Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři doma neporazitelní, Litvínov schytal pětku

23.09.2017 · Michal Samiec
Netradičně v sobotu se opět sešli diváci ve Werk areně. Do Třince přijel jako čtvrtý letošní ligový soupeř Litvínov. A stejně jako ve třech předchozích případech v této sezóně, to bylo radostné pokoukání. Oceláři třikrát udeřili v přesilovce a vyhráli 5:1!
7.kolo, sobota 23.9.2017
Třinec
Litvínov
5:1
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 2:0, 2:1  Branky a nahrávky: 10. Svačina (Dravecký, Marosz), 29. Hrňa (Rákos), 32. Rákos (Marcinko, Martin Růžička), 42. Dravecký (Svačina), 56. Hrňa (Marcinko, Martin Růžička) – 46. Válek. Rozhodčí: Kika, Hribik – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:7. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 191. Střely na branku: 46:24. Zblokované střely: 13:6. Hity: 5:9. Vhazování: 47:25. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Adámek, Krajíček, Roth, Linhart, D. Musil, M. Doudera – Martin Růžička, Marcinko, Rákos – Irgl, Polanský, Adamský – Dravecký, Marosz, Svačina – Hrňa, Cienciala, O. Kovařčík.
HC Verva Litvínov: Kantor – Sørvik, Dietz, L. Doudera, Gula, Baránek, K. Pilař, Z. Sklenička – Lukeš, V. Hübl, Jánský – J. Černý, Nejezchleb, Matoušek – Trávníček, Válek, Jurčík – M. Hořava, Havlíček, Nicholls.

Komentář k zápasu

Úvodní třetina sobotní předehrávky mezi Oceláři z Třince a Vervou Litvínov se nesla ve znamení herní převahy třineckého týmu, která byla umocněna také přesilovkami – hosté byli v prvních dvaceti minutách hned třikrát vyloučeni. Třinečtí svého soupeře výrazně přestříleli – spolu se střelami mimo tři tyče a se zblokovanými pokusy vystřelili na Kantorovu branku více než 30 kotoučů!

První šanci skórovat však dostali hráči z Podkrušnohoří. Již v polovině první minuty byl vyloučen Rákos, ale početní výhoda se týmu trenéra Rulíka příliš nevydařila, žádnou vyloženou situaci si nevytvořili. Oceláři dostali první přesilovku na konci třetí minuty, kdy hosté špatně vystřídali a byli potrestáni menším trestem. Třineckému souboru se ale také nepodařilo naladit správnou notu, naopak udeřit mohl Hübl, ale neměl rychlost, a tak zkusit tvrdou střelou překvapit Hrubce, musel by však trefit bránu, aby mohl pomýšlet na úspěch. Třinečtí se v převaze prezentovali ostrou ránou Rotha, ale gólovku si nevyprodukovali.

Tlak třineckého týmu začal narůstat ke konci první desetiminutovky. Nabito do předbrankového prostoru dostal zpoza brány Růžička, následoval dlouhý tlak Třineckých zakončený dobrou šancí Ciencialy, tomu ale nezbylo než si bezmocně vydechnout, Kantor byl totiž na místě. Branku dali Oceláři až v desáté minutě, Vladimír Dravecký zatáhl puk před Kantora, bekhendem poslal puk na jeho bránu a ještě s odrazem od bruslí Vladimíra Svačiny touš zajel za brankovou čáru.

Jiný gól v úvodní části hry nepadl, i když měli Oceláři výtečnou možnost navýšit vedení v přesilovce 5 na 3. Tu dostali po faulech Jánského a Matouška a trvala 72 sekund. Slezané mačkali svého soupeře, stříleli, clonili, ale Kantor byl bezchybný. Co se týče výčtu gólových příležitostí, zakončila třetinu tutovka Ondřeje Kovařčíka, ale ani on v polovině 18. minuty hostujícího strážce svatyně nepřekonal. Kantor předvedl zákrok poslední naděje a holí Kovařčíkův pokusy vytáhl.

Prostřední tercie začala shodně jako ta první – vyloučením Daniela Rákose v první minutě. Hosté ale ani v této přesilové hře nic, co by vedlo ke gólu, nevymysleli – snad s výjimkou Lukešovy tvrdé rány z pravého křídla, ale Hrubec byl na místě. Naopak šanci z kategorii vyložených měl na začátku 26. minuty velezkušený Hübl. Ten dostal puk mezi kruhy a navíc nebyl nikým obtěžován, přesto netrefil Hrubcovu svatyni, skóre zůstávalo beze změn.

To už se ale nedá říct o situaci po dvou třineckých přesilových hrách zhruba v polovině zápasu. Nejprve byl vyloučen litvínovský z bratrů Douderů. Již po úvodním buly v této početní převaze mohl skórovat ve své oblíbené herní situaci a ze svého oblíbeného místa Marcinko, ale Rothovu odraženou střelu nasměroval pouze do Kantorovy lapačky. Na konci početní výhody se už Třinečtí radovali. Roth na modré zachytil puk, který se Litvínovští snažili vyhodit z pásma, Rákos puk podržel a nezištně našel Erika Hrňu - ten ze svého oblíbeného pravého křídla příklepem z první rozvlnil síť v Kantorově brance.

Třetí gól padl ani ne za tři minuty. To pykal na litvínovské lavici hanby kapitán Trávníček. Nejprve to Hrňa zkoušel nahozením před branku, kde stál osamocený Marcinko, ten ale tečí branku netrefil. Gólově dopadla situace zhruba o 30 sekund později. Marcinko zpoza branky počkal, až si na hranu brankoviště sjede Daniel Rákos, utavení hosté jej nestihli dostoupit, a tak si domácí hokejista s číslem 16 mohl v klidu rozmyslet, kam puk pošle – 3:0!

Ve zbylé části prostřední hrací doby trochu opadlo tempo zápasu – Oceláři kontrolovali průběh třetiny, naopak hostující Verva se nemohla vyšvihnout do sedla, aby na chvíli diktovala podmínky hry. Vypíchnout by se z druhé desetiminutovky prostřední třetiny dal únik Adamského v oslabení po vyloučení Ondřeje Kovařčíka, ale snažil se najít za ním najíždějícího Draveckého a při tomto manévru mu puk přeskočil hůl. A když hosté přesně 120 sekund před koncem druhé hrací doby neskórovali ani po tvrdé ráně Jánského, skončila třetina třígólovým vedením Ocelářů, kteří si kromě brankové převahy drželi i tu střeleckou.

Třetí dvacetiminutovka byla poslední možností záchrany nadějí na bodový zisk pro hostující soubor trenéra Rulíka. Avšak hned po 109 sekundách tyto myšlenky litvínovských hráčů zarazil Vladimír Dravecký, který vložil hůl do jemného pasu Vladimíra Svačiny a nasměroval touš za Kantora počtvrté. Pár sekund nato byl vyloučen Adámek a Litvínov se přeci jen ještě mohl dostat do hry. Hrubec vyrazil střelu jednoho z litvínovských hokejistů přímo na hůl Jakuba Černého, jeho střelu z první však domácí brankář parádně lapil. Velkou šanci měl na konci 46. minuty Lukeš, ale skákající puk nenasměroval za záda třineckého brankáře. Toho se podařilo překonat až o pár sekund později Lukáši Válkovi, který proměnil nabídnutý samostatný únik.

Domácí ale nechtěli nechat skóre v podobě 4:1. Velice agilní byla v sobotním podvečerním zápase dvojice Svačina – Dravecký, šance skórovat si vytvořil i Martin Růžička. Pátý gól Ocelářů do litvínovské branky – a mimochodem taky 4 000. branku Třineckých v jejich extraligové historii – vstřelil Erik Hrňa, který dostal zpoza branky od Marcinka ideální pas do mezikruží a odtud střelou z první překonal do horních pater branky dnes podruhé Pavla Kantora. Hrňa svým gólem stanovil konečný stav utkání – Oceláři vyhráli nad Litvínovem 5:1.

Ohlasy trenérů