Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Infarktový zápas pro Oceláře

11.04.2019 · Michal Samiec
Až v devátém utkání mezi Třincem a Plzní v této sezóně bylo zlomeno pravidlo, podle kterého vyhrávali vždy hostující hokejisté. Ani ve veledůležitém zápase, jenž měl rozhodnout o tom, kdo bude v sobotu útočit na postup, to dlouho nevypadalo jinak. Oceláři utkání otočili až v samotném závěru.
SF5, čtvrtek 11.4.2019
Třinec
Plzeň
3:2
WERK ARENA
Třetiny: 1:1, 0:1, 2:0  Branky a nahrávky: 13. Marcinko (Gernát, Hrňa), 58. M. Kovařčík (M. Doudera), 60. M. Doudera (Dravecký) – 12. Stach (Jones, Indrák), 32. Pulpán (V. Nedorost, P. Straka). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Hynek, Zíka. Vyloučení: 4:6, navíc Polanský – P. Straka oba 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 34:16. Střely mimo: 11:10. Zblokované střely: 15:8. Hity: 14:14. Vhazování: 38:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. Stav série: 3:2.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Gernát, Dravecký, D. Musil, Galviņš, M. Doudera, Husák, M. Adámek – Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Allen, Čerešňák, Moravčík, Vráblík, Pulpán, Jones – Pour, Jan Kovář, Gulaš – V. Němec, Kracík, D. Kindl – Stach, Kratěna, Indrák – P. Straka, V. Nedorost, Eberle.

Komentář k zápasu

Oceláři se již po půlminutě pátého semifinále dostali k první vážnější střele. Chmielewskému, který v posledních dvou zápasech zatížil konto soupeře dvěma góly, nabil na levý kruh zpoza branky Růžička. Frodl byl na místě, stejně jako Hrubec o dvě minuty později na druhé straně, když zasahoval proti Pourově střele z podobného místa. Dobré pozice si Oceláři vypracovali v přesilovce po vyloučení Kracíka v polovině čtvrté minuty, na druhé straně v osmé minutě projel do pásma Stach a jeho nebezpečnou střelu Hrubec vyrazil před sebe. O pár desítek sekund později byl blízko gólu Gulaš – jeho centr před branku bruslí nasměřoval na třineckého gólmana Polanský. Hrubec byl bleskurychlý a betonem puk vykopl. Následně se z velké mely před jeho brankovištěm vygenerovala dvojice Polanský – Straka. V bitvě dvou třiadvacítek na pěsti uspěl třinecký hráč, který – ač to není jeho disciplína, zvedl ruce v boji za svůj tým v této sezóně už potřetí – svého soka povalil, ale patrně také utrpěl nějaký šrám, protože většinu 14minutového trestu strávil v kabině.

Minutu po tomto vzrušujícím okamžiku šel za katr Růžička a Plzeňští byli v přesilovce úspěšní. Síť za Hrubcem napnul střelou švihem z levého kruhu David Stach. Hosté se z vedení radovali pouze 70 sekund. Pak Gernát ve středním pásmu posunul puk na rozjetého Tomáše Marcinka, který na ose kluziště naznačil Frodlovi střelu. Plzeňský brankář strnul v pohybu a to byl pro třineckého centra pokyn zasunout za něj puk. O minutu později měl dobrou šanci Svačina – dostal se do náznaku úniku a jeho tvrdá střela kousek po překonání modré těsně minula branku. Velkou příležitost ještě ale zaznamenali i hosté. Kracík zpoza branky našel na brankovišti operujícího Němce a toho nadvakrát vychytal betony třinecký brankář.

Ve třetí minutě druhé třetiny byl sám před Hrubcem Němec, dostal puk od mantinelu, ale nenasměřoval jej mezi tři tyče. Akci dva na nikoho ukázali o tři minuty později bratři Kovařčíkové. Michal dostal puk na modrou čáru, nahrál jej na pravou stranu Ondřejovi, ale tomu střelu nesedla ideálně a skončila nad plzeňskou brankou. Hosté se zároveň při této situaci provinili přestupkem proti pravidlu o počtu hráčů na ledě, ale Oceláři početní výhodu nevyužili. Naopak po návratu z trestné Denis Kindl, který trest odpykával, napálil puk z jízdy těsně vedle pravé Hrubcovy tyče.

Ve dvanácté minutě, prakticky ve stejném čase jako v první třetině, rychlou protiakci zakončili gólem hráči Škodovky. Puk se dostal na vrcholu kruhu na hůl obránce Lukáše Pulpána a ten prostřelil Hrubce. O pár sekund později byl sám před Frodlem Ondřej Kovařčík, ale než stačil vymyslet, co s pukem udělá, ležící plzeňský hráč mu holí kotouč vypíchl. Do konce třetiny byla k vidění opatrnější hra a ještě jedna přesilovka Ocelářů. Třinečtí ale z ní moc nevytěžili – až v samotném závěru po ráně Gernáta z první operoval před Frodlem Polanský. V posledních vteřinách to ještě zajiskřilo mezi ofenzivními hvězdami obou týmů, ale z pošťuchované Růžičky s Gulašem a Kovářem nerezultovalo nic. Rozhodčí vše vyřešili domluvou.

Oceláři začali závěrečnou dvacetiminutovky normální hrací doby aktivně, byli si vědomi toho, že tahali výsledkově za kratší konec. Po 78 sekundách získali i přesilovku, když Moravčík puk napálil do ochranné sítě. Třinečtí ale ani z této početní převahy nic nevytěžili, největší šance se zrodila po jejím konci – Růžička dal puk na straně stojícímu Werekovi, který si položil Frodla, ale místo střely z velkého úhlu do horních pater branky, hledal neúspěšně kolegu před brankou. V šesté minutě se zpoza branky vymotal Michal Kovařčík, ale plzeňskou branku přestřelil. O pár desítek sekund později se sám před Hrubcem zjevil Pour, ale ve skórování mu zabránila tyč. Přesilovku si pak po téměř dvou třetinách zahráli i hráči Plzně, když pykal Marcinko. Nesehráli ji vůbec špatně, tlak si vytvořili, ale stejně jako Třinečtí byli tentokrát neplodní.

S ubývajícím časem vypadala hra tak, že Oceláři bušili do plzeňské obrany. Hostující hráči nehráli vůbec pasivně, každou příležitost zahrozit před Hrubcem se snažili využít. Navíc Třinečtí své šance nedokázali dotáhnout do nebezpečného zakončení. Pět minut před koncem nabil Werek Marcinkovi na pravý kruh, ale třinecký centr pouze vytloukl plzeňské bloky. Gernát o dvě minuty později ještě s lepší pozicí nenaložil o moc lépe. Necelé tři minuty před koncem se po nenápadném průniku dostal do zakončení Michal Kovařčík. Svůj bekhend nasměřoval do tyče Frodlovy branky. Následně od zad plzeňského brankáře se puk dostal milimetry za brankovou čáru, což musel potvrdit videorozhodčí. Když už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, pronikl do útočného pásma po pravém křídle Dravecký, dal puk na modrou na Milana Douderu a jeho lehké, ale před Frodlem dobře schované nahození rozhodlo zápas. Do zápasové výhody se tak dostali Oceláři, kteří se stali v devátém utkání sezóny prvním úspěšným domácím týmem. Třinečtí otočili sérii a před sobotním zápasem číslo šest vedou 3:2 na zápasy!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Dnešní zápas byl urputnou bitvou. Celou sérii nás provází fakt, že inkasujeme jako první, což nám nepomáhá. První dvě třetiny byly vyrovnané, ale tahali jsme za kratší konec, i když jsme si vytvářeli dobré šance. Ve třetí části nám to Plzeň udělala těžké, vyhazovala kotouče, nemohli jsme se na delší čas usadit v útočném pásmu. V závěru jsme byli šťastnější. Do Plzně se nám pojede lépe, budeme chtít navázat na předchozí zápasy na ledě soupeře."

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Bylo to pro nás smolné utkání. Celou dobu se to vyvíjelo v náš prospěch, ale tři minuty nedůrazu nás stály zápas. Hraje se ovšem na čtyři vítězství, Třinec vede a teď je na nás, abychom to doma zastavili, vrátili sérii do Třince a tady se o to porvali."