Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Derby pro Vítkovice, rozhodla třetí třetina

25.09.2022 · Daniel Ježek
První derby letošní sezony nabídlo atraktivní hokejovou podívanou, ve které Oceláři třikrát vedli, nakonec se ale museli před soupeřem sklonit. Vítkovice třemi góly v poslední dvacetiminutovce otočily utkání na svou stranu a získaly tři body.
4., neděle 25.9.2022
Třinec
Vítkovice
3:5
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 2:1, 0:3  Branky a nahrávky: 8. Daňo (Hudáček, Kurovský), 25. M. Růžička (Marinčin, M. Doudera), 34. Voženílek (M. Růžička, Marinčin) – 9. Fridrich (Lindberg), 32. Bukarts (Bernovský), 46. Maciaś (Dej, Marosz), 53. Kalus (Koch, Raskob), 59. Bernovský. Rozhodčí: Kika, Obadal – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 601. Střely na branku: 20:27. Zblokované střely: 16:14. Hity: 10:4. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:5.  
HC Oceláři Třinec: Kacetl (Daneček) – Marinčin, M. Doudera, Adámek, Čukste, J. Jeřábek, Zahradníček, Jaroměřský – M. Růžička (C), Marcinko (A), Voženílek – Hrehorčák, Roman, Nestrašil – Kurovský, Hudáček, Daňo – Lyszczarczyk, Dravecký (A), Chmielewski. Trenér: Zdeněk Moták
HC Vítkovice Ridera: Stezka (Klimeš) – Grman, Mikuš, J. Stehlík, Gewiese, Raskob, Koch, L. Kovář – Lakatoš (A), Marosz, L. Krenželok (C) – Bernovský, Lindberg, Fridrich – Maciaś, Krieger, Bukarts – Kalus, Chlán, Dej. Trenér: Miloš Holaň

Komentář k zápasu

Do prvního letošního derby utkání trenéři Moták s Országhem přeskládali útočné formace, v elitní lajně tak po boku Růžičky s Marcinkem naskočil Voženílek. Vítkovice pak přijely bez Petera Muellera.

Třinec v prvních dvou minutách držel kotouč v útočném pásmu, Stezka ale nemusel řešit žádnou větší příležitosti Ocelářů. Naopak hosté mohli zahrozit Fridrichem, který se dostal do úniku, tváří v tvář brankáři Kacetlovi ale neuspěl. Ve třetí minutě Doudera dobře hledal Růžičku, tomu ale teč do odkryté části branky nesedla a puk skončil na zadním mantinelu. Hráči s drakem na prsou se tak dočkali až v osmé minutě. Libor Hudáček dostal od Kurovského kotouč na vrcholek kruhu, jeho střelu z první pak před Stezkou šikovně tečoval Marko Daňo a Třinec šel do vedení.

Náskok domácím ale vydržel jen čtyřiadvacet vteřin. Po vhazování před Kacetlem kotouč vyplaval k Petru Fridrichovi, který jej střelou ze zápěstí umístil k pravé tyči třinecké branky. Třinec si následně mohl vzít vedení zpět, přesilovku po faulu Kováře ale nevyužil. Ve výhodě jednoho muže v poli se poté nedařilo ani hostům, v šestnácté minutě pak Stehlíkovu prudkou střelu vytěsnil Kacetl špičkou betonu.

V dalších dvou minutách se po vyloučeních Daňa a Mikuše hrálo ve čtyřech na obou stranách, většího prostoru na ledě chtěl využít Raskob, třinecký brankář ale byl připraven. Po změně stran pak podruhé v utkání udeřili domácí. Třinečtí chvíli drželi hosty pod tlakem, načež od modré vystřelil Marinčin. Stezka jeho střelu pouze vyrazil na levou stranu, kde s přesnou dorážkou přispěchal Martin Růžička.

Divácky atraktivní bitva pokračovala i v dalších minutách. Devětadvacátá minuta nabídla velkou šanci Fridricha na straně jedné a Daňa na straně druhé. V obou případech byli lepší brankáři. Hosté pak hráli přesilovku po faulu Daňa, tu sice nevyužili, v třicáté druhé minutě už se ale radovali. Třinec ztratil kotouč v útočném pásmu, přečíslení Vítkovic tří proti dvěma pak na milimetry přesnou střelou zakončil Roberts Bukarts.

Vyrovnaný stav ale vydržel jen dvě minuty. Růžička dobruslil situaci, získal kotouč a chytrou přihrávku vyslal do sóla Daniela Voženílka. Urostlý útočník Třince nic nevymýšlel a rychlou střelou procedil kotouč skrz Stezkovu výstroj do sítě. Oceláři pak mohli po Lakatošově faulu své vedení navýšit, početní výhodu ale domácí nevyužili.

Do závěrečné třetiny tak Třinec vstoupil s jednobrankovým vedením. To musel od čtyřiačtyřicáté minuty bránit v oslabení, kdy fauloval Nestrašil. Oceláři hru ve čtyřech sice přečkali, čtyři vteřiny po návratu potrestaného Nestrašila na led ale skulinu Kacetlově postoji našel Krzysztof Maciaś, který se trefil z velmi ostrého úhlu.

Vedení domácím mohl hned v další minutě vrátit Hudáček, slovenský útočník ale z mezikruží mezeru mezi Stezkovými betony nenašel. Hra se poté vyrovnala, oba soupeři se soustředili na defenzívu. Osm minut před koncem ale WERK ARENU zmrazil Marek Kalus, který tečí Kochovy střely poslal puk mezi Kacetlovy betony a svůj tým poprvé do vedení.

Oceláři se tak rázem dostali do situace, kdy museli dotahovat soupeřův náskok, Třineckým se ale dlouho nedařilo dostat se do větší šance. Dvě minuty před třetí sirénou to pak domácí zkusili se šesti hráči v poli, po nepřesné Růžičkově přihrávce se ale ke kotouči dostal Jan Bernovský, který střelou do prázdné branky rozhodl o výhře Vítkovic.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (Oceláři Třinec): "Hrálo se derby jak má být a fanoušci obou klubů vytvořili výbornou atmosféru. Prohra nás mrzí. Dobře jsme začali, byli jsme aktivní. Hosté hrozili z protiútoků, párkrát jsme propadli, to musíme zlepšit. Vedli jsme, stále nás ale dotahovali a je škoda, že jsme neodskočili na víc než jeden gól. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme vedení ubránit, uhájit. Bohužel se nepovedlo. Rozhodovaly detaily, zblokovat střely, dostat puky ven z pásma, a to se nám nepodařilo. Gratulujeme soupeři k vítězství."

Miloš Holaň (Vítkovice Ridera): "Jsme velmi spokojeni, výhry v derby si vždy ceníme. Vůbec není jednoduché sbírat body proti tak silnému mužstvu. Vítězství se nerodilo jednoduše, jak to možná na konci vypadá. Domácí šli do vedení, a co bylo pro nás důležité a mohlo být v utkání klíčové, že jsme pokaždé kontrovali a po inkasovaném gólu rychle vyrovnali. Třinec byl ve druhé třetině lepší, odskočil nám. Smekám ale před hráči, jaký výkon předvedli ve třetí třetině. Vyhráli ji 3:0, to je fantazie. Možná bych se měl smát z vítězství, ale trápí mě, že jsme ztratili Muellera a v utkání i Krenželoka. Látal jsem to na poslední chvíli, přišel hráč z juniorky Maciaś, který nám možná otočil ten výsledek."


×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice