Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Zápas číslo pět pro Motor, série pokračuje v úterý

24.03.2024 · Jakub Vaněček, foto: Lukáš Filipec
Velké drama bylo k vidění v rámci utkání číslo pět v Třinci. Hosté se v průběhu čtyřiceti minut dostali do dvoubrankového vedení, když se trefil nejprve Kondelík a pak v přesilovce Pýcha. Oceláři vyrovnali na začátku třetí třetině díky rychlé brance Čacha z první minuty a následně využité početní převahy Voženílkem. O druhém bodu pro Motor rozhodl v závěru Gulaš.
ČF5, neděle 24.3.2024
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
2:3
WERK ARENA
Třetiny: 0:1, 0:1, 2:1  Branky a nahrávky: 41. Čacho (Marinčin, A. Nestrašil), 44. Voženílek (Martin Růžička, Kundrátek) – 13. Kondelík (M. Doudera, M. Beránek), 34. Pýcha (Pech, Kondelík), 56. Gulaš (Ordoš, Kondelík). Rozhodčí: Hradil, Jiří Ondráček I – Jiří Ondráček II, Špůr. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 39:21. Střely mimo: 22:11. Zblokované střely: 25:15. Hity: 8:5. Vhazování: 42:23. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Stav série: 3:2. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Polášek, Šenkeřík – Martin Růžička, A. Nestrašil, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Helewka, P. Vrána, Miloš Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Kachyňa, M. Doudera, Štich, Pýcha, Vráblík, Gulaši – Gulaš, Kondelík, M. Beránek – Simon, F. Přikryl, Ordoš – Valský, Pech, Kubík – M. Toman, Vopelka, Koláček.

Komentář k zápasu

Čtvrtfinálová série mezi Oceláři a Motorem se vrátila zpět do WERK ARÉNY. Svěřenci trenérského dua Moták – Országh vstoupili do utkání sebevědomě, hned první akce Nestrašila, jenž se tlačil před Hrachovinu, pořádně zaměstnala hostujícího brankáře. Bílo-červení však zůstali dobře pokrytí, a proto se k dorážce nedostali. Především první formace Ocelářů byla zkraje klání hodně aktivní, i díky dobrému tlaku do branky od Voženílka si Třinečtí zahráli první přesilovou hru. Budějovická obrana zvládla první oslabení na výbornou. Největší příležitost měl při střele z první Cienciala, Hrachovina pohotovým zákrokem vyrazil puk do ochranné sítě. Oceláři nepřestali dotírat na hosty ani po tom, kdy se stav na ledě vyrovnal. Všechny šance prozatím s ledovým klidem dokázal pochytat Hrachovina.

Na druhé straně se blýskl výborným zákrokem i Mazanec proti rychlému výpadu od Simona. I přes velkou aktivitu byli Oceláři týmem, který první inkasoval. Motor si připravil pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl Jáchym Kondelík, jenž zakončoval po přihrávce Doudery do zcela odkryté klece. Záhy mohl přidat druhou branku Českých Budějovic i Pech, ten mezi kruhy dostal nabito zpoza branky, brankovou konstrukci ale minul. Ze slotu střílel i dobře postavený Daňo, Hrachovina zasáhl svou lapačkou na poslední chvíli. Gulaš byl u dalšího závaru Jihočechů před Mazancem, kotouč poskakoval na brankovišti, hlavní arbitr ovšem okamžitě rozpažil.

Na počátku druhé periody puk propadl na levé křídlo výhodně pro Růžičku, ten vybídl v brejku Nestrašila, který si nechal Hrachovinu povyjet, zakončit se mu ovšem nepodařilo. Poté vypíchl rozehrávku Motoru Cienciala, ujížděl směrem na Hrachovinu, namazal ještě křižný pas Daňovi, ten ale promáchl. Chvíli nato si Vráblík sjel na vrcholek kruhu a vyslal jedovatou střelu na Mazance, který musel zasáhnout svou holí. Čtyřminutovou přesilovou hru hráli poté Jihočeši, Dravecký zasáhl vysokou holí Tomana. Největší příležitost v přesilové hře hostů vytvořil Kubík pro Simona, druhý jmenovaný měl před sebou zcela odkrytou klec, trefil ale jen pravou tyč Mazancovy svatyně. Díky aktivnímu přístupu třineckých hráčů měl Motor komplikace při dalších rozehrávkách, Oceláři dokázali ukrajovat vteřiny Draveckého trestu v útočném pásmu. Hned vzápětí přišel faul Kundrátka, rozhodčí jeli celou situaci zkontrolovat na video a vyloučili domácího obránce za vysokou hůl, jednalo se o stejný prohřešek, kterým se provinil Dravecký, tedy čtyřminutový trest pro domácího hráče.

Ordoš dostal přihrávku do mezikruží a střílel z první do protipohybu Mazance, ten vyrazil puk betonem. Stejným způsobem vyrazil Mazanec i střelu z voleje od Kubíka. Tlak Motoru se stupňoval, nejprve zcela sám na brankovišti protečoval Kondelík jen do tyče. Další pokus už ovšem byl gólový. Dost prostoru totiž mezi kruhy dostal Pavel Pýcha, jeho střela zápěstím zamířila až do sítě. Třinečtí se snažili o odpověď, obrana Motoru ovšem jednoduše čistila nebezpečné zóny. Voženílek chvíli nato tušil před brankou Růžičku, Hrachovina byl ale na přední tyči včas a nedopustil tak snížení. Zajímavou možnost si vypracoval Nestrašil, našel si volný puk, objel hostující svatyni a zkoušel dostat kotouč na přední tyč, Hrachovina se dokázal rychle přesunout. Svou rychlostí se prezentoval Ordoš, který se dostal přes Smithe, objel třineckou branku a zkoušel obdobné zakončení jako před malou chvíli Nestrašil. Mazanec puk vyrazil pouze před sebe a o dorážku se postaral Přikryl, ani on nebyl úspěšný.

Nepříznivý stav donutil trenéra Motáka k promíchání sestavy. Na pozici centra první formace se přesunul Čacho a právě tato změna dovedla Třinec ke snížení. Marinčin našel právě slovenského forvarda Viliama Čacha, jenž nikým nehlídán sjížděl směrem na bránu, přihrávka mu přistála na holi příhodně a sklepnutí slovenského forvarda doputovalo za záda Hrachoviny. Poté se Růžička tlačil do bekhendového zakončení, byl hákován a Oceláři šli do přesilové hry. Kundrátek si v přesilovce vyměnil puk na modré s Růžičkou, druhý jmenovaný poslal puk směrem na Hrachovinu, který stihl ještě puk vyrazit. Na následnou pohotovou dorážku Daniela Voženílka byl ovšem Hrachovina krátký. Na pravém kruhu byl na pár vteřin volný Hudáček, toho si všiml také Cienciala, který okamžitě vyzval Hudáčka ke střele, Hrachovina musel předvést rychlý přesun na bližší tyč.

Rázem převzali otěže zápasu Oceláři, České Budějovice byly o krůček pomalejší. Nejvíce po gólu volala kombinace Daňa s Hudáčkem, první jmenovaný ovšem nedokázal puk trefit ideálně. Díky výbornému pohybu dostali Oceláři další početní výhodu, Štich přidržel Nestrašila a zamířil na trestnou lavici. Další vyloučení Motoru přišlo jen pár chvil poté, Helewka chtěl zavést puk do útočné třetiny, nedovoleným způsobem mu v průjezdu zabránil Kondelík a Motor šel do tří. Jihočeši ale ve třech hráčích v poli se v klíčovém okamžiku třetí třetiny ubránili. Bílo-červení nedokázali zužitkovat ani pokračující klasickou početní výhodu pěti proti čtyřem. České Budějovice díky ubráněným oslabením ožily. Jako blesk z čistého nebe se před Mazancem zjevil úplně volný Milan Gulaš, který na nic nečekal a bez přípravy poslal puk na vzdálenější tyč Mazancovy brány a vrátil Motoru vedení. Oceláři pak dělali maximum pro to, aby vyrovnali, budějovická obrana ale vyrovnání nedopustila.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): “V první třetině jsme měli problémy s prací u nás v pásmu a okruhem se nám to vrátilo na konci zápasu, kdy jsme nechali Milana Gulaše úplně volného v pásmu. Zápas poznamenala druhá třetina, kdy jsme byli dvakrát vyloučeni na čtyři minuty. To se nám nesmí stávat. Třetí třetina už byla kvalitní, bohužel jsme neproměnili padesáti vteřinovou přesilovku pět na tři a byli jsme potrestáni. Takový je sport.“

Ladislav Čihák (Motor): “Kdybych měl shrnout celý zápas, tak Třinec byl doma velice silný a tlačil nás. Dali jsme dva góly a zápas se pro nás vyvíjel dobře, že na nás domácí ve třetí třetině nastoupí, to jsme věděli. Bohužel jsme rychle inkasovali gól, Třinec dál tlačil, přišlo vyloučení a to jsme nezvládli. Vzali jsme si time a chtěli kluky uklidnit a pak se soustředit na hru s kotoučem. Tlak Třince byl enormní, Hráček nás udržel v sérii a Guli rozhodl. Jsem rád, že se můžeme vrátit do Budějovic a teď budu rád, když se podíváme ještě jednou sem.“