních minutách druhé třetiny se opět o aktivitu snažili svěřenci trenérského dua Moták – Országh, ale Dravecký trefil horní tyč Kovářovy branky a Kaňák po šikovném průjezdu z vlastního pásma neprostřelil domácího gólmana.

Třinečtí tak vstupovali do třetí třetiny s tříbrankovým batohem na zádech. První šanci s tím něco udělat dostali ve třetí minutě, když byl vyloučen Safin za poměrně ostrý zásah do Romanovy hlavy. Ocelářům se podařilo jejich parádní disciplínu využít. V přesilové hře snížil po křížné přihrávce od Marcinka Martin Růžička. Hned po dvou minutách fauloval za Kovářovou brankou agilního Bučka Jandus a hosté mohli hrát opět v poli s hráčem navíc, nicméně chvíli poté byl vykázán i Marcinko a tuto šanci tak Slezané nevyužili. V dalších minutách Oceláři byli stále aktivní, tlačili se do zakončení, stále totiž měli k eliminaci dvoubrankové manko. Skóre se neměnilo ani po šanci Tomáška, ani po dvou nadějných akcích Romana na druhé straně.

Závěrečnou desetiminutovku normální hrací doby zahájil z hlediska šancí Nestrašil, který využil prostoru ve středním pásmu a najel si do nájezdu. Byl vytlačován ze strany, a tak jediné možné zakončení si Kovář pohlídal. Sedm minut před koncem pálil z levého kruhu Růžička, Kovář byl opět na místě. O malým moment později Oceláři využili díky důrazu Tomáše Marcinka na brankovišti další svůj pobyt v útočném pásmu ke snižující brance. Hned záhy mohlo být vyrovnáno, po chybě sparťanů v obranné třetině byl s pukem na holi sám před Kovářem Buček, ale jeho pokus z úhlu sparťanský gólman pokryl. Třinečtí drželi Spartu v napětí až do závěrečné sirény, ale odmazat celou ztrátu se jim nepodařilo. Konečné resumé – Sparta 3, Oceláři 2, vedení v sérii se tak ujímají svěřenci trenéra Hořavy.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): „Měli jsme v první polovině až příliš mnoho ztrát, mnohdy i nevynucených. To je jedna věc, druhá věc je neproměňování šancí, které jsme si vytvořili. Druhá polovina zápasu z naší strany byla v pořádku, měli jsme šance střelecké i brankové, neproměnili jsme je, a proto nemůžeme pomýšlet na bod v sérii.“

Miloslav Hořava (Sparta): „Já to jenom doplním. Byl to zápas dvou polovin, v té první jsme byli aktivnější, hráli jsme velice dobře a dali tři góly, ale ve druhé polovině byl lepší Třinec a my díky skvělému výkonu Kuby Kováře tenhle zápas uhráli.“


×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice