Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři vítězí! Drama v Plzni rozsekl Růžička

24.02.2023 · Adam Sušovský, foto Marek Švamberg
Konečně! Třinečtí Oceláři zlomili sérii neúspěchů a vrací se na vítěznou vlnu, na ledě Plzně zvítězili díky trefě Martina Růžičky z přesilovky 5:4 v prodloužení. A připisují na svůj účet dva body.
49., pátek 24.2.2023
Plzeň
Třinec
4:5p
LOGSPEED CZ Aréna
Třetiny: 0:0, 2:3, 2:1 - 0:1  Branky a nahrávky: 21. Rekonen (Schleiss), 33. Holešinský (Houdek), 48. Hrabík, 54. Schleiss (Zámorský, Rekonen) – 28. Hudáček (J. Jeřábek, Nestrašil), 31. Hudáček (M. Růžička, Nestrašil), 36. M. Růžička (Daňo), 56. Kaňák (Nestrašil, J. Jeřábek), 64. M. Růžička (Nestrašil). Rozhodčí: Hejduk, Ondráček I – Ondráček II, Thuma.. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 529. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4 - 4:5.  0
Pavlát – Skok, Zámorský, Kvasnička, Jiříček, Houdek, Jaroměřský, Kremláček – Schleiss (C), Mertl (A), Rekonen – Hrabík, Suchý, Pour – M. Beránek, Holešinský, Blomstrand – Bitten, Honejsek, Adamec.
Mazanec – Smith, Marinčin, Kaňák, J. Jeřábek, M. Doudera, Mar. Adámek, Roth – Daňo, Vrána (C), M. Růžička (A) – Nestrašil, Hudáček, Voženílek – Chmielewski, Marcinko, Dravecký – Buček, M. Roman, Hrňa.

Komentář k zápasu

Aniž by to z letmého pohledu na tabulku bylo znát, ve 49. kole Tipsport extraligy na sebe narazily dva týmy s aktuálně nejhorší formou, a právě o to těžší utkání pro oba soupeře bylo. Buď a nebo, to byl motiv špílu, který domácí celek ozdobil vzpomínkou na desetileté výročí od zisku mistrovského titulu, ke kterému výrazným způsobem pomohl i gólman Třince Marek Mazanec.

Oslava Plzni, která nastoupila ve speciálních dresech, ale nakonec zhořkla. V zápase plném zvratů vůbec nebylo znát, že se oba týmy v posledních dnech trápily v koncovce, fanoušci viděli celkem devět branek a triumf Třince v prodloužení.

Po opatrné první třetině, ve které měli Oceláři lehce navrch, přišla ve druhé části pořádná divočina. Divočina, která se nejspíš zapíše také do extraligové historie: Aleksi Rekonen totiž otevřel skóre zápasu v čase 20:05. Oceláři prohráli úvodní buly, domácí celek rychle projel za modrou čáru a Mazanec lovil puk ze sítě. Aniž by tušil, že je to nejrychlejší gól od začátku třetiny v extraligové historii.

Fatální vstup do prostřední části se na Ocelářích na pár minut podepsal, Plzeň měla drtivý tlak. Zejména poté, co Bitten na hraně faulu vysekl Marinčinovi hůl a Třinec tak v obranném pásmu dlouho bránil de facto ve čtyřech. Největší tlak Plzně ale nakonec zakončil po dlouhých desítkách vteřin zákrokem Mazanec.

Přečkání těžkých chvil jakoby Třinec nastartovalo. Do hry začaly promlouvat fauly, které Oceláři konečně znovu trestali. Na 1:1 vyrovnával ve 28. minutě dorážkou střely od modré čáry při ojedinělém tlaku Libor Hudáček ještě při hře v plném počtu na obou stranách, o tři minuty později už ale stejný muž - Libor Hudáček - poslal Oceláře do vedení bombou z přesilovky po krásně sehrané akci. Třinec vedl a dá se říct, že zaslouženě.

Hosté měli v průběhu zápasu střeleckou převahu, ale komplikacím se nevyvarovali. A to i kvůli nešťastnému zákroku Marka Mazance, kterému ve 33. minutě propadla lapačkou laciná střela Adriána Holešinského. Od té chvíle ovšem uběhly jen tři minuty a zase vedl Třinec, o slovo se poprvé v zápase přihlásil Martin Růžička, který zůstal na chvíli před brankou sám a vedl si skvěle.

Další zápletku zápasu přinesla třetí třetina, Plzeň v ní dokázala skóre zápasu na chvíli otočit. Ve 48. minutě se po nenápadné akci prosadil Kryštof Hrabík, a protože Oceláři pak nevyužili velké šance Chmielewského a Nestrašila, přišel další trest: 54. minuta a přesné zakončení Jana Schleisse.

V tu chvíli to s Oceláři nevypadalo dobře, ale skutečně jen pár vteřin. Už o minutu a půl později totiž pozdravil plzeňské fanoušky někdejší škodovák Lukáš Kaňák, který střelou od modré čáry poslal utkání do prodloužení.

V něm měli Oceláři navrch hlavně díky nedisciplinovanosti soupeře. Dva fauly Plzně znamenaly dvojnásobnou přesilovou hru, kterou po krásné kombinaci využil svým druhým gólem v zápase Martin Růžička. Třinec slaví vítězství 5:4 a připisuje dva body do tabulky. A v neděli míří k poslední repríze loňského finále na led pražské Sparty.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (Plzeň): "V první třetině měl Třinec nějakou šanci, ale neodehráli jsme ji špatně. Ve druhé jsme vedli a měli místy velký tlak, bohužel jsme nepřidali druhý gól a sami inkasovali. Tahali jsme pak za kratší konec, zase prohrávali, ve třetí třetině zápas dokonce zpátky otočili, ale vlastními chybami jsme pak soupeři nabídli možnost srovnat. Další věcí je, že i my jsme dnes přesilovky měli a neproměnili, zatímco soupeř ano. Naši hráči podali dobrý výkon, bojovali, diváci vytvořili krásnou kulisu, ale štěstí se přiklonilo na stranu Třince."

Vladimír Országh (Třinec): "Viděli jsme dobrý a bojovný zápas z obou stran. Měli jsme dobrý začátek, kdy jsme si vytvořili několik dobrých příležitostí. Pak se hra vyrovnala, zápas byl vyrovnaný až do konce. Nás těší, že i když jsme pár minut před koncem dostali gól, dokázali jsme se z toho dostat a vyrovnat. V prodloužení jsme využili nabídnutou přesilovku, to pro nás znamená velmi důležité body a výhru po dlouhém čase. Tím spíš, že Plzeň dnes hrála velmi dobře."

×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice