Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

První zápas rozhodly nájezdy – Oceláři se ujímají vedení v sérii

13.03.2018 · Michal Samiec
Do nejzazšího možného bodu došlo první čtvrtfinále mezi Třincem a Pardubicemi. Že se bude jednat o vyrovnanou sérii, to se dalo tušit. První zápas však ukázal, jak moc mohou oba týmy brnkat na nervech svých fanoušků. V úterý v Třinci rozhodly až nájezdy, které Oceláři vyhráli 2:1.
ČF1, úterý 13.3.2018
Třinec
Pardubice
3:2sn
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 0:0, 2:2 – 0:0  Branky a nahrávky: 42. Polanský (Svačina, Martin Růžička), 56. Cienciala (Roman Vlach, Krajíček), rozhodující samostatný nájezd Martin Růžička – 43. Beran (Trončinský, Dušek), 54. Beran (Cardwell). Rozhodčí: Pešina, Kika – Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 849. Střely na branku: 32:38. Střely mimo: 21:10. Zblokované střely: 21:15. Hity: 27:30. Vhazování: 48:42. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Stav série: 1:0. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, D. Musil, Matyáš, Linhart – Martin Růžička, Roman Vlach, Petružálek – Hrňa, Cienciala, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Rákos – Kvasnica.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Čáslava, Trončinský, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Hrabal – Rolinek, Marosz, P. Sýkora – S. Treille, D. Tomášek, T. Svoboda – Perret, Poulíček, M. Kaut – Boyko, Dušek, Beran.

Komentář k zápasu

Úvodní třetina čtvrtfinálové série 2018 mezi Oceláři a Dynamem Pardubice nabídla svižný hokej, o stupeň rychlejší akce a několik výborných situací na obou stranách. Ani ne po šedesáti sekundách mohl skóre série otevřít Dravecký, kterého na modré čáře našel perfektním pasem z obranného pásma obránce Roth. Prakticky vzápětí ujeli hosté v akci dva na jednoho a kat Ocelářů z posledního vzájemného zápasu Kaut hledal přes obránce Matyáše Perreta, Hrubec prostor u své pravé tyče utěsnil dokonale. První přesilová hra utkání přišla ve třetí minutě, když se vyfauloval z Třince hostující útočník Dynama Marosz. V početní převaze byl dvakrát v zajímavé situaci Petružálek, nejprve hledal na pravém křídle operujícího Růžičku a v úplném závěru šikovně tečoval střelu jednoho z třineckých obránců.

Velké šance si Dynamo vyrobilo po polovině třetiny. Nejprve měl obrovskou příležitost u levé tyče Marosz, který dostal puk po rychlém křížném ťukesu od Petra Sýkory. O pár chvil později našel zpoza branky chytře Sýkoru kapitán hostů Rolinek, pardubického kanónu si nikdo nevšímal, ale hráč s číslem 37 na zádech trefil jen tyč za nic netušícím Hrubcem. Následně si zámek vyrobili opět hosté a s každou sekundou utahovali závity. Ve dvou šancích byl jeden z Francouzů v pardubické sestavě Treille, ale neskóroval, vykoledoval si pouze faul. Paradoxně situace vygradovaná vyloučeným třineckým hráčem hostům moc nesvědčila. Kromě několika desítek sekund na začátku hosté přesilovku strávili spíše mimo útočné pásmo. Až v samotném závěru poté, co Musilovi puk přeskočil hůl, se do velké šance dostal Kaut. Pardubický mladík ještě hledal mezi kruhy kolegu, který se tam ovšem nenacházel. Zhruba tři minuty před koncem třetiny měl obrovskou šanci Adamský, jemuž puk od zadního mantinelu poslal Polanský, třinecký rychlík ale netrefil zařízení.

Prostřední dvacetiminutovka normální hrací doby začala dohrávanou přesilovkou Ocelářů, kterým zbývalo ještě 71 sekund po vyloučení Trončinského. Ani druhý faul bývalého třineckého hráče na soupisce Dynama brankou v síti Kacetla neskončil. Po skončení oslabení měl dobrou šanci Marosz, kterému puk na střelu z první připravil Petr Sýkora. Domácí si vytvořili zajímavou situaci po rychlé výměně puku mezi Draveckým, Ciencialou a střílejícím Hrňou. Skóre neotevřel ani tvrdou ránou z jízdy Sýkora, střelu z jeho oblíbené kategorie vykopl Hrubec betonem. Na konci 29. minutě dostal trochu více místa na levém křídle Polanský, jenž vyzkoušel Kacetla a po jeho zákroku dojel k pardubickému brankáři, kde jej po odpískání dohrál Kaut a nabídl Ocelářům třetí přesilovku. Ta trvala jen 21 sekund. Po nedorozumění při rozehře musel faulovat Roth, a tak diváci ve Werk areně viděli hru čtyř proti čtyřem.

Gól nepadl ani v této konfiguraci hráčů na ledě, byť Kacetla prověřil tvrdou ránou od modré Matyáš, hrající za Oceláře po více než roce a téměř po třech letech play off hokejové extraligy. Ve 33. minutě po zisku puku v obranném pásmu upalovala celá první pardubická útočná vozba na samotného obránce Rotha, naděje Dynama na úvodní branku zazdil Sýkora, který nedokázal přihrát. Další výhodu hráče v poli navíc měli Oceláři po útočném faulu Tomáška. Strávili v útočném pásmu dost času, na branku soupeře však vyprodukovali minimum střel. V samotném závěru prostřední hrací doby ještě byli vyloučeni tři hráči – současně Trončinský s Polanským a 50 sekund po nich Rákos, který v útočném pásmu chtěl získat puk od nejistě rozehrávajícího Hrabala, ale podrazil jej při tom. Dynamo tak dostalo 70 sekund početní převahy čtyř proti třem.

V závěru druhé třetiny se Pardubickým branku vstřelit nepodařilo, nevytvořili si ani vyloženou šanci. Nic na tom nezměnil ani úvod třetí části, byť krátký úsek dohrávané přesilovky proti třem Ocelářům i pokračující klasickou přesilovku strávili před Hrubcem. Skóre otevřel o pár desítek sekund později na druhé straně Jiří Polanský, když mu vyšel krok do střílené přihrávky Svačiny. Velezkušený forvard s číslem 23 na zádech tímto gólem završil počet svých extraligových tref za Oceláře na dvě stě. Oceláři se z vedení radovali ale pouze 85 sekund. To si od vlastní branky do útočného pásma namířil Trončinský, jeho bekhendový pokus Hrubec vyrazil, ale na dorážku Matěje Berana do odkryté klece byl krátký. Vyrovnaný stav mohl trvat opět jen pár desítek sekund, opět před brankou operoval Polanský, ale tentokrát Svačinovo nastřelení za Kacetla neusměrnil. Polanský byl ve třetí třetině hodně při chuti, táhl několik dalších pro pardubickou branku nebezpečných útoků.

Kolem poloviny třetí třetiny byla vidět Tomáškova lajna, kde především centr této formace s agilním Kautem, který při jedné z akcí k Tomáškově formaci dostřídal, vytvářeli pro branku Ocelářů permanentní nebezpečí. Na druhé straně si šance vyrobila formace bratrů Kovařčíků s Danem Rákosem, ale ani oni nebyli úspěšní. Na začátku 54. minuty se dostali do vedení hráči hostujícího Dynama. Dobře a šťastně byl před Hrubcovým brankovištěm usazený střelec prvního gólu Pardubic Matěj Beran a Cardwellovu střelu odrazil za brankovou čáru vlastním tělem. Po prozkoumání videorozhodčím bylo konstatováno, že se to stalo dovoleným způsobem, hosté se tak ujali vedení. Vedení Pardubic stejně jako v případně Třince netrvalo příliš dlouho. Po necelé minutě po Beranově rozdílovém gólu byl vyloučen Treille a Oceláři měli šanci vyrovnat v početní výhodě. A to se jim po 70 sekundách podařilo. Vlachovu přihrávku na u tyče zaparkovaného Růžičku ztečoval jeden z bránících pardubických hráčů na úplně volného Davidu Ciencialu, jenž dokázal trefit odkrytou bránu Dynama. Hned o pár chvil později mohli hosté opět vést. Sýkora hledal před brankou stojícího Rolinka, ale puk se od jeho brusle odrazil jen těsně vedle třinecké svatyně.

Zhruba minutu a půl před koncem se do zakončení sám proti Kacetlovi dral Adamský. Když už byl ve vyložené pozici, byl seknut přes hůl. Přesto dokázal zakončit, po dokončené akci ale nebyl schopen včas před Kacetlem zabrzdit. Celá situace rezultovala ve vyloučení Adamského za nedovolené bránění brankáře Pardubic, hostům tak byla v samotném závěru normální hrací doby nabídnuta přesilovka. Dynamo ji nevyužilo, byť Rostislav Marosz svými šikovnými kličkami vytvořil jednu nebezpečnou situaci. Svému mančaftu ale dokázal taky zavařit, když při jednom souboji v útočném rohu podržel soupeři hůl a dostal dvě minuty. Do prodloužení byly tedy rozdány karty tak, že prvních 32 sekund se mělo hrát ve čtyřech na obou stranách.

Domácí mohli zápas rozlousknout hned po pár sekundách prodloužení. Růžička skrze brankoviště hledal úplně osamoceného Hrňu, který by už zametl do odkryté branky, zablokoval jej na štěstí pro hosty v kritickém momentu pro Dynamo Perret. Třinečtí mohli rozhodnout v přesilovce po vyloučení Berana, nic výjimečného však nepředvedli, naopak po skončení oslabení hrozili opět hosté – Kaut s Tomáškem zatlačili Slezany v jejich pásmu. Obrovskou šanci měl v 71. minutě na své holi Michal Kovařčík, kterému puk do jízdy mezi kruhy posunul Rákos. Kacetl jeho pokus zasunout mezi betony odhalil a zneškodnil. Gól nepadl ani po prudké ráně Kauta, která Hrubcovi vypadla z lapačky, neujala se ani tečovaná bomba Rotha od modré čáry. Další dobrou šanci rozhodnout měli Třinečtí po dalším vyloučení Pardubic – za katr putoval Cardwell, ani v této přesilovce se nic zajímavého neurodilo. Do konce prodloužení ještě oba týmy měly několik nadějných situací – například když Roth s Draveckým zavezli kotouč do útočného pásma a doráželi na pardubického brankáře několika pokusy, ale v klíčovém okamžiku Draveckého zablokoval Čáslava. Na druhé straně mohl gólový pas poslat Sýkora Duškovi, ale ten na puk nedosáhl. Zápas tak rozhodly samostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy byly nervy drásajícím završením prvního čtvrtfinále. V pěti sériích se prosadili celkem tři střelci. Na straně Ocelářů doslova procedil puk mezi Kacetlovými betony Petružálek a prosadil se také nejlepší exekutor samostatných nájezdů mezi třineckými hokejisty v základní části Martin Růžička, jehož pokus nakonec byl vítězný. Za hosty svým pokusem pouze snížil Petr Sýkora, nikdo jiný z hráčů Dynama se neprosadil. Po nesmírně vyrovnaném utkání se Oceláři ujali vedení v sérii v poměru 1:0!

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, který nám nedá ani metr ledu zadarmo. Začali jsme velmi dobře, vytvořili jsme si dostatek šancí, které jsme ale neproměnili. Jsem rád, jak se mužstvo k utkání postavilo, kdy se zvedlo v pravý čas. Je těžké zabrat, když pět minut před koncem v play off prohráváte. Měli jsme víc ze hry v prodloužení, ale brankář hosty podržel. V nájezdech byli naší střelci úspěšní, což nás velmi těší. Děkuji týmu za první cennou výhru. Věřím ale, že náš středeční výkon bude ještě lepší."

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): "Musím hráče pochválit, jak velice srdnatě odehráli celé utkání. Zápas byl hodně vyrovnaný, vyloženě se čekalo na první gól, který ale paradoxně nerozhodl celé utkání. Naštěstí jsme brzy srovnali a dokonce otočili vývoj. Smekám před klukama, jak dnes odehráli oslabení. Na můj vkus ale bylo našich vyloučených příliš mnoho, stojí nás to spoustu sil. V tomto směru se musíme zlepšit. Domácím vyšly lépe nájezdy, my jsme prostě góly nedali."