Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři po dalším výborném výkonu mají mečbol

02.04.2018 · Michal Samiec
Třinečtí do prvního semifinále hraného pod Javorovým vlítli jako velká voda a po šesti minutách vedli o tři góly. Domácí si dokázali náskok hlídat v celém zbytku utkání a na snižující gól Mountfieldu odpověděli dalšími dvěma trefami. Oceláři vyhráli i třetí semifinále a zítra mají první pokus semifinálovou sérii s Hradcem Králové ukončit.
SF3, pondělí 2.4.2018
Třinec
Mountfield HK
5:1
WERK ARENA
Třetiny: 3:0, 2:1, 0:0  Branky a nahrávky: 3. M. Kovařčík (O. Kovařčík), 5. O. Kovařčík (M. Doudera, Polanský), 6. Adamský (Polanský), 27. Marcinko (J. Petružálek, M. Doudera), 39. Cienciala (O. Kovařčík, M. Doudera) – 22. Cingel (Džeriņš, Gregorc). Rozhodčí: Hribik, Lacina – L. Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 200. Střely na branku: 26:20. Střely mimo: 9:8. Zblokované střely: 9:14. Hity: 8:12. Vhazování: 48:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1. Stav série: 3:0.  
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, D. Musil, Matyáš, Linhart – J. Petružálek, Marcinko, Rákos – Hrňa, Roman Vlach, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala – D. Kofroň.
Mountfield HK: Rybár (5. Pavelka) – Gregorc, Zámorský, Graňák, F. Pavlík, Cibuļskis, Pláněk – Červený, Koukal, Smoleňák – Dragoun, Kukumberg, Bednář – Cingel, Džeriņš, Köhler – Šimánek, Berger, Vopelka.

Komentář k zápasu

Třetí semifinále a první, které se hrálo po přesunu série pod Javorový, nenechalo diváky ve třinecké aréně na úvodní branku čekat příliš dlouho. Již ve třetí minutě svým aktivním přístupem donutil Ondřej Kovařčík k chybě královéhradeckou dvojici Rybár – Graňák, přestože hostující získali puk po buly, starší z bratrů přihrál mezi kruhy na Michala Kovařčíka a ten neměl problém poslat puk za rozhozeného brankáře Rybára. Za necelé dvě minuty to bylo už o dvě branky. Před třineckým obráncem Douderou se objevila volná dálnice a mohl přihrát na kříž útočným pásmem na z levé strany najíždějícího Ondřeje Kovařčíka a i ten prostřelil slovenského reprezentanta v brance Královéhradeckých. Již na začátku páté minuty hosté vystřídali brankáře, svatyni Mountfieldu od té chvíle hájil brankář Pavelka.

Ale ani čerstvý náhradní gólman Hradce nevydržel bez inkasované branky dlouho. Po sto sekundách pobytu na ledě uklidil puk po zmatku před hostující bránou za čáru Martin Adamský. Oceláři byli v euforii, hosté zralí na ručník. Přesto zbytek úvodní části hry nasvědčoval tomu, že hostující hráči neskládají zbraně, stále zbývalo dost času na to s utkáním něco udělat. Navíc hráli hned třikrát přesilovku. Svěřencům trenéra Sýkory však chyběl na holích potřebný klid, chladnou hlavu naopak udrželi Třinečtí – dokázali praktikovat rychlý přístup, jako například v případě rodící se velké šance Koukala, kterému v přesilovce v 16. minutě posílal puk mezi čárky Smoleňák, ale rychle jej pokryl Dravecký. Oceláři nedali Hradeckým moc šancí k zakončení.

Začátek prostřední hrací doby byl ve znamení zbylé části třetí přesilovky Mountfieldu v utkání. Diváci viděli zajímavé okamžiky – nejprve totiž v oslabení Adamský hledal před brankou volného Marcinka, ale ten Pavelku neprostřelil. Hráči z Hradce Králové následně podusili Oceláře v jejich pásmu a již po skončení přesilové hry dokázal Lukáš Cingel procedit puk za Hrubce. Následovala pasáž utkání, kdy se Oceláři snažili opět odskočit na rozdíl tří gólů, a naopak pasáže, kdy Mountfield sahal po snížení na rozdíl jediné branky. Postupně Werk arena byla svědkem šance čtvrté třinecké pětky, o pár sekund později mířil puk na volného Šimánka mezi kruhy. Touš vychýlil z trajektorie Adamský tak, že Hrubec, aby neinkasoval, musel vytáhnout zákrok lapačkou. Na druhé straně musel být zase ve střehu Pavelka, když akci tři na dva zakončoval na vrcholu trojúhelníku najíždějící Adamský. Jeho bombu z první hostující gólman vykopl betonem.

Velká šance Ocelářů se sice neujala, ale gól padl z trochu nenápadnější střely. Tomáš Marcinko poslal puk na Pavelku z pravého kruhu poté, co mu jej na modré přenechal Petružálek. Domácí centr číslo jedna střelu dobře umístil k tyči a dal jí zároveň správnou výšku, brankář Hradce Králové se natahoval marně. Hosté stále pracovali na druhém gólu. Obrovskou šanci měl Džeriņš, který najížděl na Hrubce od modré zcela sám, úspěšnější byl ale domácí strážce svatyně. Hradečtí se neprosadili ani z další ze svých střel, a tak udeřilo pod třineckým kotlem, kde měl ve druhé třetině šichtu Pavelka. Perfektní akci čtvrté třinecké formace zakončil David Cienciala úspěšným blafákem, třinecká jednaosmdesátka poslala puk přesně nad beton hostujícího maskovaného muže. Třinečtí vedli po čtyřiceti minutách o čtyři góly.

Na úvodu třetí dvacetiminutové periody byla jasně patrné, kdo vede a kdo musí dotahovat. Oceláři pracovali na tom, aby drželi Hradecké na distanc, Mountfield se zase snažil veškerou svou energii investovat do vytváření ofenzivních situací. Ve čtvrté minutě vytvořili hostující hráči tlak na třineckého beka Douderu, který ztratil za brankou puk, ale za hosty v této trochu laciné šanci neskóroval ani Šimánek, ani Berger, střely obou byly zablokované. V šesté minutě střílel šikovně na teč Bednář. Usměrnit puk za Hrubce zkoušel Dragoun, poslal však touš mimo branku. Hosté si pak vytvořili souvislejší tlak, který nepřerušila ani komerční přestávka. Tým Mountfieldu vyprodukoval střely díky Graňáka, který střílel od modré, a Cibuļskise, jenž si na Hrubce najížděl z levého křídla. Tlak Hradce se domácím podařilo otupit až kolem poloviny třetí třetiny, to se střelou od modré prezentoval Doudera, který se snažil po přesných gólových asistencích zapsat do svých záznamů i brankovou ránu.

Třinečtí mohli své vedení navýšit ještě zhruba osm minut před koncem po vyloučení Vopelky, který se stal prvním hráčem s dvouminutovým trestem od dvacáté minuty zápasu. Oceláři si především hlídali náskok, ale vytvořili si i jednu velkou šanci, když před Pavelkou dorážel Polanský poté, co Adamského bombu od modré Pavelka vyrazil před sebe. Gól nepadl už ani z akce Bergera a Vopelky dva na jednoho, Třinečtí tak zvítězili 5:1 a v sérii mají mečbol.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Na zápas jsme se pečlivě připravili, chtěli jsme potvrdit dvě výhry z Hradce. Vstup do utkání nás nesmírně posílil, spadlo nám tam několik gólů, zápas poté nabral jasný spád. Hradec sice snížil, ale zápas zlomil gól Tomáše Marcinka na 4:1. Od té doby jsme si to pohlídali, byli jsme směrem dozadu hodně trpěliví. Vedení 3:0 v sérii si vážíme, ale potřebujeme ještě jednu výhru. To bude cíl pro další zápas."

Václav Sýkora (Mountfield HK): "Zápas se mi hodnotí velmi těžce. Celé utkání ovlivnil začátek, kdy jsme brzy prohrávali 0:3, což nás poznamenalo. To byl tvrdý direkt a hrabali jsme se z něj velmi těžko. Bylo tam několik momentů, kdy jsme se mohli vrátit do zápasu, ale nepodařilo se nám to. Třinec si celkem v poklidu pohlídal zápas až do konce."