Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Mistrovství skončilo, Kanada obhájila prvenství

23.05.2016 · Michal Samiec
Včera večer v Moskvě skončilo osmdesáté mistrovství světa v ledním hokeji a skončilo – minimálně na zlaté pozici – stejně jako loni v Praze. Vyhrála Kanada, která tentokrát ve finále porazila Finsko. Domácí opět po roce hráli s USA o bronz – na rozdíl od loňska byli domácí Rusové úspěšnější.

Základní skupiny ruského mistrovství světa se hrály v Moskvě (opět, stejně jako v roce 2007, kdy se hrálo v nově vybudované a dnes opět zavřené aréně Chodynka, se jednalo o zbrusu novou stavbu – hrálo se v novém stánku moskevského Dynama zvaném Ledový palác – Park legend) a v Petrohradě (ve Sportovním paláci Jubilejnyj – v menší z petrohradských hokejových hal, tedy nejednalo se o domácí stánek místního velkoklubu SKA). Českého fanouška rozhodně více zajímala moskevská skupina.

Čeští hokejisté podobně jako v roce 2015 svým zápasem celý šampionát otevírali. Zatímco loni v roli domácího souboru, letos v pozici soupeře domácích. Ruská sborná, jež se na mistrovství připravovala s významným zaujetím, v Rusku byl dokonce posunut začátek KHL do druhé poloviny srpna 2015, aby sezóna dříve skončila – sborná chtěla napravit nepodařený dojem z hokejového turnaje na olympiádě v Soči v roce 2014. Rusové se nechali Čechy dokonale zaskočit a v úvodním zápase prohráli 0:3, byť v některých pasážích národní tým hodně tlačili (například tříminutový úsek ve druhé třetině, kdy se Češi nedostali z vlastního pásma). Tento zápas jako by určil další průběh skupiny – národní tým pod vedením končícího trenéra Vladimíra Vůjtka staršího zvládl otočit zápas se Švédy, byť po první třetině prohrával 0:2. Češi potěšili fanoušky také výraznou výhrou nad Nory (7:0) a závěrečnou přestřelkou se Švýcarskem (5:4), která určila, že Češi – neporažený tým v normální hrací době – vyhrají svou skupinu!


Poslední gólovou radost na šampionátu českým fanouškům zařídil forvard Amuru Chabarovsk Tomáš Zohorna, který v neúspěšném čtvrtfinále Čechů s USA (1:2 po nájezdech) otevřel proměněným trestným střílením skóre. (Foto: Czech Ice Hockey Team)

V petrohradské skupině byli jasnými favority hokejisté Finska a Kanady, také v jejich vzájemném zápase na konci základní části se rozhodlo o vítězi skupiny. Kromě hokejistů Suomi a Javorového listu se ve skupině představili hokejisté příštích pořadatelských zemí – především Němci překvapili výkony i výsledky. Vyhráli 4 utkání, pouze 2 prohráli v normální hrací době a nastříleli 22 branek! Dvojnásobek počtu branek, které vstřelila druhá pořadatelská země – Francie, která skončila až na předposledním místě dva body před sestupujícím Maďarskem.

Hokejisté Slovenska s Vladimírem Draveckým v sestavě, který se účastnil svého druhého v řadě a třetího mistrovství celkově, nakonec opět skončili pouze před branami čtvrtfinálové účasti. Slováci začali turnaj povinným vítězstvím s Maďarskem a nečekaně snadno v poměru 5:1 si poradili i s Francií. Pak však přišly čtyři kruté porážky v řadě. Nejprve 5:1 s našimi východními sousedy vyhráli Němci, následně pak 4:2 Bělorusové, kteří měli až po posledního zápasu kruté starosti se záchranou účasti v elitní skupině, a to Slováci v zápase s nimi vedli po dvou třetinách 2:0! Ze zápasů s obrovskými favority celého šampionátu z Kanady a Finska se nedalo počítat reálně s vysokým počtem bodů, ovšem dvě drtivé porážky 0:5 byly pro Slováky další rány do vazu. Přesto svěřenci trenéra Cígera mohli ještě v posledním zápase triumfovat a postoupit – museli by však porazit USA v normální hrací době. To se nepovedlo, Slováci vyhráli, ale díky gólu Daňa z 61. minuty až v prodloužení, postup si tedy ohlídali Američané.


V dresu slovenské reprezentace třinecký hokejový klub reprezentoval už podruhé za sebou Vladimír Dravecký. Bohužel po ostravském mistrovství se Dravecký se svým týmem nedočkal zápasů play off ani v Petrohradu. Dravecký odehrál na mistrovství sedm utkání a připsal si dvě asistence. (Foto: SITA)

Play off je jiná soutěž a na mistrovství světa, kde celé vyřazovací boje, jež rozhodnou o úspěchu nebo neúspěchu celé sezóny, trvají pouhé tři hrací dny, to platí dvojnásob. Češi v základní skupině i play off neprohráli jediný zápas v 60 minutách a ani v prodloužení! Přesto museli balit kufry už po čtvrtfinále. V Petrohradě totiž na čtvrtém místě skončili hráči USA. Ti sice v základní skupině zdaleka nezářili, přivezli však nesmírně ambiciózní mladý tým s úspěchy v mládežnických kategoriích. A byť svěřenci trenéra Johna Hynese v základní skupině skončili až čtvrtí (postup jim zajistil bod z posledního zápasu se Slovenskem), proti českému národnímu týmu uspěli. Po 70 minutách byl v Parku legend vyrovnaný stav 1:1 – za Čechy se z trestného střílení prosadil Tomáš Zohorna, za Američany vyrovnával kandidát na číslo jedna letošní draftu NHL Auston Matthews, který také jediným gólem rozhodl nájezdy.

Ve čtvrtfinále se dále střetli Finové s Dánskem – favorit vyhrál 5:1 mimo jiné díky dvěma brankám Granlunda. Druhý zápas v Petrohradu obstaralo střetnutí Kanady se Švédskem, kdy v souboji těžkých vah si Javorové listy poradily až překvapivě snadno – Švédové podlehli 0:6. Druhý „moskevský“ zápas byl ve znamení střetnutí domácí sborné s překvapením petrohradské skupiny, třetím týmem základní části Německem – Rusové vyhráli poměrně bezpečně 4:1.

O závěrečném víkendu se hrála semifinále a zápasy o konečné umístění. V semifinále domácí svěřenci trenéra Znaroka nestačili na Finy 1:3 – hráči Suomi zápas rozhodli v přesilovkách, kdy využili hned dvě ze čtyř, dvakrát se prosadil Sebastian Aho. Druhé semifinále bylo rovněž střetnutí geografických sousedů – tentokrát těch severoamerických. Kanada v zápase dvou obratů porazila USA 4:3. Svěřenci trenéra Peterse se v první třetině ujali vedení 2:0, Američané následně góly Matthewse, Warsofského a Motteho otočili během 7 minut a 11 sekund na 2:3. Kanada ještě ve druhé části srovnala a rozhodující gól dal ve druhé minutě třetí části obránce Ellis. Zápas o třetí místo byl z hlediska výsledku formalitou – USA podlehly domácím Rusům 2:7. Finále přineslo mnohem vyrovnanější příběh – dlouhé minuty určovala skóre zápasu povedená akce kanadského supertalentu Connora McDavida z 12. minuty. Finové se však k vyrovnání nedostali a v poslední sekundě navýšil vedení Kanady do prázdné branky Duchene.

Kanada tak triumfovala na osmdesátém hokejovém mistrovství, podruhé za sebou bere zlaté medaile a v roce 2017 může být prvním týmem od zlatého hattricku české reprezentace z roku 2001, který vyhraje tři mistrovství po sobě. Zatím oba týmy, které mohly zlatý hattrick završit, vyhořely ve finále na Češích – Kanada v roce 2005 a Rusko v roce 2010.

Český národní tým


Na mistrovství světa v Moskvě zazněl třinecký akcent také v reprezentaci. Aktuální Oceláře reprezentoval (na snímku zleva) obránce Milan Doudera (8 zápasů, 0+1), bek Slovanu Bratislava Tomáš Kundrátek (8 zápasů, 1+2), který za Oceláře odehrál v kariéře 47 extraligových zápasů, a útočník Dallasu Stars Radek Faksa (3 zápasy na MS). V třinecké mládeži se ve své kariéře mihnul také forvard Bostonu, který hrál na šampionátu v první formaci, David Pastrňák.

Zápasy českého národního týmu v základní skupině MS v Rusku (VTB Ledový palác, Moskva)

6.5. CZE-RUS 3:0 (1:0, 1:0, 1:0), 9693 diváků
7.5. LAT-CZE 3:4 sn. (0:2, 1:0, 2:1/0:0), 4650 diváků
9.5. SWE-CZE 2:4 (2:0, 0:3, 0:1), 7780 diváků
12.5. CZE-NOR 7:0 (3:0, 4:0, 0:0), 5124 diváků
13.5. CZE-KAZ 3:1 (1:0, 0:0, 2:1), 8234 diváků
15.5. DEN-CZE 2:1 sn. (0:0, 0:1, 1:0/0:0), 8107 diváků
17.5. CZE-SUI 5:4 (1:1, 1:0, 3:3), 7101 diváků

Zápas českého národního týmu v play off MS v Rusku (VTB Ledový palác, Moskva)

19.5. CZE-USA 1:2 sn. (1:0, 0:1, 0:0/0:0), 7853 diváků, čtvrtfinále

Konečné pořadí MS 2016

1. Kanada, 2. Finsko, 3. Rusko, 4. USA, 5. Česká republika, 6. Švédsko, 7. Německo, 8. Dánsko, 9. Slovensko, 10. Norsko, 11. Švýcarsko, 12. Bělorusko, 13. Lotyšsko, 14. Francie, 15. Maďarsko (sestup), 16. Kazachstán (sestup).


Stejný obrázek jako loni v Praze. Kanada obhájila světové zlato a opět celkem suverénně – za poslední dva šampionáty Kanaďané vyhráli 19 utkání a pouze jediné prohráli, nastříleli při tom 112 branek. Za rok v Německu a Francii budou moci hráči s javorovým listem na prsou útočit na zlatý hattrick, který se naposledy povedl našim hokejistům v letech 1999 – 2001, a také na rekordní počet zlatých medailí Sovětského svazu a Ruska – Kanada s 26 zlatými ztrácí jedno prvenství. (Foto: Associated Press)

Z účastníků semifinále zůstala tentokráte bramborová medaile na přemožitele českých hokejistů ze čtvrtfinále, na hráče Spojených států, kterým tak po dvou letech se čtvrtým místem předali štafetu právě čeští hokejisté. Zlatou medaili brali stejně jako loni v Praze suverénní Kanaďané. Hráči ze země javorového listu sice nevyhráli všech 10 utkání tak jako loni v Česku, jejich projev byl především ve finále suverénní a jednoznačný. Na vysoké úrovni hrající a sympatickým hokejem se prezentující Finové museli brát pouze stříbro. Po neúspěchu na zimních olympijských hrách v Soči se nezadařilo Rusům ani na domácím mistrovství světa, i když na rozdíl od roku 2014 a hrách v přímořském letovisku na břehu Černého moře tentokráte brali aspoň bronz.

Čeští reprezentanti si tak vyměnili místo v elitní čtyřce bojující o závěrečném víkendu o medaile s reprezentací Finska. Naopak pouze za branami semifinále, tedy jako čtvrtfinálový poražený, stejně jako loni zůstali hráči Švédska. Ostatní čtvrtfináloví účastníci se oproti loňské Praze, resp. Ostravě liší – v České republice hráli v prvním kole play off ještě Bělorusové (letos dvanáctí) a Švýcaři (letos na jedenáctém místě). Letos Němci, respektive Dánové. Slováci opět pouze devátí.

Po roční epizodě mezi elitou do bojů pouze v rámci mistrovství světa divize I skupiny A, jehož pořadatelé pro příští rok ještě nejsou potvrzení (budou to potřetí v řadě Poláci?), opět padají Maďaři a Kazaši.

MS 2017

Pořadateli mistrovství světa 2017 budou západoevropští sousedi – Francie (bude se hrát v pařížské aréně AccorHotels Arena s kapacitou zhruba 15 tisíc míst) a Německo (Lanxess Arena v Kolíně nad Rýnem s přibližně 18 a půl tisíci místy bude po letech 2001 a 2010 hostit mistrovství už potřetí). Ve Francii a Německu se bude hrát od 5. do 21. května příštího roku. Mezi elitu se místo Maďarska a Kazachstánu vracejí po roce hráči Slovinska a po delší pauze (naposledy hráli v elitní skupině v roce 2014) Italové. Ostatních 14 účastníků, jejichž rozdělení do jednotlivých skupin bude upřesněno v nejbližších dnech, bude stejných jako na letošním mistrovství – bude se jednat o země na prvním až čtrnáctém místě pořadí MS 2016.

Použitá loga © IIHF, ČSLH

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice