Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři vítězí nad Hradcem a mají čtvrtou výhru v řadě

20.11.2022 · Michal Samiec
V zápase s královéhradeckým Mountfieldem bylo k vidění pět branek, z toho byly tři netradiční – dvě do posunuté branky ve shodě s pravidly a jeden technický gól. Dvěma zásahy se prezentoval Voženílek a skvělý výkon podal v brance Mazanec, který až na jednu střelu pokryl všechny pokusy Hradce Králové.
21., neděle 20.11.2022
Třinec
Mountfield HK
4:1
WERK ARENA
Třetiny: 2:0, 1:0, 1:1  Branky a nahrávky: 1. Voženílek (Marcinko, Marinčin), 2. Chmielewski (Hrehorčák), 30. Voženílek (Marcinko), 59. M. Daňo (Hrehorčák) – 54. Smoleňák (Lalancette, Lev). Rozhodčí: Hradil, Stano – Axman, Synek. Vyloučení: 6:5, navíc Voženílek (Třinec) trest ve hře. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 922. Střely na branku: 24:40. Střely mimo: 11:9. Zblokované střely: 15:20. Hity: 7:8. Vhazování: 29:31. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. 
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Ročák, Jaroměřský – Martin Růžička, Marcinko, Voženílek – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Kurovský, Dravecký, Buček – Hrňa.
Mountfield HK: J. Růžička – McCormack, Jank, Blain, Piegl, F. Pavlík, R. Pilař – Zachar, Lev, Okuliar – Jergl, Lalancette, Kevin Klíma – Kelly Klíma, Cingeľ, R. Pavlík – Z. Doležal, Štohanzl, Smoleňák.

Komentář k zápasu

Úvod prvního vzájemného zápasu mezi Třincem a Hradcem Králové v této sezóně určil ráz celé dvacetiminutovky. Oceláři začali náporem, první šanci sice Martin Růžička nedal, ale o chvíli později – v pětačtyřicáté sekundě – se už domácí mohli radovat. Marcinko poslal od modré puk na branku, královéhradecký brankář Jan Růžička jej vyrazil do strany, odkud do odkryté branky skóroval Daniel Voženílek. Hned o necelou minutu později si vyměnil v prostoru mezi kruhy a modrou čárou puk Hrehorčák s Aronem Chmielewskim, prvně jmenovaný pak poslal z vrcholu levého kruhu kotouč před odkrytou branku druhému zmíněnému třineckému útočníkovi a ten neměl problém navýšit skóre. Ve čtvrté minutě to mohlo být dokonce o tři góly, když se zpoza branky snažil na první tyči protlačit puk skrz brankoviště do branky třinecký Růžička.

V polovině sedmé minuty byl vyloučen Smoleňák, domácí měli sice tlak v útočném pásmu, přesilovku nevyužili a neskóroval ani chvíli po jejím skončení Chmielewski, kterému poslal vybojovaný puk zpoza branky Voženílek. Další stěžejní moment první třetiny byl k vidění v přesilovce Hradce Králové, kterou měli hosté po vyloučení Hrehorčáka. Hostující hráči díky přesné trefě Lalancetta z pravého kruhu snížili, avšak domácí střídačka využila možnosti trenérské výzvy a nechala branku přezkoumat kvůli podezření na porušení pravidla o postavení v brankovišti a nedovoleném bránění brankáři. Rozhodcovská dvojice dlouho situaci zkoumala a nakonec došla k závěru, že skutečně k tomuto přestupku došlo a gól hostů odvolala. V závěrečné minutě ještě došlo ke dvěma drobným roztržkám, přičemž po té druhé a vyloučení Hudáčka s Okuliarem se hrálo ve čtyřech na obou stranách a tato konstelace hráčského počtu na ledě se přesunula i do druhé části hry.

Dvě šance na začátku druhé třetiny byly na dlouhou dobu největšími příležitostmi, které byly na třineckém ledě k vidění. Zhruba po minutě prostřední hrací doby ještě při hře s osmi hráči v poli na ledě, dostal puk do jízdy domácí Daňo, ale jeho samostatný nájezd lapil Růžička. Po dvou a půl minutách pak chybovali Třinečtí ve středním pásmu a na Mazance tentokrát jel Radovan Pavlík. Třinecký brankář však odolal jeho pokusu, následným dorážkám i aktivitě Kellyho Klímy před jeho brankou. Poté byla k vidění spíše bojovná pasáž, těsně před polovinou normální hrací doby jeli domácí tři na dva, ale Jan Růžička Hrňův pokus kryl.

Nejdůležitější moment druhé třetiny přišel čtrnáct sekund před její polovinou. Hned po vyhraném buly se zjevil sám před Janem Růžičkou Daniel Voženílek, který hostujícího brankáře prostřelil, ale puk padl do posunuté branky. Rozhodčí Hradil na ledě gól uznal a následně konzultoval se svým kolegou situaci u videorozhodčího, který jejich rozhodnutí posvětil. Posunutím branky byla totiž zmařena gólová situace a bylo rozhodnuto, že by gól padl do branky v místech, kde obvykle branka stojí – litera pravidel tedy zůstala dodržena. Hosté pak následně hráli dvě po sobě jdoucí přesilovky, které dělila jen necelá minuta hry s plným počtem hráčů na ledě – vyloučeni byli Jaroměřský a po něm Marcinko. Královéhradeckým se nepodařilo skórovat a navíc ve druhém oslabení a bezprostředně po něm měli šance spíše domácí hráči. Třinečtí ještě ve druhé třetině také dostali příležitost hrát početní převahu, ale nevyužili ji a navíc jim pláchl rychlík Zachar, kterému se ale nepodařilo zápas ještě ve druhé části hry zdramatizovat.

Oceláři si ponechali ještě dvaadvacet sekund početní výhody do třetí třetiny, nic z toho už ale nevytěžili. Pak byli mírně aktivnější hosté, ale na velkou šanci jsme čekali do čtvrté minuty. To ve středním pásmu vystihl rozehru hostů Daňo, jel sám na hostující branku, ani druhý samostatný nájezd na Růžičku neproměnil v gól. Hosté měli o dvě minuty později velký tlak, nicméně bez střelby. Naopak na druhé straně Hrňa hledal před brankou volného Kurovského, ten puk nepřevzal. Před polovinou třetí třetiny ještě hledal nejprve Chmielewski křížně u tyče Hrehorčáka a následně stříleným centrem od levého hrazení Čukste v podobném prostoru Růžičku, ale ani jeden z třineckých hráčů neklepnul puk do branky.

V padesáté minutě byl střet Voženílka s Okuliarem vyhodnocen jako podkopnutí, což automaticky znamená vyšší trest – Voženílek dostal pětiminutový trest a musel do sprch. Hosté tak měli jedinečnou šanci zápas ještě zvrátit, osm minut před koncem třetí třetiny navíc sáhli k power play. Když do návratu Hrni, který odpykával Voženílkův trest, zbývalo 107 sekund, fauloval Kelly Klíma a hned vzápětí Čukste. Na ledě tak zbyli tři Oceláři a čtyři hráči Hradce Králové. Hosté si vzali time out a podruhé odvolali brankáře – vsadili vše na jednu kartu. Hráči Mountfieldu se nakonec prosadili a to dorážkou Radka Smoleňáka do posunuté branky, ale gól byl nakonec podle stejné logiky jako druhý Voženílkův zásah uznán. V závěrečných šesti minutách se už hostům vyrovnat nepodařilo, naopak minutu před koncem byl Marko Daňo faulován v situaci, kdy by postupoval sám na prázdnou branku, a tak rozhodčí přiznali technický gól. Konečné skóre – Oceláři 4, Mountfield HK 1!

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): "Měli jsme výborný vstup do utkání. Dali jsme nejen dva góly, ale ještě jsme měli pár další příležitostí. Dobře jsme se pohybovali, dokázali jsme bránit brejky a výborné bruslaře soupeře. Ve třetí třetině jsme si zase zkomplikovali situaci, zatím ještě nedokážeme dovést utkání do klidného konce. Ale vážím si výkonu a bodů, které jsme udělali."

Tomáš Martinec (hlavní trenér Mountfield HK): "Domácí vyhráli jednoznačně a zaslouženě. Vše umocnil začátek, ve kterém dali rychlé góly. Nalilo jim to krev do žil, zatímco nám sebralo veškeré sebevědomí. Vůbec jsme se nedokázali do zápasu dostat. Vybrali jsme si špatný den. Jediné pozitivum je výkon brankáře Růžičky, který zabránil tomu, že rozdíl nebyl ještě větší."


×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Motor České Budějovice
×
Dnes v 17:30 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice