Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Houževnatý Litvínov padl až na nájezdy

03.01.2010 · Tomáš Vacho
Severočeši si i přes nedisciplinovanou hru dokázali dvakrát poradit s dvojnásobným náskokem třineckých a padli až po nájezdech. Oceláři si připisují dva body díky pověstnému penaltovému exekutorovi Vojtěchu Polákovi.
37.kolo, neděle 3.1.2010
Třinec
Litvínov
4:3sn
Zimní stadion Třinec
Třetiny: 2:1, 1:1, 0:1 - 0:0  Branky a nahrávky: 15. Polanský (Kohn, Zíb), 16. Růžička (Kohn, Hrabal), 30. Polanský (Kohn, Hrabal), roz. sam. náj. Polák - 20. V. Hübl (Gureň), 32. Lukeš (Švarný), 53. Lukeš (Reichel, Punčochář). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:9, navíc Pilař (HC Benzina) 10 minut. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Střely: 29:37. Diváci: 3053. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3.  3053
Hamerlík - Hrabal, Zíb, Seman, Malec, Platil, Lojek, Andersons, Výtisk - Růžička, Polanský, Kohn - Květoň, Peterek, Martynek - Tomas, Bonk, Polák - Kanko, Hampl, Pospíšil.
J. Hübl (30. Franěk) - K. Pilař, Kroupa, Švarný, Stříteský, Gureň, Punčochář, Skuhrovec, Kousalík - J. Černý, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Jánský, Vopat, Trávníček - Majdan, Heinisch, Bojer.

Komentář k zápasu

První duel nového kalendářního roku v prostorách třinecké Werk Arény začal ve znamení nepohledného a místy až nudného hokeje, kdy se obě mužstva prezentovala mnoha nepřesnostmi. Na šance si nejprve vedl lépe Litvínov. Hüblovo skákavé nahození ze středního pásma během oslabení Hamerlíka překvapilo, ale lapačku přeskočivší puk se proploužil těsně vedle pravé tyče. Na konci sedmé minuty tečoval Reichelův pokus Michal Trávníček, kotouč ale znovu letěl těsně vedle třinecké klece. A byl to znovu litvínovský kapitán, kdo v početní výhodě vymyslel excelentní přihrávku na Vlastimila Kroupu, který byl při samostatném úniku zastaven třineckým Semanem pouze za cenu dvojnásobného oslabení svého týmu. Litvínov ale výhodnou přesilovku promrhal, ke střeleckému pokusu se odhodlal pouze Karel Pilař z mezikruží. Oceláři srovnali krok ve čtrnácté minutě – šance, ve které Hrabal díky efektivnímu Růžickovému pasu nastřelil tyč, ještě brankou neskončila. O minutu později se už však skóre měnilo, početní výhodu domácích přetavil v branku Jiří Polanský ve spolupráci s Kohnem. Protože branka padla při signalizované výhodě pro Třinec, museli hosté pokračovat ve čtyřech i nadále. Do obrovské šance se díky tomu dostal Peterek, sám na brankovišti však trefil pouze mrštnou lapačku Jaroslava Hübla. Chemici se ale ze své nedisciplinovanosti nepoučili a v čase 15:10 je rozhodčí poslal do tří. Jedinečnou příležitostí k navýšení náskoku Třinec nepohrdl a již po šestnácti sekundách přidal další zářez zásluhou Martina Růžičky. Severočeši v závěru první třetiny dokázali ještě snížit, odražený puk po střele Gureně pohodlně doklepnul do sítě osamocený Viktor Hübl.

Úvodní minuty po druhém nástupu na led pojali zodpovědněji opět Chemici, jenže dvojšance Martina Jenáčka, kdy nejprve vyslal velmi prudkou střelu a následně se ocitl osamocen před Hamerlíkem, úspěchem neskončila. V dobrých příležitostech se ocitli i Vlastimil Kroupa s Romanem Vopatem v sedmadvacáté respektive devětadvacáté minutě, v obou případech ale zafungovala obrana Slezanů, či zasáhl Hamerlík. O slovo se tak přihlásili znovu třinečtí, což mělo za důsledek opětovné odskočení domácích na dvoubrankový rozdíl. Ladislav Kohn totiž našel v rohu Jiřího Polanského, který si sjel před branku a překvapivou střelou donutil Hübla přenechat své místo náhradníkovi Fraňkovi. Náskok čítající dva zářezy však domácím vydržel pouhé dvě minuty. Severočeši totiž dokázali poprvé využít početní výhody díky tvrdé ráně Františka Lukeše od modré čáry, která propadla až za Hamerlíkova záda.

První desetiminutovka třetího dějství obsahovala velmi málo akcí na obou stranách. Za zmínku stojí jen Gureňovo nahození ze středního pásma, které Hamerlík nejistě vykopl do rohu kluziště, nebo příležitost Martynka, jehož plácnutí do puku před Fraňkem jen o centimetry minulo levou tyč. Zhruba od 50. minuty se ale opět začalo něco dít - Litvínov se ve třiapadesáté minutě dočkal vyrovnání, protože František Lukeš z ostrého úhlu našel bekhendovým nahozením skulinu v Hamerlíkově postoji a byla z toho velmi laciná branka ve třinecké síti. Zaskočení Slezané se sice snažili o opětovné nabytí vedení, jejich akce ale sužovala křeč – na Fraňka nevyzrál zmatkující Vojtěch Polák, stejně jako v samostatném úniku Květoň, kterému se puk při zakončení postavil na hranu. Deset sekund před třetí sirénou měl tři body na hokejce František Lukeš, ale jeho střele z bezprostřední blízkosti chybělo několik centimetrů.

A když ani po šedesáti minutách nedospělo dnešní utkání k rozuzlení, bylo přirozeně přikročeno k prodloužení, které mohlo mít trvání pouhých dvacet sekund. V tutovce se zjevil třinecký Růžička, kterého při zakončení vykryl Franěk, a zároveň fauloval Kroupa. Za dalších 35 sekund se na trestnou poroučel i Pilař a domácí tak dostali neskutečnou vzpruhu ve formě přesilové hry pěti proti třem. Tu ovšem nevyužili a vzápětí dokonce sami hráli oslabeni. V něm si Litvínov sice vytvořil velký tlak, hráči s drakem na prsou mu však odolali a utkání tak dospělo do samostatných nájezdů.

Nájezdová loterie rozhodla o bodu navíc pro črvenobílé barvy, vítěznou penaltu má na svědomí Vojtěch Polák.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec):
My jsme věděli, že Litvínov má teď velkou formu, momentálně je to druhý nejlepší tým ve třetí části. A také to v dnešním utkání prokázal. Dostali jsme se do vedení skvělými přesilovkami, škoda toho gólu v závěru první třetiny. Vždy, když jsme se dostali na dvoubrankový rozdíl, soupeř dotáhl. Jsme sice rádi za dva body, ale tu třetí třetinu jsme začali velice špatně, kdy jsme to utkání málem ztratili, což nebylo podle našich představ.

Jiří Šlégr (HC Benzina Litvínov):
Měli jsme dobrý začátek, zejména prvních deset minut. Pak jsme se nechali vylučovat a soupeř toho využil, dal parádní góly. To nás stálo spoustu sil, přesto jsme se dokázali postavit na nohy a ten výsledek zkorigovat. Z těch šancí, co jsme dneska měli, jsme mohli dát daleko víc gólů, což nás mrzí. Samozřejmě jsme rádi za bod z venku a uvidíme, co bude dál.