Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Další vítězná laskomina pro Třinec

21.03.2024 · Jakub Vaněček, foto: Petr Tibitanzl
Třetí vítězný korálek na šňůru čtvrtfinálových výher navlékli Oceláři v prvním utkání čtvrtfinálové série, které se hrálo na jihu Čech. Zápas gólově otevřel i uzavřel Libor Hudáček, který vstřelil vítězný gól necelých deset minut před koncem.
ČF3, čtvrtek 21.3.2024
HC Motor České Budějovice
HC Oceláři Třinec
3:4
Budvar aréna
Třetiny: 2:3, 1:0, 0:1  Branky a nahrávky: 10. Kubík (F. Přikryl, Pech), 18. Gulaš (Kondelík, Gulaši), 26. Kubík (F. Přikryl, Harris) – 6. L. Hudáček (Nedomlel, Mazanec), 15. Cienciala (L. Hudáček, Marinčin), 17. Miloš Roman (Helewka, Smith), 51. L. Hudáček (M. Adámek, M. Daňo). Rozhodčí: Hribik, Pilný – Lhotský, D. Klouček. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 421 (vyprodáno). Střely na branku: 29:25. Střely mimo: 13:11. Zblokované střely: 22:15. Hity: 7:1. Vhazování: 36:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4. Stav série: 0:3. 
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, M. Doudera, Vráblík, Štencel – Gulaš, Kondelík, M. Beránek – Simon, Harris, Ordoš – F. Přikryl, Pech, Kubík – Valský, Vopelka, Koláček.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Polášek – Martin Růžička, A. Nestrašil, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Helewka, P. Vrána, Miloš Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký.

Komentář k zápasu

Čtvrtfinálová série mezi Třincem a Českými Budějovicemi se přesunula do Budvar Arény. Motor vstoupil do utkání velmi aktivně, během úvodních minut jsme viděli několik nebezpečných střel Jihočechů, nicméně Mazanec se díky těmto střelám rychle dostal do provozní teploty. Kdo se taky dostal do tempa, byl Libor Hudáček, jenž přejel středním pásmem, nahodil si puk na zadní mantinel, sám si také dojel jako první pro puk a vystřelil nad levé rameno Hrachoviny, čímž poprvé rozjásal hostující kotel. Poté byl signalizován trest pro Daňa, domácí ovšem zůstali na puku, Přikryl na sebe za Mazancem navázal dva Oceláře a bekhendem poslal puk před brankoviště. Tam si šikovně počínal osamocený Adam Kubík, který poprvé v sérii po téměř 130 minutách hry prostřelil Mazance.

Pár chvil na to vyhodil Kundrátek ze svého pásma puk do hlediště a první přesilovku měli k dispozici Jihočeši. Kondelík vymyslel pěknou přihrávku pro Gulaše, budějovický kapitán střelou z první nevyzrál na přesunujícího se Mazance. Vyrovnaný stav počtu hráčů na ledě netrval příliš dlouho, jelikož byl vyloučen Vopelka a Oceláři si poprvé v sérii vyzkoušeli početní výhodu. První přesilovkové komando Třince hledalo překvapivou kombinaci ztěžka, druhá přesilovková formace už recept našla. Hudáček našel křižným pasem Davida Ciencialu, ten vystřelil z první a puk si našel cestu mezi betony Hrachoviny. Oceláři zůstali v tlaku, na pozici obránce si sjel Miloš Roman, který vystřelil bez přípravy a s přispěním teče Gulaše dostal Třinec do dvoubrankového vedení. Ani to nebylo vše. Milan Gulaš zůstal na ledě po nešťastné teči, uvolnil se z klinče se Smithem, jeho spoluhráč z formace Kondelík si přidržel puk a našel domácího kapitána na pravém kruhu. Z tohoto místa Gulaš vystřelil na vzdálenější tyč a snížil na jednobrankový rozdíl, který tak platil po první třetině.

Pauza mezi první a druhou třetinou se mírně protáhla. Oba celky už se připravovaly na úvodní buly, jenže bylo třeba počkat, až zamrznou všechny kaluže po přestávkové úpravě ledu. Druhé dějství tedy začalo s prodlevou a velmi opatrně z obou stran. Na brankovou příležitost jsme čekali přes šest minut. Do útočného pásma pak vletěl Přikryl, který vyslal střelu tahem na Mazance. Puk se odrazil ideálně do jízdy Adamu Kubíkovi, jenž z prostoru mezi kruhy okamžitě vystřelil a dnes podruhé rozvlnil síť za Mazancem. Poté přišla pasáž hry, kdy se čekalo na chybu soupeře, zajímavých situací bylo poskrovnu. Kvůli špatnému střídání byla v polovině normální hrací doby potrestána domácí lavička. Oceláři si proto zahráli druhou přesilovou hru, ale nenaložili s ní nejlépe. Hráči s drakem na hrudi se nedokázali udržet v pásmu, budějovická obrana zdárně zvládla své oslabení.

Větší šanci měli bílo-červení až po přesilové hře, ve slotu se uvolnil Čacho, střílel ale ze záklonu, takže pokus slovenského útočníka neměl potřebné parametry. Situaci dva na jednoho nedokázal zužitkovat Hrehorčák s Voženílkem. Dalších brankových příležitostí jsme se dočkali v posledních pěti minutách normální hrací doby. Nejprve si tlak v útočném pásmu vytvořila formace okolo Nestrašila. Růžička našel Kundrátka, který si sjel na vrcholek kruhu, domácí fanoušci si ale mohli oddechnout. Čtvrtá formace Motoru se poté připomněla, Koláček ujel do brejku s Vopelkou, prvního jmenovaného famózním zákrokem vychytal Mazanec. V tomtéž střídání Valský jen těsně minul vzdálenější tyč hostující svatyně. Někteří diváci už zvedali ruce po střele Ordoše z pravého kruhu, puk ovšem trefil síť jen z vnější strany. Po těchto šancích se zase ulevilo fanouškům hostů.

Ukrojeno bylo dvacet vteřin třetí periody, když mohli Oceláři jít zpět do vedení. Od Voženílkovy brusle se odrazil puk k Růžičkovi, oba třinečtí hráči se vydali do brejku dva na jednoho, Růžička přihrál Voženílkovi puk na dlouhou hůl a spíš golfový úder Voženílka skončil na tyči. Rozhodčím pak neuniklo hákování Kundrátka, jedinou šanci v přesilovce Motoru si však vytvořili Oceláři. Hrehorčák se řítil sám na Hrachovinu, byl ale stínován Harrisem a nedokázal zakončit. Nakonec v brance neskončil puk, ale sám slovenský útočník. Zvýšit skóre ve prospěch Českých Budějovic mohl střelou z první ze slotu Přikryl. Mazanec si povyjel a kotouč se od jeho vyrážečky otřel až o ochrannou síť.

Ani jeden z týmu pak nechtěl chybovat, viděli jsme souvislou pasáž bez přerušení a rovněž bez šancí. Deset minut do konce základní hrací doby svítilo na kostce, když se díky dobrého tlaku Ocelářů do branky dostal k bekhendovému pokusu Libor Hudáček. Díky velkému zmatku na brankovišti a nepřipravenému Hrachovinovi puk doputoval až do sítě. Motor pak zvýšil svou aktivitu, ale přes střední pásmo se Jihočeši dostávali hodně těžko. Oceláři čekali na chybu v rozehrávce domácích, ta přišla přibližně dvě minuty před koncem. Čacho vyslal do samostatného úniku Daňa, ten byl faulován a nařízeno bylo trestné střílení. Daňo si svou situaci zopakoval, hledal mezeru mezi betony, tuto variantu očekával i Hrachovina a ten tak držel naděje Motoru na vyrovnání. Trenérský štáb domácích okolo hlavního trenéra Čiháka pak odvolal Hrachovinu a Jihočeši zkusili hru v šesti hráčích v poli. Oceláři tlak Motoru s odkrytými zády zvládli a vyhráli třetí zápas v sérii.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): “Jsem moc rád, že jsme získali další bod v sérii. Všichni v kabině ale víme, že jsme dnes nehráli dobře. To pro nás musí být vykřičník a varování. Hlavně druhá třetina… Soupeř nám párkrát ujel do přečíslení, dali z toho i gól. Měli jsme s tím problémy a vyplývalo to z našich chyb v útočném pásmu. Před třetí třetinou jsme si řekli, že takhle hrát nemůžeme a pak už hráli hokej, který potřebujeme hrát. Za to si hráči zaslouží poděkování i gratulaci k třetímu bodu.“

Ladislav Čihák (Motor): „Já jsem nerad, že jsme nezískali bod. Dostali jsme laciné branky, bohužel. Udělali jsme faul, hned jsme byli potrestaní. I když jsme se na to připravovali, křižná přihrávka přišla. Za stavu 1:3 jsme se dostali na 3:3 a cítili, že bychom bod mohli utrhnout. Pak jsme ale dostali nešťastný gól po nesmyslném icingu. Soupeř si na naši chybu počkal, my mu ji nabídli. V pátek je nový den a pro diváky budeme chtít urvat alespoň bod, abychom se podívali ještě do Třince a zkusili se sérii něco udělat. Přesvědčili jsme se dnes, že to jde, ale musíme se vyvarovat chyb.“