Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Pět minut druhé třetiny rozhodlo, mečbol mají Pardubice

24.04.2024 · Daniel Ježek, FOTO: HC Dynamo Pardubice
Oceláři poprvé za posledních deset let nedokázali zvítězit v pátém utkání série play off. Utkání na ledě enteria arény rozhodla pětiminutovka na startu druhé poloviny utkání, kdy domácí vsítili všechny tři branky. Hráče s drakem na prsou tak čeká další těžká šichta, vůbec poprvé v historii otočit finále z nepříznivého stavu 2:3.
F5, středa 24.4.2024
HC Dynamo Pardubice
HC Oceláři Třinec
3:0
enteria arena
Třetiny: 0:0, 3:0, 0:0  Branky a nahrávky: 30. Radil (Zohorna, D. Musil), 31. Sedlák (Hyka, Čerešňák), 35. Kaut (Košťálek, Sedlák). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 194. Střely na branku: 23:25. Zblokované střely: 19:20. Hity: 4:10. Vhazování: 41:17. Průběh utkání: 3:0. Stav série: 3:2. 
HC Dynamo Pardubice: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, M. Houdek – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.
HC Oceláři Třinec: Kacetl (35. Mazanec) – Smith, Mar. Adámek, Nedomlel, Kundrátek, Šenkeřík, Polášek – Dravecký (A), Čacho, Hrehorčák – Voženílek, Nestrašil, M. Růžička (A) – Daňo, Cienciala, L. Hudáček – M. Roman, Vrána (C), Helewka – Kurovský.

Komentář k zápasu

Do pátého finále vstoupili Oceláři s pozměněnou sestavou. Do formace s Voženílkem a Nestrašilem se posunul Růžička, Helewka zaujal místo po boku Vrány s Romanem. Třináctým útočníkem byl Kurovský.

Úvod páté finálové bitvy byl poněkud opatrný, nikdo nechtěl hned v prvních minutách udělat chybu. Střelecky aktivnější byli Oceláři, v osmé minutě jednu z větších příležitostí nevyužil Dravecký, který se po výpadu do předbrankového prostoru bekhendem netrefil. O dvě minuty později zahrozili domácí, Adam Musil ale trefil jen boční síť.

Ve čtrnácté minutě sudí poprvé vylučovali, domácí Vondráček ve vlastním pásmu poslal kotouč mezi diváky, v přesilové hře měl tutovku na hokejce Nestrašil, který pálil do odkryté branky. Will se ale stihl přesunout a střelu zneškodnit. V závěru třetiny Willa nedovoleně atakoval Voženílek, Radil tváří v tvář Kacetlovi v početní výhodě neuspěl, Dynamo neproměnilo výhodu jednoho muže v poli v branku ani na startu prostředního dějství.


FOTO: HC Dynamo Pardubice

Druhá dvacetiminutovka se nesla v režii domácích. Hráči s drakem na prsou se nemohli dostat na dostřel pardubické branky, Východočeši postupně navyšovali svou aktivitu, kterou v polovině utkání začali proměňovat v branky. V třicáté minutě nejprve, po vyhození Pardubic přes všechny čáry, dojel kotouč Zohorna, který namazal Lukáši Radilovi, jenž z první propálil Kacetla.

Za další minutu a půl domácí opět udeřili, Hyka zpoza Kacetlovy branky poslal kotouč na Lukáše Sedláka, který ze slotu poslal puk do horní části třinecké branky. Oceláři se mohli nadechnout v navazující přesilovce, kdy Hájek podrážel Hrehorčáka, Slezané ale výhodu nevyužili a na jejím konci navíc po faulu Daňa šli do oslabení.

Dynamo svou přesilovku využilo po třinácti vteřinách, Hájek po Sedlákově akci posunul kotouč na Martina Kauta, který střelou o horní tyč poslal Dynamo do tříbrankového trháku. Trenéři Ocelářů sáhli ke změně brankářů, poprvé ve finále se do branky postavil Marek Mazanec, který si ve zbývajících šesti minutách periody připsal dva úspěšné zákroky.


FOTO: HC Dynamo Pardubice

Hráči s drakem na prsou tak do poslední dvacetiminutovky vstupovali s tříbrankovým mankem, Ocelářům se ale dlouho nedařilo dostat do větších příležitostí. Čekání na pořádnou střelu ukončil v osmačtyřicáté minutě Helewka, kterého z rohu kluziště vybídl Růžička. Kanadský útočník napálil Willův beton. V padesáté minutě fauloval Daňo, Mazanec v oslabení zastavil nebezpečný pokus Kauta.

V závěrečné desetiminutovce se Oceláři marně snažili o dobytí pardubické branky. Hráči s drakem na prsou se až v posledních třech minutách dostali do souvislejšího tlaku, Will ale nemusel likvidovat žádnou větší příležitost. Slezané tak po pátém utkání ve finále prohrávají 2:3 a budou se jako první tým v historii tento nepříznivý stav otočit.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): “Odehráli jsme dobře první a třetí třetinu. V té druhé jsme bohužel dostali branky, které nás mrzí. Sami jsme gól nedali ani jeden, i když jsme na to šance měli. Nedali jsme je. Od toho se odvíjí výsledek.“

Marek Zadina (Dynamo): “Odehráli jsme velmi dobré utkání. Skvělá druhá třetina, proměnili jsme šance. Chtěl bych poděkovat hráčům, že odehráli skvělé utkání, odmakali to. Roma Will výborný, podržel nás, když jsme potřebovali. Díky do kabiny za skvělý týmový výkon, za důležitý bod.“