Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Hit kola pro Tygry

13.02.2019 · Michal Samiec
Těžkého soupeře měli Oceláři ve svém programu po reprezentační přestávce. Na ledě Werk areny se v rámci 43. kola odehrál zápas prvních dvou týmů tabulky. Liberečtí, podobně jako v prvním utkání této sezóny, které se mezi těmito týmy v Třinci hrálo, získali v první třetině dvoubrankové vedení. Na rozdíl od zápasu 17. kola se toto vedení stalo základem jejich tříbodové výhry.
43.kolo, středa 13.2.2019
Třinec
Liberec
2:5
WERK ARENA
Třetiny: 0:2, 1:1, 1:2  Branky a nahrávky: 22. Gernát (Svačina), 56. Hrňa (Martin Růžička, Roth) – 2. L. Krenželok, 17. Jelínek (Stříteský, L. Krenželok), 32. Ordoš (Šmíd, L. Krenželok), 48. J. Vlach (M. Kvapil, Doherty), 48. Ordoš (L. Krenželok, T. Hanousek). Rozhodčí: Hodek, Kubičík – Kis, Rampír. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 993. Střely na branku: 31:29. Střely mimo: 15:9. Zblokované střely: 2:3. Hity: 9:7. Vhazování: 32:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec (48. Kantor) – Roth, M. Doudera, M. Adámek, Gernát, D. Musil, Galviņš, Matyáš – Martin Růžička, P. Vrána, Werek – Hrňa, Marcinko, Dravecký – O. Kovařčík, Polanský, M. Kovařčík – Svačina, Š. Novotný, Chmielewski.
Bílí Tygři Liberec: Will – Derner, Stříteský, Šmíd, T. Hanousek, Ševc, Doherty, Kolmann – Birner, Redenbach, Lenc – M. Kvapil, L. Hudáček, Valský – L. Krenželok, Jelínek, Ordoš – Zachar, J. Vlach, Lakatoš.

Komentář k zápasu

Šlágr 43. kola mezi druhými Oceláři a prvním týmem tabulky z Liberce začal lépe pro hostující Tygry. Po sto dvou sekundách se z bezprostřední blízkosti branky Třince dorážkou po nepřehledné situaci prosadil Lukáš Krenželok. Puk zaparkoval centimetry za brankovou čárou a platnost gólu musel posvětit videorozhodčí. Vyrovnáno mohlo být v páté minutě, když nabito před brankoviště Liberce dostal Dravecký zpoza branky od Marcinka. Gólem neskončila ani střela Růžičky z pravého kruhu, kterou vyrazil nataženou paží Will, ani pohotová rána Hudáčka také z kruhu na druhé straně hřiště, kam mu křížnou přihrávkou od modré nabil Šmíd.

Následovala pasáž se dvěma vyloučeními. Nejprve šel za katr Derner, Oceláři většinu času strávili v pásmu, ale největší šanci měli hosté. Po srážce Růžičky se sudím ve středním pásmu ukořistil puk Krenželok a najížděl sám na Hrubce, byl však neúspěšný. Po skončení přesilovky pokračovali Třinečtí v tlaku a z přemíry snahy vznikl druhý trest – za útočný faul šel na trestnou Werek. Hosté přesilovku na rozdíl od domácího týmu využili. Dorážkou vlastní střely se z hrany brankoviště prosadil Petr Jelínek. V táboře Tygrů mohlo být ještě veseleji – to kdyby v předposlední minutě první třetiny dokázal Kvapil zasunout zpoza brány za rozhozeného brankáře Hrubce.

Druhá třetina začala pro Oceláře přesně tak, jak si určili při přestávkové poradě. Při první pobytu v útoku získali přesilovku, kterou po půlminutě využili. Střelou z první od modré z osy hřiště prostřelil výborného Willa Martin Gernát. Liberec si mohl dvoubrankové vedení vybojovat zpět hned o pár desítek sekund později, když se po chybě Ocelářů ve středním pásmu dostal do úniku Lakatoš, jeho bekhendový pokus však Hrubec pokryl. Třinečtí následně nevyužili přesilovku po Willově úmyslném posunutí branky. Vyrovnání viselo na vlásku po polovině zápasu, když kličkovaná a nebezpečná střela Svačiny z mezikruží odstartovala solidní tlak domácích. Následně udeřilo na druhé straně – Šmídovo nahození od modré Hrubec vyrazil před sebe a dorážkou se prosadil před ním operující Jan Ordoš. Poté hráli po rozmíšce mezi Lakatošem a Matyášem oba týmy ve čtyřech a zrodily se velké šance na obou stranách. Galviņš nebezpečně pálil z vrcholu kruhu po projížďce Růžičky v útočném pásmu a následně nabídce ke střele, na druhé straně se hosté prezentovali rychlou akcí tří na jednoho. Hudáček ale sám před Hrubcem nezakončil. V předposlední minutě ještě měli domácí velký tlak, který vyprodukovala první formace, Růžičkova dorážka z předbrankového prostoru mířila pouze do Willa.

Závěrečnou dvacetiminutovku mohl gólově otevřít Ordoš, který projel neohroženě do útočného pásma, zbavil se bránícího třineckého hráče a sám před Hrubcem neuspěl. Následovala pasáž s dobrými příležitostmi pro Oceláře, aby vstřelili kontaktní gól a vrátili se zpět do hry. Nadějně z pohledu domácích vypadala Rothova střílená pobídka od modré, do které vložil hůl Doudera. V páté minutě třetí části hry si tlak i šance vytvořila Polanského formace s bratry Kovařčíky, skórovat mohla i první pětka. Werek s Vránou se zjevili dokonce sami dva před Willem, ale než se srovnali k zakončení, bylo po šanci. Následně přišla kritická osmá minuta, která zápas definitivně rozlouskla. Nejprve si s jediným bránícím hráčem Třince poradil Kvapil. Ten poslal přes Gernátovu hůl puk přímo na čepel Jaroslava Vlacha a ten z první trefil k levé Hrubcově tyči. O čtyřicet sekund později dostal puk před Hrubcovo brankoviště Jan Ordoš a poslal jej mezi betony třineckého brankáře. Tím také ukončil šichtu třinecké jedničce, v brance po zbytek utkání operoval Kantor.

Následující průběh třetí třetiny byl poznamenán aktuálním skóre – domácí se do šancí moc často nedostávali, na druhé straně Liberečtí ano, ale v zakončení si už nevedli tak suverénně. Tygři nevyužili osm minut před koncem svou teprve druhou přesilovku v utkání, vzápětí darovali stejnou situaci domácím hokejistů a ti si vedli líp. Erik Hrňa poslal z pravého kruhu Růžičkovu přihrávku z první za Willova záda. Zbytek utkání se hrál před libereckým brankářem, domácí ale nedokázali nijak ohrozit vedení hostujících hokejistů. Liberečtí tak vyhráli třetí ze čtyř vzájemných měření sil v této sezóně a uspěli v přímém souboji prvních dvou celků tabulky.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Vstup do utkání jsme si představovali jinak, první třetina byla herně vyrovnaná, ale Liberci vyšel úvod, nechávali jsme soupeře před brankou neobsazené, udělali spoustu chyb. Zápas se asi zlomil v těch osobních soubojích, silově jsme nestačili. I když jsme využili dvě přesilovky, dá se říci, že Liberec zvítězil zaslouženě. Možná je výhoda, že teď jdou ty zápasy v rychlém sledu a nemusíme se v té porážce tolik pitvat. V boji o Prezidentský pohár jsme ztratili, ale ještě zbývá do konce základní části hodně zápasů, zase tolik se na to nesoustředíme, důležitá je naše hra. Musíme si udělat analýzu dnešního zápasu, koncentrovat se na to, abychom odstranili chyby, kterých jsme se dnes dopustili a v pátek proti Hradci předvedli lepší výkon. To je pro nás prvořadé."

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): "Pro nás to byl po reprezentační pauze extrémně těžký zápas a na úvod hned těžký soupeř. Nicméně jsme se drželi nějakého plánu, který se dařilo držet a naši snahu podpořil výborně chytající Will v brance. Samozřejmě jsme rádi, že jsme zvládli zápas o první místo, ale zase se tolik na vítězství v základní části neupínáme. Ale je pochopitelné, že chceme raději skončit první než druzí, stejně jako třetí než čtvrtí. Naším cílem je vyhrát každý zápas, do každého jdeme se snahou vyhrát, proto hrajeme hokej. Dobré je i to, že dnes rozhodla Jelínkova řada s Krenželokem a Ordošem, a nemuseli jsme spoléhat na Marka Kvapila. Ostatně, tým je koncipovaný tak, aby rozhodovali všichni."