Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři mají postupový mečbol!

10.04.2023 · Redakce
Neskutečné drama se šťastným koncem, nádherné Velikonoce pro Oceláře! Třinec uspěl v kritickém pátém zápase série na ledě Pardubic 4:2 a znovu se ujal vedení v sérii, obhájce titulu dělí poslední výhra od postupu do finále. Ve středu se hraje ve WERK ARENĚ!
SF5, pondělí 10.4.2023
Pardubice
Třinec
2:4
enteria arena
Třetiny: 0:0, 2:3, 0:1  Branky a nahrávky: 21. Zohorna (R. Kousal), 40. A. Musil (Mandát, Čerešňák) – 25. Čukste (Marcinko, J. Jeřábek), 33. M. Růžička (Chmielewski), 34. M. Růžička (J. Jeřábek), 59. Kurovský (Nestrašil). Rozhodčí: Kika, Šindel – Svoboda, Hynek. Vyloučení: 3:4, navíc Zohorna - Nestrašil oba 5 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 41:21. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4. Stav série: 2:3.  
Will – T. Dvořák, Košťálek, D. Musil, Čerešňák, Vála, J. Kolář (A), Hrádek – Cienciala, L. Sedlák (A), Hyka – R. Kousal, Zohorna (C), Radil – Mandát, A. Musil, Vondráček – Říčka, Rákos, Paulovič.
Kacetl – Smith, Marinčin, J. Jeřábek, Kaňák, Doudera, Mar. Adámek, Čukste – Chmielewski, Marcinko, M. Růžička (A) – Nestrašil, M. Roman, Kurovský – Hudáček, Voženílek, Dravecký (A) – Svačina, Vrána (C), Hrňa.

Komentář k zápasu

Pondělní sváteční odpoledne bylo i svátkem hokeje, v pátém utkání série se utkaly dva týmy, které jsou historicky v těchto zápasech nejúspěšnější a na ledě byla důležitost matche cítit od prvních sekund.

Oceláři, kteří se znovu museli obejít bez zraněného Marka Daňa, od úvodních minut čelili velkému náporu domácích, Dynamo mělo v první třetině velkou střeleckou převahu, na druhou stranu se ale zároveň nedá říct, že by Kacetl čelil doslova vyloženým šancím: Výjimkou bylo pár závarů, dá se zmínit třeba šance třineckého rodáka Ciencialy, který ale měl sám před brankářem Ocelářů jen minimum času na to, aby si kotouč přehodil na forhend.

Gólové hody tak přišly až ve druhé třetině, ta byla v rámci celé semifinálové série vůbec nejúrodnější. Oceláři nezachytili nástup do prostřední části, už po padesáti vteřinách lehce podcenili situaci ve středním pásmu, Kousal z pravé strany pálil chytře na Kacetlův beton, od kterého se puk odrazil do jízdy Tomáši Zohornovi a ten už měl snadnou práci s uklizením kotouče do prázdné branky.

Paradoxní je, že až dosud v sérii platilo, že kdo vstřelí úvodní gól, bude mít navrch. Tato pravda ale byla záhy vyvrácena. Oceláři po inkasované brance začali hrát také směrem dopředu a najednou jakoby na ledě byli jen oni.

Klíčová v tomhle ohledu byla rychlá vyrovnávací branka, už ve 25. minutě na modré čáře napřáhl k ne zrovna prudké ani přesné ráně Karlis Čukste, jenže Will před ním nic neviděl a tak kotouč propadl až do sítě. Lotyš přitom do zápasu nastoupil takřka po měsíci a půl, skvělý comeback!

V tu ránu byla enteria arena jako zmražená, stejně jako celý domácí tým. Už o pár minut později trefil Kurovský z dorážky jen horní tyčku, krátce po něm ve vyložené šanci mezi kruhy minul Hudáček. A tak se Oceláři radovali až ve 32. minutě, kdy Martin Růžička schoval ránu z úhlu mezi těly čtyř clonících hráčů a zase trefil místečko nad levým betonem Willa - 2:1 pro Oceláře!

A hosté neměli dost, jejich tlak narůstal. Teprve ve 34. minutě rozhodčí s velmi mírným metrem poprvé vylučovali, domácí bek Košťálek vyhodil puk z vlastního pásma do hlediště a Ocelářům stačilo pouhých 11 vteřin k využití první přesilovky: Znovu pálil přesně Martin Růžička a zase nad levý Willův beton.

V tu chvíli měli Oceláři zápas naprosto pod kontrolou, bohužel pro ně přišel nešťastný závěr a nedisciplinovanost Hudáčka, který ve středním pásmu oplácel rány Sedlákovi a také domácí dostali přesilovku: Oceláři jí bránili skvěle, v jedu chvíli dokonce donutili pardubickou arénu na vlastní hráče pískat. Domácí kouč Radim Rulík ale na posledních deset vteřin poslal na led čtvrtou formaci a ta velmi šťastnou střelou v poslední vteřině druhé třetiny vstřelila životně důležitý gól na 2:3. Ránu, která mířila úplně mimo, šťastně za záda Kacetla srazil Adam Musil. Pardubice dostaly dárek v podobě kontaktní branky a přestávku na to, aby vymyslely plán na další stíhací jízdu…

A co se dalo čekat, to přišlo… Ještě než v televizním přenosu skončily reklamy, už Kacetl řešil první střelecký pokus. V závěrečné třetině měly Pardubice znovu drtivou převahu, velké závary. Ale šance si vytvářeli také Oceláři z rychlý brejků, Draveckého rozhodila před brankářem sekera bránícího hráče, Voženílek únik ve vlastním oslabení zakončil střelou do připraveného Willa.

Hra v početní převaze vůbec ale byla znovu alfou-omegou celého zápasu, Pardubice totiž dostaly v závěrečné třetině dvě početní výhody, ale nenaložily s nimi nejlépe. Za zmínku ale jistě stojí šance Cinecialy, který devět minut před koncem tváří v tvář nedokázal překonat ani nadvakrát Kacetla.

Třinecký gólman následně vytáhl ještě jeden fantastický zákrok, to už Pardubice hrály bez brankáře. Odražený kotouč se dostal přes Nestrašila až za obránce k Danielu Kurovskému a ten stejně jako v zápase číslo pět proti Spartě dovezl kotouč do prázdné branky. Oceláři mohli začít slavit, v sérii vedou 3:2 a postupový mečbol mohou proměnit už ve středu na ledě domácí WERK ARENY.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři Třinec): "My jsme přečkali drtivý tlak domácích v první třetině bez obdržené branky, stěžejní pro nás byla druhá třetina, kterou jsme vyhráli a šli jsme do vedení, které jsme udrželi do konce. Chlapci zasluhují gratulaci a díky.

Radim Rulík (Dynamo Pardubice): "Nezačali jsme špatně. Měli jsme dobrý nástup, do té doby, než jsme se ujali vedení to bylo z naší strany dobré. Pak jsme si ale nepohlídali ty situace, dostali gól na 1:1, na 1:2, na 1:3 při smůle a zlomené hokejce, hrč střídal, možná měl zůstat. Ještě jsme dali kontaktní branku, ale už to bylo těžké. Dnes jsme to k vítězství nedotlačili, škoda druhé třetiny, kdy jsme konkrétní situace měli sehrát lépe.

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice