Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vstup do série se Ocelářům povedl na výbornou

20.03.2019 · Michal Samiec
První zápas Ocelářů s Vítkovicemi ve čtvrtfinálové sérii byl ve znamení herní i střelecké převahy domácího týmu, výborného výkonu vítkovického brankáře Bartošáka a závěrečného dramatu. Třinečtí si v utkání pomohli dvěma využitými přesilovkami, ale řada dalších šancí skončila na chráničích hostujícího gólmana. Vítězný gól vstřelil ve třetí části Růžička.
ČF1, středa 20.3.2019
Třinec
Vítkovice
3:2
WERK ARENA
Třetiny: 1:0, 1:1, 1:1  Branky a nahrávky: 5. Adamský (Dravecký, Gernát), 30. Martin Růžička (Roth, Hrňa), 49. Martin Růžička (Hrňa) – 33. Tybor (O. Roman, D. Květoň), 56. Tybor (D. Květoň, Trška). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 44:17. Střely mimo: 16:6. Zblokované střely: 20:8. Hity: 6:9. Vhazování: 42:19. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Stav série: 1:0.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, D. Musil, Galviņš, Matyáš, M. Doudera – Martin Růžička, P. Vrána, Svačina – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – Chmielewski.
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Hrabal, Trška, Výtisk, J. Mrázek, Šidlík, D. Krenželok – Olesz, Lev, Dej – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Szturc, Poletín, Schleiss – Kucsera, Š. Stránský, Zdráhal.

Komentář k zápasu

Sto jedenácté derby celkově a sedmnácté utkání mezi Třincem a Vítkovicemi ve čtvrté sérii v historii play off začalo opatrně. První střelu si domácí připsali ve třetí minutě, když z první střílel na levém kruhu stojící Ondřej Kovařčík. V polovině páté minuty už ale domácí puk do branky dostali. Dravecký zatáhl hru do útočného pásma po pravé straně, ustál souboj s vítkovickým bekem a vystřelil na mezi Bartošákovy betony. Vítkovický brankář puk vyrazil, ale před brankou operující Martin Adamský jej pohotově dorazil. Oceláři byli i po gólu aktivní, sice v útočném pásmu byly Vítkovice, ale po rychlém přenesení hry jel sám na Bartošáka Ondřej Kovařčík. Bartošák pokus mezi nohy opět pokryl.

Třinečtí byli v první třetině mnohem aktivnější – o tom svědčí i trojnásobná střelecká převaha Ocelářů. Ve dvanácté minutě se rýsoval druhý gól domácích po kombinaci první formace, ale Svačinovi v klíčovém okamžiku trochu utekl puk a jeho zpožděnou střelu vytěsnila ostravská obrana. Jediným vyloučeným první třetiny byl Trška, domácí se v početní výhodě neprosadili, paradoxně si větší tlak připsali asi minutu poté, když v útočném pásmu operovala první formace. Mírné vzrušení přišlo po lehké potyčce před Hrubcem, který pokryl Szturcovu střelu v situaci dva na dva. Největší nápor ostravského týmu přišel na program až v samotném závěru třetiny, hosté se ale nedostali k přímému ohrožení Hrubcovy branky – Trškův pokus byl zblokován.

Druhá třetina nabídla stejný obraz hry jako první část. Oceláři měli převahu, ale ke druhé brance se museli propracovat přes výborného brankáře hostí. Ve druhé minutě měla velký tlak kombinovaná sestava Ocelářů, puk do třetiny zavezli Werek s Růžičkou, akce skončila střelou obránce Galviņše z vrcholu kruhu. O minutku později na druhé straně střílel z osy hřiště Zdráhal, ale puk těsně minul Hrubcovu branku. Velké šance pak počítali hlavně domácí – Svačinovu střelu po chybě v rozehrávce hostí nedorazil Růžička, který byl v poslední chvíli zablokován. Aron Chmielewski se projel k výbornému sólu z vlastního pásma, ale k pořádnému zakončení se nedostal. Následovala druhá přesilovka Třince, když byl opět vyloučen Trška. Další velká šance ale přišla ve vyrovnaném stavu hráčů na ledě – zcela sám před Bartošákem se zjevil Dravecký, jeho střela z otočky mířila mimo. Ve třicáté minutě fauloval Mrázek před vítkovickým brankářem Vránu. Třinecký centr ještě puk v pádu poslal těsně mimo, ale gólu se domácí dočkali. Přesilovku využil po deseti sekundách střelou z první z levého kruhu Martin Růžička.

Sníženo mohlo být zhruba o dvě minuty později. Zdráhal od modré čáry hledal před brankou Kucseru, jehož lehké ťuknutí do puku vytěsnil Hrubec betonem. Po gólu na dva nula byly mírně aktivnější Vítkovice a dočkaly se, i když snížení bylo velice šťastné. Radoslav Tybor byl volný na pravém kruhu, jeho střelu Hrubec vyrazil, ale jen do před brankou stojícího Matyáše. Třinecký bek neměl šanci puku uhnout a ten se odrazil za brankovou čáru. Vyrovnat mohl záhy Lev, ale jeho střelu z mezikruží Hrubec vyrazil ramenem. Následně měl v přesilovce velkou šanci Marcinko, který dostal puk před branku – vykroutil se do střelecké pozice, ale jeho pokusy pokryl Bartošák.

I do závěrečné dvacetiminutovky normální hrací doby tak šli s nejtěsnějším vedením domácí. Vstup do třetí třetiny byl ale velmi opatrný, oba týmy si byly vědomy zbývajícího času i těsného skóre. Ve druhé minutě promáchl před odkrytou svatyní Polanský, který zkoušel dorážet Douderovu střelu. Dobrou střelou z pravého kruhu se prezentoval z jízdy Ondřej Kovařčík, ale puk prosvištěl nad Bartošákovou brankou. Na konci osmé minuty byl vyloučen Poletín a Oceláři si opět pomohli využitou přesilovkou. Úplně sám na ose hřiště se zjevil Hrňa, ale nešel do zakončení, dal to na levý kruh na střelu z první na Martina Růžičku, který trefil přesně.

Následovala neurovnaná pasáž na obou stranách. Vítkovice pochopitelně zvýšily aktivitu a vynutily si přesilovou hru. Kromě několika střel spíše naslepo posílaných na Hrubcovu branku se domácí bez problémů ubránili. Snížení na rozdíl jediné branky přišlo po střele Vítkovických od modré a odrazu puku od brusle Květoně přímo před Radoslava Tybora, který střelou mezi betony napodobil Růžičku a vstřelil druhý gól utkání. V obrovské šanci přesně tři minuty před koncem sebral gól v situaci tři na jednoho z hole Ciencialy výborný Bartošák. Vítkovičtí se ještě dvě minuty před koncem dostali ke hře bez brankáře, v posledních sekundách točili Oceláře v jejich pásmu, ale vše rozhodl Draveckého blok Trškovy střely deset sekund před koncem, hosté se tak nedostali k vyrovnání. Po prvním utkání se Oceláři ujímají vedení v sérii 1:0!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Klukům bych chtěl poděkovat. Po dlouhé pauze jsme do utkání vstoupili velmi dobře, měli jsme výborný pohyb, vytvářeli si šance, jezdilo nám to. Přidali jsme druhý gól, ale potom jsme se malinko zadrhli a lacině inkasovali. V ten moment Vítkovice srovnaly hru a měly dobré šance, při kterých nás podržel gólman. Ve třetí části to bylo o třetí brance, která zápas zlomila. Jsme rádi, že se nám povedlo skórovat a rozhodnout. Šli jsme za výhrou a první bod máme zaslouženě."

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): "Kdo se podívá pouze na výsledek, může si říct, že to byl vyrovnaný zápas, ale je to jednoznačně zasloužené vítězství Třince. Po první i druhé třetině mohl být výsledek výraznější, nepovedlo se nám navázat na výkony z předkola proti Spartě. Proti týmu jako je Třinec nám atributy, které nás zdobily v předkole, dnes prostě nepomohly. Dostali jsme lekci z přesilových her. Třetí gól jsme sice inkasovali z přesilovky, která nebyla, ale na tohle se nechci vymlouvat. Třinec vyhrál naprosto zaslouženě."