Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vyrovnanou bitvu rozhodl až Ujčíkův nájezd

18.10.2011 · Michal Samiec
Pětašedesát minut derby v třinecké Werk aréně nerozhodlo o vítězi. Oba týmy se ze hry trefily dvakrát, Vítkovice přidaly třetí rozhodující trefu v disciplíně, ve které se Ocelářům tak nedaří. Ostravané vezou do krajského města dva body za výhru v nájezdech.
13.kolo, úterý 18.10.2011
Třinec
Vítkovice
2:3sn
Třetiny: 0:1, 2:0, 0:1 - 0:0  Branky a nahrávky: 24. Bonk (D. Květoň), 39. Hrňa (Havel, Polanský) – 9. Szturc (Pohl, Ujčík), 48. J. Káňa (Ujčík, Pohl), roz. sam. nájezd Ujčík. Rozhodčí: Minář, Hribik – Čech, Dřínovský. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 3748. Střely na branku: 37:45. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3. 
Hamerlík (na nájezdy Vojtek) – Hrabal, Zíb, Lojek, Hudec, Richter, P. Hořava, Cartelli, Davison – D. Květoň, Bonk, Marosz – Kohn, Peterek, Adamský – Havel, Polanský, Hrňa – Ostřížek, Orsava, Rufer
Málek – Malík, Kudělka, Voráček, Trnka, Sloboda, Kolouch, Ovčačík, Sedlák – Štefanka, Húževka, J. Sýkora – Pohl, Ujčík, Szturc – Walker, Burger, J. Káňa – Šedivý, Strapáč, M. Hlinka

Komentář k zápasu

Úvodní třetina prvního střetnutí velkých rivalů z pomezí Moravy a Slezska příliš diváky ze sedadel nezvedala. Hra obou týmů byla plná nepřesností, Werk aréna viděla celkem čtyři přesilovky a jediný gól. První větší vzruch přinesly ale paradoxně oslabení. Nejprve si krátký tlak ve čtyřech proti pěti vynutil hostující tým, následně ve třinecké hře bez jednoho muže v poli unikl Zíb a byl tváří v tvář Málkovi. Touš měl ale na bekhend a ostravský brankář byl úspěšnější. Jediný gól první hrací doby padl v deváté minutě, kdy se po ose Ujčík – Pohl a zakončující Roman Szturc prosadili hostující tým Rytíře Vítka. Hned v dalším střídání mohl tento útok přidat další trefu, Hamerlík byl tentokrát na místě. Ale ani Třinec nebyl bez šancí. Vyrovnat mohl jak obránce Richter, který byl sám mezi kruhy, nebo v dobře sehrané přesilovce Třince při vyloučení Káni Marosz, který pálil po Květoňově pasu. Pěknou šanci měla i dvojice Havel – Hrňa. Nejprve se v šanci objevil druhý jmenovaný a ten následně Málkem vyražený puk vracel zadovkou před branku, ale nevyrovnal ani prvně zmíněný útočník Třince.

Druhá třetina pobrala víc hokejové krásy než ta první, diváci si konečně přišli na své. Stav 0:1 z pohledu hostitelského týmu vydržel jen 232 sekund. Na konci 24. minuty poté, co Třinec nevyužil ani čtvrtou přesilovku, tentokrát po vyloučení Voráčka, projel do pásma domácí kapitán, puk se dostal ke Květoňovi, jeho ránu pak do vítkovické sítě dorazil Radek Bonk - 1:1. Krásnou hokejovou akcí se ve 28. minutě prezentoval domácí Kohn a nastartoval tak třinecký tlak v polovině zápasu. Ve 31. minutě měl snad tři vyložené šance Adamský, následovala výborně sehraná přesilovka a 37 sekund po ní vedoucí gól Třince. Havlovu a Polanského akci střelou z úhlu do odkryté klece zakončil Erik Hrňa - 2:1. Na konci prostředního dějství přišly zase chvíle hostů. Nevyužili kratičkou přesilu čtyř proti třem, o minutu později puk skončil dokonce na tyči.

Třetí třetinu zahájili dvěma přesilovými hrami hosté. Zatímco první vyloučení ještě domácí ubránili, při přesilovce po faulu Havla už byly Vítkovice úspěšné. Odrazem o Hamerlíkův beton dokázal Jan Káňa skórovat, byť stal za úrovní brankové čáry. Bylo vyrovnáno. Za zbylých dvanáct minut poslední části normální hrací doby již branka nepadla, šancí ale nebylo málo. Hned po Káňově brance mohl skórovat Květoň, který využil práce agilního Orsavy, nebo pět minut před koncem Hrňa, jemuž vytvořil skvělou střeleckou pozici v mezikruží bojovník Polanský. Gól nepadl ani po úniku Ujčíka, po jehož střele se vytvořila před Hamerlíkem mlýnice. Skóre tedy po 60 minutách zůstalo 2:2.

Zápas nerozseklo ani pět minut prodloužení, byť Vítkovice byly střelecky výrazně aktivnější, navíc posledních 22 sekund byl poměr sil na ledě tři ku čtyřem. Utkání tak dospělo do samostatných nájezdů. Tedy do disciplíny, ve které Oceláři letos ani jednou ze dvou pokusů ještě neuspěli a ani v loňské, mistrovské sezóně v ní nijak nezářili. Do branky Třince se místo Hamerlíka postavil Vojtek, ale ani tento tah nepomohl. Zatímco třinečtí útočníci ze tří pokusů nedali ani jeden gól, Vítkovice Vojtka zásluhou Viktora Ujčíka pokonali a vyhrály tak v poměru 3:2.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Oceláři Třinec): Úvod zápasu nám nevyšel, dostali jsme gól, což mužstvo poznamená. Není jednoduché zápasy otočit, o to více si vážím, s jakou koncentrací a nasazením mužstvo naskočilo do druhé třetiny. Vytvořili jsme si velký tlak a je škoda, že jsme neodskočili o dvě branky. Pak už je to o každé chybičce, nám se jedna stala, byli jsme potrestaní a sami už jsme gól nedali. Mužstvo ale ukázalo, proč teď získávalo body, náš výkon byl opravdu dobrý. V nájezdech jsme chtěli vyzkoušet jiného brankáře, proto jsme nasadili Vojtka. Bohužel nám to zase nevyšlo.

Mojmír Trličík (Vítkovice Steel): Výborné derby, výborný hokej, skvělá atmosféra. Pozměnili jsme sestavu i některé prvky v naší hře, čímž jsme chtěli soupeře překvapit. To se nám v první třetině podařilo. Ve druhé už jsme byli hodně pod tlakem, bylo tam hodně vyloučení, naštěstí skvělý Málek zabránil domácím vstřelit více než dva góly. Vážím si, že nás ve třetí části nerozhodilo, že musel ze hry odstoupit Jirka Burger, a že jsme s vírou, touhou a zase tím naším srdcem, které nás provázelo loňskou sezonu, uhráli remízu. Díky skvělým Málkovi a Ujčíkovi jsme pak urvali i druhý bod. Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale užijeme si zítra klidný den.


×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice