Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Ján Moder hodnotí: Sezona na známku dvě plus

20.04.2013 · Martin Stebel
Extraligový ročník 2012/13 je u Ocelářů už nějaký čas minulostí, nastal čas bilancovat, zároveň však je třeba nahlédnout do budoucna. Redakce webu proto přináší hodnocení čelního představitele klubu, prezidenta HC Oceláři Třinec Ing. Jána Modera.

V anketě na klubových stránkách mohli čtenáři udělit Ocelářům za letošní výkony školní známku. Většina respondentů hlasovala pro chvalitebnou. Souhlasíte s tímto hodnocením?

Letošní výkony a výsledky mužstva bych osobně ohodnotil jako dvojku s plusem. Po posledním zápase sezony jsem v kabině mužstvu za letošní hru poděkoval. Hokej má v Třinci dva základní cíle – sportovní a společenský. Sportovní cíl je každoročně stejný - chceme dosáhnout na titul. Jsem přesvědčen, že v našich možnostech bylo Zlín porazit a myslím si, že i ve finále bychom proti Plzni měli velkou šanci na triumf. Po společenské stránce hokej splnil to, co od něj očekáváme. Předváděli jsme atraktivní ofenzivní hokej, lidé na hokej chodili rádi a většinou ze zimáku i radostně odcházeli. Trochu mě mrzel závěr základní části, kdy jsme zbytečně poztráceli dost bodů. Mohli jsme po dvou rocích znovu atakovat Prezidentský pohár. Nakonec jsme byli rádi i za čtvrté místo.

Úvod extraligové sezony výrazně ovlivnila výluka v NHL. Jak tento fakt zpětně hodnotíte? Přinesl zámořský "lockout" víc pozitiv či negativ? Mnozí argumentovali, že extraliga nebyla spravedlivá…

Domnívám se, že výluka NHL přinesla dost pozitiv, především se zvedl divácký zájem, což je vždy důležité. Bylo to určitě výrazné oživení, ale kromě Kladna to žádnému týmu zásadním způsobem nepomohlo. Do budoucna by ale vedení extraligy mělo v případě výluky uvažovat o omezení počtu hráčů z NHL, jak tomu je ve Skandinávii.

V prvním kole vyřazovací části Třinec přetlačil Spartu. Jak vy osobně vnímáte skalp takto silného rivala, který má v českém hokeji bohatou tradici a silnou pozici i v zákulisí? Berete to i jako osobní satisfakci?

Čtvrtfinálová výhra se Spartou byla opravdu hodně cenná. Sparta sice zahájila sezonu špatně, pohybovala se dole, ale potom mohutně posílila a bylo to trochu jiné mužstvo. Pražané měli velmi silný kádr a byl to pro nás skutečně tvrdý oříšek. Opravdu si moc vážím, že se nám podařil skalp tak silného soupeře.

Ocelářům vystavil stopku v semifinále Zlín. Kde zpětně vidíte hlavní příčiny tohoto nezdaru?

Proti Zlínu bylo znát, že naši hráči jsou na tom po kondiční stránce lépe. Na jejich styl hry bylo potřeba, abychom je lepším pohybem přebruslili. Myslím si, že bylo chybou hrát většinu času jen na tři útoky. Tohle jsme taky trenérům během série vytýkali, ale nebyli jsme vyslyšeni. Měli jsme rozložit síly na více hráčů. Tady bych viděl jeden z faktorů, proč jsme v semifinále neuspěli.



Byla tahle názorová neshoda jednou z příčin toho, že v Třinci na trenérském postu skončil Josef Turek?

Ano. Byl to taky jeden z důvodů, proč jsme se s panem Turkem rozloučili. Těch rozdílných pohledů ale bylo poněkud víc. Za hru nese zodpovědnost trenér, což sám během sezony několikrát připomínal, my se snažíme do toho zasahovat jen minimálně. Je to jeho sláva, když se vyhrává a je to jeho chyba, když se prohrává. My s panem Czudkem máme jednoznačný úkol. Vytvořit tady hokejový klub na špičkové úrovni a to se nám daří. Je zde vybudovaná firma HC Oceláři Třinec, která funguje a má v rámci České republiky velmi dobrý zvuk. Naší snahou je to, aby celý klub od ledařů až po prezidenta žil jediným cílem, kterým je titul. Dávat si jiné cíle přece nemá význam. Neděláme sport jen proto, abychom se potom motali někde na konci. I když hraji třeba jen rekreační sport, vždy se snažím vyhrát. Klub musí dýchat společným rytmem, musí to být jeden tým. Pan Turek bohužel nebyl zcela týmovým hráčem.

Po loňské nepodařené sezoně došlo v kádru k mnoha personálním změnám a přineslo to pozitivní efekt. Posily se letos vesměs ukázaly v dobrém světle. Ať už je řeč o Š.Hrubcovi, V.Rothovi, D.Rákosovi či dalších…

Posily se nám letos skutečně povedlo velmi vhodně zabudovat do kádru. Všichni noví hráči vnesli do týmu něco svěžího. Za všechny stojí za zmínku třeba Šimon Hrubec, který jasně ukázal, že i v mladém věku může mít gólman dobré nervy a dokáže se velmi kvalitně doplňovat se zkušenějším Peterem Hamerlíkem. Jeho angažmá bylo jednoznačně výborným krokem.

Velkým tématem letošní sezony byl Martin Růžička. V základní části hrál famózně, nasbíral rekordní počet kanadských bodů, vytvořil střelecké maximum, byl k neudržení. Mnozí však nechápavě kroutili hlavou, proč dostává tolik prostoru na úkor jiných, že v tomto tempu nemůže vydržet se silami celou sezonu...

Martin je hráč mimořádných kvalit, ale každý člověk má své limity. Zajímal jsem se o to, v kolika případech jsme letos dali branky v přesilovkách v první minutě a kdy ve druhé. Z těchto čísel bylo patrné, že většinou jsme opravdu skórovali někdy na začátku. Bylo znát, že v přesilovkách občas už i Martin ztrácel trochu sil. Je to práce trenéra, který musí vycítit, kdy je hráč vyčerpaný a nahradit ho jiným. Všichni víme, že Martin je po hokeji neskutečně hladový a chce neustále hrát. I v mistrovské sezoně bylo umění ho zkrotit, ale tehdy se to Pavlu Markovi podařilo.

Existuje naděje, že elitního střelce udržíte i pro následující sezonu?

Z naši strany určitě je zájem, aby Martin v Třinci pokračoval. Bude záležet jen na něm, jak se k této otázce postaví, rozhodnutí je opravdu na jeho straně. Možná to zkusí někde jinde za víc peněz, nebo zůstane u nás. Už jsem mu ale říkal: Martin patří k Ocelářům a Oceláři patří k Martinovi.



Tradičně spolehlivé výkony podával veterán Peterek. Jak vy osobně prognózujete jeho budoucnost pod Javorovým?

Honza Peterek rozhodně stále má co nabídnout. Jeho tréninková morálka, životospráva a celkový přístup k hokeji jsou příkladné. Byl bych rád, aby Honza u nás hrál do té doby, kdy sám řekne, že už to dále nejde. On je typ hráče, který sám vycítí, když to nebude ono a sám to přizná. Nebude čekat na sérii třeba deseti zápasů, kdy mu to nepůjde a uslyší kritiku na svou osobu. Zatím to vypadá tak, že další sezonu by mohl vydržet. Budeme se snažit s ním domluvit na další spolupráci.

On sám ale má drobné obavy ohledně své pozice v týmu v souvislosti s eventuálním nařízením vedení extraligy o nasazovaní mladých hráčů...

Tohle nařízení je nesmysl, je to absurdní řešení, které kritizuje i trenér Slavie Růžička ale i další manažeři. Určitě podnikneme kroky k tomu, aby tohle neprošlo. Je to podobný nesmysl, jako by naším železárnám vláda nařídila, že musíme používat pouze železnou rudu třeba z Brazílie. Hokej je v dnešní době byznys a nikdo mi přece nemůže nařizovat, co ve vlastním byznyse mohu a co nemohu.

Už dříve jste avizoval, že podstatná část týmu má kontrakty i pro další sezony, předpokládám proto, že rozsáhlé změny jako v loňském roce nelze očekávat...

Je tomu skutečně tak. Většina současných hráčů má platné smlouvy a k radikálním změnám myslím nedojde. Zdravé jádro týmu zůstane pohromadě, jen s některými jedinci se rozloučíme. Chtěli bychom, aby v další sezoně více hrál i čtvrtý útok.

Na Frýdecké ulici vzniká nová multifunkční aréna. Pokračuje tento projekt podle předem připraveného plánu a časového harmonogramu?

Pevně doufám, že dodavatel splní termíny, které jsme dohodli a od podzimu 2014 budeme hrát extraligu v novém. V opačném případě by hrozila penalizace. Do nového prostředí se už těšíme, příští sezona bude poslední ve staré hale. V dnešní době stoupají nároky na to, jaké podmínky má splňovat hokejový stánek. Hrozilo by, že v budoucnu by náš stadion tyhle kritéria nesplňoval a nemohli bychom kvůli tomu hrát extraligu. Do budoucna budeme mít juniorskou akademii, proto nutně potřebujeme druhou hrací plochu. Mládežnickému hokeji se chceme v dalších létech věnovat daleko víc, každoročně investujeme do mládeže nemalé prostředky. V letošní sezoně mládežnické týmy měly v celorepublikovém měřítku velmi dobré výsledky, což nás moc těší.

Jaký je závěrečný vzkaz prezidenta klubu příznivcům třineckého hokeje?

Chci fanouškům srdečně poděkovat za přízeň v letošní sezoně. V třineckém klubu působím snad 17 let a za tu dobu fandové prošli určitým vývojem. Pamatuji časy, kdy se na vlastní hráče dokonce pískalo, to už dnes nebývá. Dnes se povzbuzuje i za nepříznivého stavu, což je výborné. Do budoucna bych si přál, aby byl častěji k vidění plný dům. Třinecký hokej si to určitě zaslouží.

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice