Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři uhájili první místo, Olomouc porazili 3:2

28.12.2016 · Daniel Ježek, Johan Čáp
Po nevydařeném utkání v Liberci si Oceláři chtěli spravit chuť v Olomouci. Hráči s drakem na hrudi ve vyrovnaném zápase sice dvakrát prohrávali, pokaždé ale našli odpověď. Trefa kapitána Zbyňka Irgla z šestačtyřicáté minuty znamenala tříbodové vítězství.
33.kolo, středa 28.12.2016
Olomouc
Třinec
2:3
Třetiny: 1:1, 1:1, 0:1  Branky a nahrávky: 5. Burian (Jergl), 25. J. Knotek (Laš, Skladaný) – 15. Adamský (Kane, Irgl), 35. Roth (Krajíček), 46. Irgl (Kane, Adamský). Rozhodčí: Pavlovič, Pražák – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 983. Střely na branku: 26:20. Zblokované střely: 14:13. Hity: 15:6. Vhazování: 40:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.  
HC Olomouc: Konrád – Rašner, Vyrůbalík (C), Jaroměřský, Ondrušek (A), Staněk, Matai – Skladaný, J. Knotek (A), Laš – Eberle, Ostřížek, Strapáč – Jergl, Herman, Burian – T. Mikúš, Zeman, Holec.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Roth, Linhart, Krajíček, Hrabal, Nosek, Jank – Petružálek (A), Marosz, Hrňa – Irgl (C), Kane, Adamský (A) – Dravecký, Kreps, Rákos – Cienciala, Špirko, J. Sýkora.

Komentář k zápasu

Souboj prvního z desátým začali lépe hosté, kteří hned od první sirény aktivně napadali rozehrávku Kohoutů. Při jedné olomoucké ztrátě, která vyplynula z forčekingu Ocelářů, se dostal do šance Nosek, ale tvrdou ranou od modré trefil jen projíždějící hráče před Konrádem. Jinak se ale prakticky žádný tým i díky oboustranné srdnaté defenzívě k větší šanci nedostal. Ovšem v páté minutě se s možnostmi na otevření gólového účtu roztrhl pytel, nejprve se do brankoviště prodíral Eberle, aby se z následného protiútoku propracovali ke gólovce i Oceláři, jenže proti byl pozorný Konrád. Za několik sekund se však již přece jen jeden z táborů radoval z první branky zápasu, konkrétně Olomoučtí. Jergl rozjel rychlý protiútok a naservíroval puk křižnou přihrávkou přesně na Viléma Buriana, jenž se střelou přesně nad lapačku Hamerlíka nemýlil.

Hosté dostali možnost k rychlé reakci, když se po záchranném zákroku na poslední chvíli poroučel na trestnou lavici Holec. Slezané tlačili a měli územní převahu, leč nakonec jejich snažení bylo neúspěšné. Na opačném konci kluziště se protáhl kolem bránících beků Strapáč, nicméně mezírku ve výstroji hostujícího brankáře nenašel. Další gólovku přinesl znovu protiútok. Oceláři měli při bleskovém brejku početní převahu tři proti dvěma, avšak střílející Kreps se trefil jen do Konrádova betonu, od kterého se puk odrazil mimo dosah třineckých forvardů. Oceláři však ve svém tlaku neustali, navíc jim pomohla i nabídnutá přesilovka. Ovšem ani napodruhé se v početní převaze neprosadili, největší šanci si připsal Krajíček, jenže jeho střelu nakonec obránci srazili mimo bránu.

Hosté však za svou snahu přece jen dostali odměnu, a to v 15. minutě. Kane se v okamžiku, kdy jeden z olomouckých ztratil helmu, což domácí na chvilku oslabilo, nabil přímo mezi kruhy stojícímu Martinu Adamskému, který se už parádní pumelicí přímo šibenice nemohl mýlit. Kohouti měli několik šancí na navrácení vedení v následné přesilové hře, ale třinecká čtveřice povětšinou dvouminutovku bezpečně ubránila. Jen při možnosti Laše se asi pořádně orosila, ale olomoucký člen elitní formace se z gólové pozice trefil jen do plexiskla vedle třinecké klece. Do konce první třetiny se i přes pár náznaků už žádný tým neprosadil, oba tábory tak mířily do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Druhá dvacetiminutovka začala rychlou akcí hostí, když se hned po úvodním buly tlačil do zakončení Petružálek, ale jeho rána z levého křídla mířila nad horní tyčku. Zajímavou šanci si následně v 23. minutě připsal Špirko, když se pokusil překvapit olomouckou defenzívu lobem zpoza brány. Konrád však puk s námahou nakonec vytěsnil do bezpečí. Olomoučtí se však z náporu vymanili a díky své zvýšené aktivitě se dostali k přesilovce po vyloučení Marosze do jednobrankového vedení. V ní se po několika šancích prosadil za velké radosti domácích příznivců tvrdým příklepem Jan Knotek. Hamerlík měl při této situaci i částečně zakrytý výhled, tudíž nedokázal dostatečně rychle zareagovat.

Olomouc hrála v této části zápasu díky zvýšenému sebevědomí aktivněji. Třinecké obranné řady tak měly mnohokrát co do činění s olomouckými akcemi, které se stávaly čím dál více nebezpečnější. Jenomže i Oceláři dokázali stále ještě zahrozit. Nosek se kupříkladu při odloženém vyloučení trefil po rychlém přenesení hry jen do tyčky. V navazujícím oslabení pak Konrád hasil zase únik Petružálka, když jeho hezky umístěnou pumelici vyrazil do ochranné sítě. V 11. minutě už plecharéna ryčela potřetí, ale branka nebyla uznána pro zásah vysokou holí.

Hosté mohli menšího rozčarování Kohoutů využít, když se Adamský vydal do samostatného úniku a byl při něm faulován. Faulovaný však nabídnutého trestného střílení ke srovnání nevyužil, mířil totiž vedle branky. Mora se po tomto důležitém momentu dostala znovu do optické převahy, avšak ani Strapáč, ani Ostřížek své příležitosti nevypilovali k dokonalosti. V následujících okamžicích se pak často vylučovalo, a to na obou stranách. Z jedné takové přesilovky čtyř proti třem se mohl radovat Třinec z vyrovnání. Vladimír Roth si totiž vyměnil kotouč s Krajíčkem a milimetrově přesným pokusem trefil šibenici Konrádovy brány. Do konce periody se už přes vyhrocenou atmosféru mezi oběma týmy žádná velká šance neudála, tudíž se stejně jako po první třetině, i tentokrát na světelné tabuli svítil nerozhodný stav.

Do třetí třetiny vstoupili v lehčí výhodě Olomoučané, kteří se po Irglově vyloučení dostali k početní výhodě. Jenomže kromě Staňkovy rány od modré toho jinak moc nepředvedli. Třinečtí pak kontrovali vydařeným průnikem Hrabala, ovšem jeho pokus Konrád chytil do připravené lapačky. Zakrátko však přece jen Konrád povolil. Kapitán Zbyněk Irgl se dostal k poskakujícímu puku na brankové čáře, který se do těchto míst odrazil po střele Kana, a dotlačil jej za ni i s pomocí síly. Oceláři se tak v tento moment dostali poprvé v zápase do vedení. Hanáci byli sice následně na několik okamžiků v ráži, jenže Knotek zmatku v třineckém brankovišti nevyužil. Naskytla se mu sice poloprázdná branka, ale při snaze dostat puk do sítě se trefil jen do přesunujícího se Hamerlíka.

Domácí sice nadále měli stále o trochu navrch, ale jejich akce zůstávaly nevyužívány, což předvedl nejvýrazněji asi Knotek, který se sice pohledně obtočil kolem branky, jenže ve finální fázi přidal o otočku navíc, a pálil tudíž do připraveného třineckého brankáře. Za malou chvíli pak podobně pochodil Holec, jenž zamířil na zadní tyč, ovšem v tomto momentu si výborně počínal hbitým zákrokem znovu Hamerlík. Na tuto část zápasu se dala jednoduše použít fráze o akci střídající akci. Na druhé straně totiž stoprocentní gólovku spálil po Petružálkově přesném pasu Hrňa, když na puk jen o milimetry před odkrytou bránou nedosáhl.

Do poslední pětiminutovky vstoupili lépe znovu domácí, když se Oceláři museli mnohokrát jen s velkými obtížemi bránit olomouckým útokům. Nejzajímavější akci předvedl Rašner, když se jeho rána po teči třineckých beků snesla nebezpečně blízko horní tyčky jen na vnější síťku, která kryje bránu seshora. Na konci 58. minuty pak byl znovu v šanci Rašner, avšak tentokrát jeho pokus zlikvidovala v poklidu Hamerlíkova lapačka. Přesně minutu před koncem se ještě pokusil time-outem Zdeněk Venera své hráče nabudit, ale Hanáci se už ani v power-play vyrovnání nedočkali. Oceláři si tak díky třem bodům pojistili první příčku, Olomouc naopak padá na místo jedenácté.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): "I když jsme nezískali ani bod, tak náš výkon nebyl až tak špatný. Od něj bychom se mohli odrazit do následujících utkání. Škoda vítězné branky Třince ve třetí třetině, který jej dal z podobné situace jaké jsme v zápase nevyužívali."

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "Vítězství se nerodilo jednoduše, v Olomouci už je totiž zvykem, že jsou zde zápasy vyhecované. My jsme sice dostali hned z první střely gól, ale naštěstí se nám podařilo celkem rychle vyrovnat. Zápas byl celou dobu dost vyrovnaný, ale jsme rádi, že se nám ve třetí třetině podařilo dát odskakující branku a udržet náš náskok až do konce. Celý tým zaslouží velkou pochvalu za obětavost, což podpořil i výborným výkonem v bráně Peter Hamerlík."