Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Lojkova šibenice rozlouskla poslední tajenku roku

30.12.2010 · Michal Samiec
Naposledy v tomto kalendářním roce duněly mantinely Werk arény. Oceláři si pro toto utkání pozvali soupeře až z Karlových Varů. Utkání, ve kterém se trefovali téměř výlučně obránci, rozhodli 54 sekund před koncem nastavení Martin Lojek.
35.kolo, čtvrtek 30.12.2010
Třinec
Karlovy Vary
4:3p
Třetiny: 1:2, 0:0, 2:1 – 1:0  Branky a nahrávky: 5. Seman (Polanský), 47. Bonk (Lojek), 53. Seman (Polanský), 65. Lojek (Polanský) – 11. Dobroň (Gřegořek, Skladaný), 20. Čutta (Skuhravý), 51. Kumstát (Rohan). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek – Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 6:10. Využití: 1:2. Diváci: 3555. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3. 
Vojtek – Krajíček, Seman, Lojek, Hudec, Zíb, Richter – Růžička, Peterek, Zagrapan – Varaďa, Bonk, McGregor – D. Květoň, Polanský, Adamský – Hrňa, Ostřížek, Mičulka
Mensator – Čutta, Rohan, Gřegořek, Prošek, Dobroň, Kokko, Přindiš – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Hruška, Pech, Zaťovič – Skladaný, Melenovský, Sailer – Vachovec, Cyganov, Dej – Klíma

Komentář k zápasu

Na soupisce Třince, který se po zápase v Litvínově potýká s problémy v sestavě, se před zápasem s Energií objevil brankář Štefl, v této sezóně bez angažmá. V zápise se objevili i hráči působící v Třebíči – Dóczy s Ostřížkem. Dále pak kmenový hráč Znojma Štach, který v Třinci v případě potřeby může hostovat. Trenérům Ocelářů naopak scházeli zranění či nemocní Hamerlík, Hrabal, Vágner a Kohn.

Oceláři vstoupili do utkání aktivněji než jejich nejvzdálenější extraligový soupeř a již v polovině páté minuty se mohli poprvé radovat. Při signalizovaném trestu jednoho z Energetiků, nabil od zadního mantinelu Jiří Polanský mezi kruhy Danielu Semanovi a ten střelou zápěstím vymetl růžek Mensatorovy branky – 1:0. Třinečtí následně mohli navýšit vedení. V sedmé minutě v první přesilovce zápasu, dostal Růžička od Peterka puk na pravý kruh – jeho střela však jen olízla boční síť.

V desáté minutě byl vyloučen Zíb a hosté hned svou první přesilovku nekompromisně využili. Po 38 sekundách početní převahy dostal od Gřegořka na pravý kruh kotouč Michal Dobroň a nad betonem přesunujícího se Vojtka vyrovnal. Oceláři mohli kontrovat rovněž přesilovkovou brankou, ale Zíb nedokázal na konci 14. minuty dorazit touš za Mensatora, který těsně předtím vyrazil Krajíčkovu ránu. Poté, co byl 86 sekund před koncem prvního dějství vyloučen třinecký kapitán Bonk, Energie ukázala, co je momentálně největší bolístkou Třineckých – přesilovky. Respektive nemohoucnost své využít a soupeřovy ubránit. Šestou branku v oslabení za poslední čtyři třetiny vstřelil třinecké obraně Jakub Čutta - dorazil Skuhravého střelu, Vojtek se nestihl přesunout.

Ve druhé třetině jsme v promrzlé Werk aréně byli svědky pouze vyloučení a marné snahy Ocelářů s výsledky jakkoliv pohnout. Naopak Energetici hráli poměrně uvolněně, jako by vycítili, že jejich poslední soupeř kalendářního roku 2010 nehraje vůbec v optimální pohodě.

Třinečtí na konci 26. minuty dostali ideální možnost vyrovnat. Po vyloučení Zaťoviče a o 79 sekund později Kokka měli možnost hrát tři čtvrtě minuty proti třem. Místo korekce skóre si však vyslechli pískot třineckého publika. Nedokázali vymyslet zhola nic, až na konci dohrávané normální přesilovky 5 na 4 měl dobrou pozici mezi kruhy Krajíček. Obrovskou šanci ještě půlminutu před půlkou zápasu spálil Růžička, který chtěl touš zavést snad až do kuchyně.

Ve 35. minutě byl vyloučen Polanský a hosté tak mohli hrát třetí přesilovku v zápase. Nebyli však tak důslední jako v předchozím průběhu hry, kdy obě standardní situace využili. Dvě minuty před koncem prostřední tercie byl ještě po faulu na uvolňujícího se Růžičku vykázán za katr Sailer, avšak Oceláři pouze ukázali, že početní výhody nejsou dnes jejich šálek čaje.

Poté, co na začátku poslední třetiny normální hrací doby Oceláři přežili oslabení po třetím vyloučení Polanského v zápase, naskytla se domácím ideální možnost vyrovnat. Ve 45. minutě si šel odpočinout Skuhravý, minutu a půl po něm i Dobroň a Třinečtí tak měli druhou možnost v zápase hrát proti třem. Tentokrát si již poradili. Hned po pěti vteřinách Lojkovu střelu od modré dorazil mezi Mensatorovými betony do branky Radek Bonk - srovnáno 2:2. Domácí slezský tým mohl následně v pokračující normální přesilovce i otočit skóre na svou stranu. Ale ani Polanský bekhendem, ani Peterek dorážkou na brankovišti nepřelstili Mensatora.

10 sekund po polovině třetí třetiny vysunul obránce Rohan karlovarskou věž Petra Kumstáta a ten od modré osamocen mířil na Vojtka – s akcí si poradil rutinně, třineckého gólmana prostřelil mezi betony. Hosté, kteří v poslední třetině spoléhali zejména na brejky a nečekané výpady, tak měli opět navrch. To platilo do konce 53. minuty, kdy Polanský vyhrál buly v útočném pásmu, puk dostal na modré Daniel Seman - nic nevymýšlel a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Čtvrtý zásah obránce v zápase tak znamenal vyrovnání.

Ve zbytku normální hrací doby měli více ze hry domácí, avšak skóre se už nezměnilo a utkání tak zamířilo do prodloužení. Po šedesáti sekundách fauloval Hudec a Karlovy Vary tak dostaly možnost hrát 4 na 3. Velkou šanci měl Hruška, nedal. Hosté tak ideální příležitost rozhodnout zápas nezužitkovali, trestali tak Třinečtí. 54 sekund před koncem nastavení dostal puk zpoza brány od Polanského, pro kterého to byla třetí přihrávka v zápase, reprezentant Martin Lojek a nedal brankáři Energetiků šanci. Extra bod tak berou domácí.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec):
"Museli jsme kvůli zraněním hodně změnit sestavu a v úvodu zápasu to bylo znát. Nebránili jsme dobře přesilovky, museli jsme dotahovat a to je vždy náročné. Z naší strany to bylo hodně vydřené. Takhle podobně nás ale Karlovy Vary porazily minule doma, kdy srovnaly v závěru a na nájezdy pak vyhrály. Jsem rád, že se nám povedlo jim to oplatit."

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary):
"Domácí šli rychlé do vedení, dokázali jsme ale ještě první třetině stav otočit. To bylo pro soupeře nepříjemné, obstáli jsme i oslabení ve třech. V momentě, kdy jsme dali branku na 3:2, jsem si myslel, že už vyhrajeme za tři body. Bohužel nám pak střela od modré prošla až do brány. V prodloužení byly šance na obou stranách, ale trefili se domácí. Je to škoda, z Třince se však moc body nevozí, jsme rádi i za ten jeden."