Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Josef Turek: Výsledky testů nás těší, ale pravda se ukáže na ledě

02.07.2012 · Martin Stebel
Dvouměsíční galeje jsou u konce. Přípravný cyklus Ocelářů uzavřelo exaktní měření jejich výkonnosti pomocí takzvaného funkčního testu VO2 max. Na základě konečných výsledků může panovat relativní spokojenost, jelikož družina kouče Turka dosáhla na nejvyšší čísla za poslední roky.

Co je to vyšetření VO2 max?

VO2 max (jeden z nejlepších ukazatelů aerobní vytrvalosti) nebo taky maximální využití kyslíku, uvádí výši kyslíku spotřebovanou v mililitrech na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Je to vlastně největší možné množství kyslíku, které svaly mohou využít z přijaté energie.

VO2 nám hodně napoví o fyzické zdatnosti a vytrvalosti. Funguje zde jednoduchá úměra, která říká, že čím vyšší VO2, tím mohou sportovci odvádět lepší výkony, protože využívají velké množství kyslíku, které využijí jejich svaly.

V roce 2010 Oceláři dosáhli v průměru na hodnotu 53,04 ml/kg/min. O rok později 54,35 a letos dokonce 59,36.

Z jednotlivců si nejlépe vedl Adam Rufer, jenž získal úctyhodných 72,8 ml/kg/min. Celkem 10 hráčů se dostalo nad hranicí 60 bodů, což se hodnotí jako velice dobrý výsledek.


Podstatnou část přípravy tvořilo běhání. foto: Petr Rubal

Lodivod Ocelářů Josef Turek si je však plně vědom, že tyhle čísla nejsou rozhodující a pravá tvář mužstva se projeví až později: "Moc dobře víme, že podle výsledku VO2 max se nedělá sestava, pravda se ukáže až na ledě. Je to pouze pomocné kritérium, které nám leccos naznačí. Výsledky které jsme ale na konci přípravy získali, jsou nejlepší za posledních 4-5 sezon. Na základě toho si troufám tvrdit, že hráči jsou po fyzické stránce extremně dobře připravení. Dvouměsíční cyklus hodnotím velice kladně. Jsem rád, že hráči přistoupili na metody, které jsem praktikoval od prvního tréninku. Musím znovu pochválit i kluky s individuálním plánem, kteří přišli v dobré kondici. Například Radek Bonk shodil zhruba deset kilo a v testech měl mnohem lepší čísla než v minulém roce. Věřím proto, že bude mít velmi dobrou sezonu."

Běžný laik má zřejmě jen povrchní představu, jak lékařský test výkonnosti v praxi vypadá: "Probíhalo to po dvou skupinách v karvinské nemocnici, 26.6. a 28.6. Šlapalo se na kolech, hráči byli napojení na přístroje. Nic nešlo ošidit, vše bylo pečlivě zabezpečeno. Měřila se tepová frekvence, jak pracuje srdce, jak hráči pracují v laktátu, měřil se tuk v organismu, ukázalo to sílu v nohách. Je to v podstatě test vytrvalosti," vysvětluje 40letý šéf střídačky a pokračuje: "Konečné výsledky nás potěšily. Čísla máme o třídu lepší než v minulých rocích. Letos jsme se ve značné míře koncentrovali na běhání, což přineslo pozitivní efekt. Během osobního volna hráči nesmí polevit, ale měli by i nadále na sobě pracovat. Mnozí mají v plánu další cviky s kondičními trenéry. Nemám proto obavu, že během třítýdenního volna fyzičku ztratí," konstatuje třinecký trenér.

Ocelářům tedy skončilo nepopulární období suché přípravy a v současné době čerpají dovolenou. Další společné setkání je na programu v úterý 24. července, kdy u kustoda nafasují výzbroj. Den poté už půjdou poprvé na led: "V závěru června jsem měl se všemi hráči individuální pohovor. Zhodnotili jsme si přípravu, říkal jsem jim, na čem mají zapracovat, jakou by mohli mít pozici v týmu. Pochopitelně byla řeč i o tom, co mají během svého volna dělat. Chtěl jsem mít od hráčů zpětnou vazbu. Vesměs se cítili dobře. Hodně se běhalo, což asi nikoho moc nebaví, ale je to naprosto nezbytné. Pevně doufám, že extraligová sezona bude i díky povedené přípravě mnohem lepší," ukončuje hodnocení v optimistickém duchu.