Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Václav Petráš: Buďme mladým sportovcům raději vzory, než kritiky!

06.09.2018 · Jakub Mikulík
V úterý 4. září proběhl v odpoledních hodinách ve WERK ARENE premiérový seminář pro rodiče a trenéry, pořádaný Českým hokejem, na téma "Role rodičů ve výchově sportovce - Jak najít hranici mezi podporou a nátlakem". Akce se zúčatnili i osobnosti Českého hokeje, jako je Slavomír Lener, manažer sportovního oddělení pro rozvoj ledního hokeje.

První část semináře pod vedením MUDr. Marie Skalské byla zaměřena na výživu mladého sportovce. V druhé polovině Mgr. Václav Petráš hovořil o psychologické stránce mládežnického hokeje a rozhovor se sportovním psychologem si můžete přečíst níže.

Jak byste zhodnotil tento první seminář?

“Premiéra se podle mě povedla velmi dobře. Účastníci akce nebyli jen pozornými posluchači, ale aktivně se zapojili do diskuze. Věřím, že se nám podařilo ukázat, že je ze všech stran velký zájem o to, abychom vylepšili prostředí mládežnického sportu - a že si rodiče i trenéři odnesli konkrétní kroky, které mohou již zítra podniknout pro to, aby k těmto změnám začalo docházet.”

Byl jste spokojen s účastí rodičů a trenérů?

“Rozhodně! Účast byla skvělá, překonala naše nejoptimističtější očekávání, což lze asi nejlépe demonstrovat tím, že nestačila ani stovka připravených židlí.”

Který z dotazů účastníků Vám nejvíce zůstal v paměti?

“Jestli principy, které se týkají rozvoje sebevědomí mladých sportovců či rozdílů mezi podporou a nátlakem, platí jen pro rodiče, či i pro trenéry.”

Jak jste na dotaz odpověděl?

“Chceme těmito akcemi ukázat, že přestože mají trenéři a rodiče jiné kompetence, tak cíle a principy, kterými by se měli řídit, jsou společné pro všechny. Například to, že by se při práci s mladými sportovci měla více využívat pozitivní zpětná vazba, než ta negativní, rozhodně neplatí jen pro rodiče, ale i pro trenéry. V ideálním případě se nám podaří dosáhnout stavu, kdy trenéři budou pro rodičovskou komunitu vzory v tom, jak se k mladým sportovcům chovat a budou demonstrovat, že je to podpora, nikoli nátlak, která nám pomůže rozvíjet sebevědomé, odvážné, odolné a odhodlané hokejisty.”

Kdybyste musel vybrat pouze jednu myšlenku, kterou by si měli všichni účastníci ze semináře odnést, jaká by to byla?

“Buďme mladým sportovcům raději vzory než kritiky.”

Budou semináře ve WERK ARENĚ pokračovat i nadále? Jaká budou po případě témata?

“Určitě ano - věřím, že podobné akce, organizované Českým hokejem, se do Třince opět vrátí. Jelikož já osobně budu i v této sezóně pokračovat ve spolupráci s akademií Ocelářů, budu rodičům, trenérům i hráčům pravidelně k dispozici v kanceláři v MINI WERK ARÉNĚ každé úterní odpoledne a rozhodně navážeme na pravidelné schůzky s rodiči jednotlivých věkových kategorií, kde se budeme věnovat těm tématům, která budou pro danou skupinu rodičů nejaktuálnější.

Rodiče, kteří mají zájem o konzultaci, mohou pana Mgr. Václava Petráše kontaktovat na emailové adrese petras@psychologievykonu.cz.

×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Kometa Brno
HC Oceláři Třinec