Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vyrovnané drama ukořistili hosté v nájezdech

22.12.2017 · Michal Samiec
Přesně po 26 dnech se Oceláři představili v ligovém utkání ve Werk areně. A bylo to úspěšných 26 dnů! Třinečtí hráli čtyřikrát venku a posbírali sedm bodů, k tomu si „odskočili“ do Ligy mistrů pro postup do finále. Ligový návrat do domácí arény však moc radostný nebyl. Hosté z Liberce totiž dokázali z domácí arény Ocelářů vyexpedovat dva body.
32.kolo, pátek 22.12.2017
Třinec
Liberec
2:3sn
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 2:1, 0:0 - 0:0  Branky a nahrávky: 23. Irgl (O. Kovařčík, M. Kovařčík), 40. Martin Růžička (Rákos, Marcinko) – 16. Jelínek (Bakoš, Kvapil), 39. Lakatoš (L. Krenželok, Ševc), rozhodující nájezd Bakoš. Rozhodčí: Úlehla, Kika – Gebauer, V. Hanzlík. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 762. Střely na branku: 48:19. Zblokované střely: 11:8. Hity: 8:8. Vhazování: 43:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, D. Musil, Linhart, Adámek, Jank – Martin Růžička, Marcinko, Rákos – Irgl, Mikulík, Cienciala – Petružálek, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Dravecký
Bílí Tygři Liberec: Will – Ševc, Pyrochta, Kolmann, Havlík, Jánošík, Maier – L. Krenželok, Jelínek, Lakatoš – Kvapil, Redenbach, Bakoš – Ordoš, Jašek, J. Stránský – J. Vlach, Vantuch, Špaček – Bližňák

Komentář k zápasu

Oceláři dostali proti Liberci poměrně rychle příležitost dostat se do tempa. Již ve třetí minutě byl totiž vyloučen za zbytečný faul v útočném pásmu hostující dlouhán Vantuch, ale domácí přesilovku nevyužili. Růžička sice zacinkal na vnější brankovou konstrukci a o chvíli později po rychlém ťukesu mezi bratry Kovařčíkovými také moc nechybělo, ale na druhé straně Třinečtí mohli v přesilovce i inkasovat. Tygři ujeli dva na jednoho, Špaček to vzal na sebe a puk skončil těsně vedle brány. V polovině šesté minuty dostal menší trest hostující Jelínek, domácím ale početní výhoda tentokrát příliš nesedla, navíc se v ní dopustili chyby při střídání. Šanci hrát s mužem v poli navíc tak dostali i Liberečtí. Obrovskou šancí v deváté minutě pohrdl obránce Kolmann. Po křížném pasu Kvapila promáchl před prázdnou brankou. Rozhodující moment první třetiny přišel v 16. minutě. Během 15 sekund šli ven po šťouchanici před Willem Marcinko a následně Musil, který hasil nebezpečí v podobě unikajícího Kvapila. Hostům trvalo využít přesilovku pět na tři pouhé čtyři sekundy. Bakoš střílenou přihrávkou od modré našel před branku sjíždějícího Petra Jelínka a ten poprvé překonal Hrubce. Do konce úvodní části to byla poslední významná situace, která se ve Werk areně udála.

Na začátku druhého dějství domácí ještě dohrávali početní výhodu po Jánošíkově faulu ze závěrečných sekund první třetiny. Třinečtí se ve zbývajícím čase přesilovky notně trápili, nevymysleli nic kloudného, ale 13 sekund po návratu hostujícího obránce dostali další šanci. Vykázán na trestnou lavici byl tentokrát Havlín. Tato převaha muže v poli už přinesla Ocelářům ovoce. Michal Kovařčík protáhl puk po levém křídle do pásma, křížnou přihrávkou našel bratra Ondřeje, ten podržel puk a přihrál mezi kruhy operujícímu Zbyňku Irglovi. Třinecký hráč s číslem 24 na zádech už Willa prostřelit dokázal. V páté minutě prostřední hrací doby nakopl motory na pravém křídle Mikulík, ošálil bránící Tygry, ale jeho přihrávku napálil pouze do zadního mantinelu Cienciala. Ve 28. minutě po vyloučení Redenbachově ujel ve vlastním oslabení Stránský, Musil jej na hranici faulu před Hrubcem rozhodil, ale nic z toho nebylo – vyloučení, trestné střílení, ani gól. O pár chvil později, již v rovnovážném stavu hráčů na ledě, střílel po neučasné kombinaci snad s holí mezi nohama Bakoš. Na druhé straně měl možnost Krajíček, do dobré šance sjížděl i Ondřej Kovařčík.

Skóre se změnilo až v klíčové závěrečné pětiminutovce druhé třetiny. Po vyloučení Vantucha hráli Oceláři další početní výhodu, velkou šanci měl kanonýr Růžička, který dostal od Marcinka nabito před odkrytou klec, ale gól nedal ani po obkroužení brány. Na druhé straně po rychlém kontru už už zasunoval za rozhozeného Hrubce Kvapil, ale branka padla až o pár sekund později. Namazáno dostal na modrou čáru Dominik Lakatoš a svůj únik proměnil. Když se už zdálo, že skóre zůstane i po čtyřiceti minutách na straně Liberce, objel branku Willovu Martin Růžička, využil provozu před hostujícím brankářem a vymetl prostory v horní části branky hostů. Růžička protrhl dvouzápasový střelecký půst a dal svůj 20. gól v této sezóně. Po dvou třetinách tak bylo zaevidováno skóre 2:2, mimochodem totožné skóre jako při prvním utkání obou soupeřů v Třinci ve druhé polovině září.

Začátek závěrečné dvacetiminutovky přinesl velice svižný hokej. Dva hokejové okamžiky pro sebe chtěl ukořistit Michal Kovařčík – nejprve jej na modré čáře našel obránce Jank a následně se sám protáhl do šance poté, co mu puk přiťuknul ve středním pásmu Chmielewski. V sedmé minutě dostal prostor pro tvrdou střelu z vrcholu kruhu Petružálek, ale štiplavý projektil Will skryl ve výstroji. Gól mohl padnout i o pár sekund později, když pálil od modré Doudera a před libereckým maskovaným mužem dorážel Polanský. Na druhé straně mohlo dojít ke změně skóre po šikovné Špačkově teči. Hostující devatenáctka změnila dráhu puku těsně před Hrubcem. V desáté minutě závěrečné hrací doby neokořenil svůj dvoustý extraligový zápas brankou Dravecký. Po kombinaci s Růžičkou mu puk z bekhendového pokusu ukryl do lapačky výborně chytající brankář hostí.

Velkou šanci upravit skóre zápasu na svou stranu dostali v 52. minutě Tygři. Vyloučen byl totiž Rákos, ale gólově nebezpečná byla až závěrečná pasáž početní výhody hostů. Kvapil podruhé v zápase narýsoval brankovou přihrávku, tentokrát na levé Hrubcově tyči stál Krenželok, ale i on – podobně jako dříve Kolmann – promáchl. Velkou šanci rozhodnout zápas před koncem třetí třetiny měli Liberečtí. Necelé tři minuty před šedesátou minutou zkazili domácí rozehrávku, puk ukořistil Lakatoš, ale jeho přihrávka směřující před odkrytou klec Krenželokovi adresáta nenašla. Zápas tak dospěl do prodloužení. Pro Oceláře se jednalo o čtvrté prodloužení v řadě, Liberec minulé kolo doma s Mladou Boleslaví také končil v nastavení.

Oceláři dostali možnost rozhodnout prodloužení hned po třech sekundách. To byl totiž vyloučen za faul při úvodním vhazování Bakoš. Domácí šanci čtyř proti třem nevyužili, naopak do útoku se po návratu Bakoše hnali hosté. Puk jim na obranné modré třineckého týmu vzal Polanský a obrátil hru, sám se chtěl dostat do samostatného úniku. V posledním okamžiku jej podržel Kolmann a daroval tak Ocelářům druhou přesilovku v prodloužení. Třinečtí se dnes v koncovce natrápili, v přesilovce se prosmýkl do zakončení Irgl, ale minul. Tygři nakonec ubránili i druhé oslabení, zápas tak dospěl do nájezdů.

V samostatných nájezdech viděli diváci ve třinecké Werk areně velké drama. Celkově bylo k vidění sedm sérií, tři branky, rozhodčí museli telefonovat pro radu videorozhodčího. Ten v šesté sérii rozklíčoval, že puk po střele Martina Růžičky brankovou čáru nepřekročil. V další sérii nájezdů už o úspěšnosti pokusu Martina Bakoše pochyb nebylo. Oceláři – Tygři 2:3 po nájezdovém rozstřelu.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "S výsledkem pochopitelně nejsme spokojení, ale předvedená hra byla z naší strany výborná. Liberec uspěl hlavně díky skvělému gólmanovi, který soupeře v důležitých chvílích podržel. Vytvořili jsme si mnoho šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Tým utkání odpracoval na výbornou a zaslouží si dobré hodnocení, i když nakonec z toho vyšel jen jediný bod."

Karel Mlejnek (Bílí Tygři Liberec): "Narazili jsme na extrémně ofenzivního soupeře o jehož síle se není třeba dlouze bavit. Naše mužstvo dnes ukázalo velmi dobře organizovaný defenzivní výkon, který byl navíc podpořený skvělým Willem v brance. V naší situaci je jedině plus, že jsme získali bod v nájezdech. Musím vyzvednou práci celého kolektivu nejen za základní část, ale především za prodloužení, kdy jsme extrémně dobře ubránili oslabení. To byl zlomový moment, který rozhodl o tom, že bereme bod navíc."