Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Spolehlivý výkon vedl k vítězství nad Piráty

07.12.2018 · Michal Samiec
Utkání s Piráty rozhodli třinečtí hokejisté v prostřední hrací době, kterou vyhráli 3:0. V závěrečné části hry se jim na jednu stranu povedlo uhájit spolehlivým výkonem vítězství, bohužel neudrželi čisté konto – Šimon Hrubec ve svém třístém utkání za Oceláře inkasoval v samém závěru z hole Klhůfka. Skóre zápasu otevřel Werek, vítězný gól dal Marcinko a výsledek pečetil dvěma zásahy Chmielewski. Vítěznou premiéru po letech zaznamenal obránce Kundrátek.
25.kolo, pátek 7.12.2018
Třinec
Chomutov
4:1
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 3:0, 1:1  Branky a nahrávky: 27. Werek (Martin Růžička, Roth), 37. Marcinko (D. Musil, Hrňa), 38. Chmielewski (O. Kovařčík), 57. Chmielewski (Galviņš, Werek) – 60. Klhůfek (Marjamäki, Matyáš Svoboda). Rozhodčí: Šír, Lacina – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 2:4, navíc Flemming (Chomutov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 096. Střely na branku: 37:23. Střely mimo: 12:6. Zblokované střely: 10:10. Hity: 11:12. Vhazování: 37:36. Průběh utkání: 4:0, 4:1.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, D. Musil, Galviņš, Kundrátek, M. Doudera, Matyáš – Martin Růžička, Marcinko, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, Werek, Chmielewski – Dravecký, Hladonik, Christov.
Piráti Chomutov: Peters – Flemming, Jank, Knot, Dietz, Valach, Štich, Trefný – Klima, Vladimír Růžička, Sklenář – T. Svoboda, Duda, Tomica – J. Stránský, Vantuch, Koblasa – Marjamäki, Klhůfek, Matyáš Svoboda.

Komentář k zápasu

První třetina druhého měření sil mezi Třincem a Chomutovem v sezóně 2018-19 proběhla bez fanfár a výraznějších zapamatováníhodných situací. Do útoku se jako první mohli vrhnout domácí hokejisté, kteří již po 82 sekundách dostali šanci hrát přesilovou hru. A také si vytvořili dobrou šanci na otevření skóre, když na levém křídle dostal přihrávku Hrňa, udělal kličku Petersovi a zasunutí kotouče do prázdné branky zabránil před bránou hlídkující Valach. Ve střelecky vyrovnané úvodní hrací době možná častěji drželi kotouč na holi domácí, brankově to ale nevyjádřili. Naopak ve druhé polovině první dvacetiminutovky měli šance i hráči Pirátů. Tři minuty před koncem měl velkou šanci novic v sestavě trenéra Růžičky Kevin Klima – ten se dostal až k zakončení přímo před Hrubce, následně bekhendem zkoušel domácího brankáře překonat Dietz. V samotném závěru třetiny hráli svou přesilovku i hráči Pirátů, ale kromě akce Vantucha s Koblasou, s níž si poradil Hrubec, si ani na moment nevytvořili přesilovkový zámek. První třetina tedy dospěla do logického vyústění – bezbrankového skóre.

Druhá část hry nabídla mnohem více akce než první dějství. Ve druhé minutě prostřední hrací doby byl vyloučen Knot, o tři čtvrtě minuty později tvrdě srazil ve středním pásmu Douderu Flemming a po poradě rozhodčích vyfasoval trest do konce utkání. Oceláři dostali šanci hrát přesilovku pět na tři. Tu sice nevyužili, ale prosadili se ještě před koncem dlouhého trestu chomutovského obránce. Ethan Werek vzal na sebe zodpovědnost a z pravého kruhu vymetl pavučiny v brance Pirátů. Domácí získali trochu sebevědomí a následně diváci sledovali hlavně šance Třince. Dobré příležitosti měli Marcinko, který tečoval střílenou přihrávku Musila nad, a Chmielewski netrefil dobrý pas od Kovařčíka skrz obrannou třetinu Chomutova. Pro oba mělo přijít zadostiučinění o chvíli později. Třinečtí zaznamenali slepené góly – zásahy Tomáše Marcinka, který zakončoval kombinační akci Ocelářů a do branky uklízel střelu Musila, a Arona Chmielewského, který naopak nevymýšlel nic, nabruslil do třetiny a napálil puk za Peterse, totiž dělilo jen 41 sekund. Hosté ale nebyli bez šance. Musel se proti nim vytáhnout Hrubec, byť byl většinu třetiny trpným pozorovatelem děje. Velké šance měli hosté v samotném závěru – Kevin Klima nedal gól dorážkou z hrany brankoviště a Duda neproměnil samostatný nájezd.

Oceláři si ve třetí části spolehlivým výkonem zasloužili to, že tři body z utkání s Chomutovem zůstaly na ledě Werk areny. Piráti vstoupili do třetí části hry velice aktivně, v úvodní desetiminutovce to byli hlavně oni, kdo se starali o ofenzivní tvorbu. Ale do gólových šancí se nedostávali. Naopak zápas mohli definitivně ztratit ve dvouminutovce od 53. minuty. To byl totiž nejprve vyloučen Knot a o osm sekund později i brankář Peters za vyhození puku mimo hřiště. Domácí ale rozhodující zásah v přesilovce nezasadili, povedlo se jim to až zhruba tři minuty před koncem, když se do samostatného úniku dostal Aron Chmielewski a překonal brankáře Pirátů střelou mezi betonem a lapačkou. Poslední nezodpovězenou otázkou zápasu tak do posledních sekund zůstalo to, zda Šimon Hrubec udrží čisté konto a oslaví tak svůj speciální zápas – jako první brankář v historii třineckého klubu totiž v jeho barvách odchytal tři stovky utkání a toto jubileum završil právě v utkání s Piráty. Odpověď byla, že nikoliv – 6,8 sekundy před koncem jej totiž dorážkou z bezprostřední blízkosti překonal Pavel Klhůfek. Konečný stav utkání Ocelářů s Piráty tak zní 4:1.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Rád bych klukům poděkoval za odbojovaný výkon proti soupeři, který nedává body zadarmo. Chomutov hrál v první třetině velmi dobře, měl více ze hry a my jsme jen díky Šimonovi Hrubcovi přežili. Měl tam pár těžkých zásahů, nemohli jsme se dostat do tempa. Ve druhé třetině jsme se po faulu a první brance dostali do laufu. Chomutov jsme zmáčkli a vytěžili z toho další dvě branky. Ve třetí třetině jsme si velmi dobře hlídali střední pásmo, nepouštěli jsme Piráty do nějakých velkých šancí, ale mrzí nás závěr, že jsme Šimonovi opět nepomohli k nule. Důležité jsou ale tři body. Po méně vydařeném Hradci jsme zase zabrali. Stálo nás to hodně sil. (Milan Doudera) je otřesený, má sedmnáct stehů na tváři. Ten zákrok nechci komentovat. Bude to automaticky posuzovat disciplinární komise, protože dostal pět minut plus do konce zápasu. Nechal bych to na nich. Nám to v konečném důsledku pomohlo."

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): "Odehráli jsme velice dobrou první třetinu. Měli jsme v ní dost šancí, které kdyby skončily brankou, tak by se utkání asi vyvíjelo jinak. Ve druhé třetině přišel klíčový okamžik celého zápasu, a to pětiminutový faul. Srdnatě jsme bránili pět na tři, ale konci jsme inkasovali gól na 0:1. Domácí to hodně uklidnilo a kvalita je na jejich straně obrovská. Okamžitě chytli vítr a přidali další dvě branky. I když po situacích, kdy nás nepřehrával, ale rozhodují detaily. Ať už přebírání hráčů u brány nebo vyhrávání osobních soubojů. Ještě jsme chtěli ve třetí třetině se zápasem něco udělat, i když jsme věděli, že to bude ohromně těžké. Bohužel se to nepodařilo. Vyzdvihl bych ale naše oslabení pět na tři a že jsme na konci vsítili alespoň ten jeden gól."