Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Extrémně napínavý čtvrtý zápas berou pro sebe Tygři

23.04.2019 · Michal Samiec
Den po třetím utkání, které pro sebe sebrali Oceláři, pokračovala finálové série zápasem číslo čtyři. Utkání bylo velmi vyrovnané, hosté ještě pár desítek sekund před třetí sirénou vedli, ale zápas do prodloužení posunul Cienciala. V nastavení byly k vidění dvě přesilovky, ale nakonec rozhodnutí přišlo z nenápadné akce.
F4, úterý 23.4.2019
Třinec
Liberec
1:2p
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 0:1, 1:0 – 0:1  Branky a nahrávky: 58. Cienciala (Roth, Dravecký) – 37. Lenc (Kvapil, Redenbach), 75. Havlín (Birner). Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 34:24. Střely mimo: 17:8. Zblokované střely: 13:8. Hity: 11:17. Vhazování: 42:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Stav série: 2:2. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, D. Musil, Galviņš, M. Doudera, Husák – Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Svačina – Cienciala.
Bílí Tygři Liberec: Will – Šmíd, T. Hanousek, Derner, Stříteský, Ševc, Havlín, Doherty – Birner, Filippi, Lenc – Kvapil, L. Hudáček, Valský – L. Krenželok, Jelínek, Zachar – J. Vlach, Redenbach, Ordoš.

Komentář k zápasu

Do druhého domácího finálového zápasu vstoupili podobně jako o den dřív aktivněji domácí hokejisté. Ve třetí minutě se zjevil po buly sám před Willem Chmielewski, ale ani nadvakrát brankáře hostí nepřekonal. O minutu později dostal od Ciencialy zpoza branky nabito Ondřej Kovařčík, ale z první minul branku. Tygři se do prvního nebezpečného zakončení dostali v minutě sedmé, když Ordošovo zakončení z pravé strany branku Hrubce netrefilo. Následovala první početní výhoda utkání, kterou měli domácí hokejisté. V této pasáži měl nadějnou střelu bekhendem Vrána, ale kotouč jen olízl tyč.

Pět a půl minuty před koncem první dvacetiminutovky přišel faul taky na domácí straně. Liberečtí v přesilovce po vyloučení Polanského narýsovali Ševcem střelu z první od modré, kterou Valský tečoval nad. Na konci devatenácté minuty vstřelili hosté gól, jemuž předcházelo postavení v brankovišti. Sudí celou situaci vyhodnotil tak, že vyloučil Valského na dvě minuty, a tak místo úvodního gólu Liberce byla k vidění početní výhoda Ocelářů. Situace byla umocněna ještě se závěrečnou sirénou, když dostal dvojku i hostující Vlach, Třinečtí tak vstupovali do druhé části se 42 sekundami převahy pět na tři.

Oceláři ale přesilovku nevyužili. Tygři tak přežili kritickou situaci a následně si vytvořili nadějné situace. Nejprve Lenc dostal puk od mantinelu od Jelínka mezi kruhy a trefil Hrubcovu vyrážečku. O pár sekund později fauloval Roth Birnera ve vyložené střelecké pozici, a tak rozhodčí nařídili trestné střílení. Toho se ujal Kvapil, ale střelou na lapačku Hrubce nepřekvapil. V půlce šesté minuty byl vyloučen Ordoš, domácí hokejisté odehráli dobře především první půlku početní převahy, ale byli neplodní.

Následně se neujala Werekova nadějná střela z levého kruhu, puk po přechodu do útočného pásma kanadskému útočníkovi předal Růžička. Werek se neprosadil ani z následujících dorážek po skákající střele svého kolegy od modré čáry. V patnácté minutě druhé třetiny lehce tečoval Husákovo nahození z levé strany Michal Kovařčík, teč však nezměnila to, že kotouč skončil ve Willově rukavici. Branku nevstřelil ani agilní Chmielewski, kterému nabil na vrchol kruhu Vrána po kombinaci s Růžičkou. Jediný gól prostřední hrací doby tak dal Radan Lenc. Ten byl zaparkovaný před Hrubcem a nahozený kotouč od Kvapila nasměroval za třineckého brankáře svou výstrojí.

Od prvních sekund třetí dvacetiminutovky bylo na ledě patrné, které mužstvo ztrácí a musí hrát o vyrovnání. Třinečtí byli aktivnější, první velký závar si vytvořili na konci druhé minuty poté, co Ondřej Kovařčík získal puk za brankou. O pár sekund později v situaci dva na jednoho volil střelu Werek, ale Will byl na místě. V šesté minutě zaznamenali Oceláři další velkou šanci poté, co si Gernát s pukem od modré čáry sjel do lepší střelecké pozice na vrcholu kruhů, následně byl při dorážení před brankou velmi aktivní Cienciala. O pár sekund později zareagovali Tygři – Birner dal v jízdě puk do druhé vlny Šmídovi, ale ten trefil jen draka na prsou Šimona Hrubce. Hosté si vedení mohli pojistit po potrestání domácí lavičky za špatné střídání, ale pořádnou šanci si nevytvořili.

Zhruba osm minut před vypršením normální hrací doby byl v dobré střelecké pozici na pravém kruhu sváteční střelec Musil, jeho střela těsně minula branku. V následujících několika minutách se Libereckým dařilo neutralizovat zvyšující se obrátky Ocelářů, kterým rychle utíkal čas potřebný k vyrovnání. Vyrovnávací branka třineckého týmu tak nepřišla po náporu, kdy by domácí tlačili hosty několik desítek sekund v jejich pásmu, ale z přímočaré akce do brány. Roth nahodil od pravého mantinelu na Willa a David Cienciala zpoza úrovně brankové čáry poslal puk směrem do brankoviště a odrazem o betony libereckého brankáře podobně jako v utkání číslo tři vyrovnal na 1:1. Ve zbývajících sto padesáti sekundách se týmy nesoustředily na udržení stavu, ale hrály aktivně. Do šance se prodíral Chmielewski, nepřesně pak střílel Gernát. Na druhé straně Tygři drželi domácí hráče v závěrečné minutě v pásmu. Zápas jako první utkání finálové série a jako první utkání Třineckých v play off dospěl za stavu 1:1 do prodloužení.

Blíže rozhodnutí napínavého střetnutí byli hned na začátku prodloužení hosté. Marcinko fauloval a Tygři měli dvě minuty možnost hrát přesilovku. Strávili hodně času v útočném pásmu, zásobovali Hrubce nebezpečnými střelami, ale gól nezkonstruovali. Po oslabení byli aktivnější domácí. V páté minutě měl dost prostoru na levé straně Gernát a snažil se přihrát křížem do brankové příležitosti Ciencialovi. Náznak situace dva na jednoho měli o něco později Růžička s Vránou, nepodařila se ale klíčová přihrávka. Oceláři pak také dostali šanci zápas rozhodnout v početní převaze, ale vyloučení Jelínka nebylo potrestáno. V samotném závěru, když se potrestaný kapitán hostí již vracel na led, propustil Will těžkou Ciencialovu střelu a ta odskákala těsně vedle pravé tyče za branku. Ve čtrnácté minutě nastaveného času měl velkou šanci Ševc, který si na pravý kruh sjel na příhru zpoza branky, Hrubec měl beton na místě. Jak již to u takových zápasů bývá, utkání rozhodla nenápadná situace. Střelec Tomáš Havlín využil clony před Hrubcem, domácí brankář nemohl zareagovat. Rána libereckého obránce tak znamená, že po čtyřech zápasech je stav série vyrovnán a série pokračuje pátým zápasem v pátek pod Ještědem.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Bylo to vyrovnané, nic jsme si nedali zadarmo. My jsme sice šťastně vyrovnali, pak jsme si vytvořili velmi dobré příležitosti, ale inkasovali jsme v prodloužení. Pro nás nic nekončí. I zbývající zápasy očekávám v obdobném duchu."

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): "Další naprosto vyrovnaný zápas. Nedáme si kousek ledu, bojujeme o každý puk a buly, o každou střelu. Dnes jsme byli o tu jednu střelu šťastnější než soupeř."


×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice
HC Oceláři Třinec