Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Tvrdý direkt od Pardubic v posledním domácím zápase základní části

02.03.2018 · Michal Samiec
Oceláři závěrečný zápas na domácím ledě před startem vyřazovacích bojů nezvládli. Podlehli o šesté místo bojujícím Pardubicím 2:6. Perfektním výkonem se prezentoval Martin Kaut – tento 18letý forvard Dynama nastřílel Ocelářům hattrick. Třinečtí prohráli potřetí v řadě.
51.kolo, pátek 2.3.2018
Třinec
Pardubice
2:6
WERK ARENA
Třetiny: 0:2, 1:1, 1:3  Branky a nahrávky: 31. Cienciala (Marcinko), 60. Marcinko (Dravecký) – 6. Hrabal (Marosz, Mojžíš), 12. M. Kaut, 34. D. Tomášek (Ščotka), 49. M. Kaut (Poulíček, Perret), 55. Poulíček (M. Kaut), 58. M. Kaut (Perret). Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 1:5, navíc Marcinko (Třinec) 10 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 421. Střely na branku: 18:20. Střely mimo: 12:4. Zblokované střely: 16:12. Hity: 14:14. Vhazování: 33:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:6, 2:6. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec (34. Hamerlík) – M. Doudera, D. Musil, Roth, Linhart, L. Kovář, Jank – Martin Růžička, Roman Vlach, Rákos – Cienciala, Marcinko, Dravecký – Petružálek, Polanský, Adamský – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Čáslava, Trončinský, Wishart, Ščotka, Mojžíš, Hrabal – Rolinek, Marosz, T. Svoboda – S. Treille, D. Tomášek, Beran – Perret, Poulíček, M. Kaut – Machala, Dušek, Boyko.

Komentář k zápasu

Na začátku utkání, které by při současné konstelaci mužstev v extraligové tabulce bylo předehrou pro čtvrtfinále play off, nebylo k vidění příliš ofenzivních akcí, optickou převahu měli třinečtí hokejisté. Dynamu ale útočná pasivita v prvních pěti minutách nemusela vůbec vadit, první gól totiž vstřelili oni. Trenér Holaň do zápasové sestavy nemohl napsat svého nejlepšího střelce Sýkoru, má však v mančaftu extřinecké hráče a ti zařídili první gól zápasu. Jak to tak bývá, proti svým bývalým spoluhráčům to většinou dobře pálí a to předvedla dvojice Rostislav Marosz, který chytrou přihrávkou našel Josefa Hrabala, jenž se zase neukvapil, ukázal šikovné ruce a poslal puk za zablokovaného Hrubce.

Domácí Oceláři mohli vyrovnat hned záhy. Během pár desítek sekund si dvě výborné šance vytvořil Cienciala. Hlavně první šance, kdy ujížděli na Kacetla s Draveckým sami dva, volala po gólu. Vyrovnat se nepodařilo ani v 11. minutě Růžičkovi, který utekl po levém křídle po Hrabalově ztrátě puku na útočné modré pardubického Dynama. Následoval druhý gól Dynama – Kovář nedokázal odehrát puk v obranné třetině, ten převzal Martin Kaut a takovou trochu nenápadnou ránou zvýšil náskok Pardubic na dvoubrankový. Třinečtí měli další šance minimálně na kontaktní gól – čtvrtá pětka si vytvořila tlak i dobrou šanci poté, co Cienciala přešel přes bránícího hráče a hledal před brankou stojícího Michala Kovařčíka. Třinečtí měli přesilovku, ale nic v ní nevymysleli, naopak Poulíček, který se vracel z trestné, dostal puk před Hrubce a ten měl co dělat, aby puk nepropustil do branky. V první hrací době další gól nepadl – 0:2.

Druhá hrací doba měla být částí hry, kterou Oceláři ovládnou, aby se dostali zpátky do hry. Ale diváci ve třinecké Werk areně sledovali poněkud odlišný příběh. K vidění byla spíš opatrná hra, a pokud byla k vidění šance, tak si ji vytvořili hráči Pardubic. Velkou šanci měl ve 24. minutě střelec druhého gólu Martin Kaut, který se dostal sám před Hrubce, ale ten jeho šanci vytěsnil levým betonem. O minutu později založil ruský útočník v barvách Pardubic Boyko akci dva na jednoho, kterou zakončil střelou do tyče z poměrně velkého úhlu Machala. Ve 28. minutě při přesilovce Ocelářů si po jednom z nedorozumění Třineckých vytvořil dobrou příležitost Dušek. Jednou z možná tří šancí domácích ve druhé třetině byla branka Davida Ciencialy, který na kruhu na pravém křídle převzal puk od Marcinka a prostřelil Kacetla přízemní střelou.

Vzápětí mohl vyrovnat Petružálek. Ten dostal od Polanského puk mezi kruhy, ale netrefil branku. Udeřilo tedy na druhé straně. Ščotkovo nahození od modré se odrazilo divoce od zadního mantinelu a David Tomášek stál tam, kde měl – z mezikruží překonal Hrubce potřetí a tímto jej také vyhnal z branky. Do čtyřicáté minuty mohl vedení hostů navýšit ještě Trončinský, jehož střela od modré byla tečovaná tak, že Hamerlík by neměl šanci zasáhnout. Pár sekund před koncem třetiny ujížděl sám na třineckého brankáře znovu Kaut, ale stejně jako Hrubec od něj neinkasoval ani Hamerlík. Po dvou třetinách tak byl rozdíl ve skóre stejný jako po první dvacetiminutovce – 1:3.

Třetí třetina na osudu utkání už nic nezměnila, naopak podtrhla to, co se z dosavadního průběhu dalo vyvodit. A sice, že Pardubičtí předvedli výborný a konsolidovaný výkon, vidina přímého postupu do čtvrtfinále play off, které měli před posledními zápasy nadosah, jim byla velkou motivací. Nade všemi pak vyčníval individuální výkon pardubického 18letého mladíka Martina Kauta, který ve třetí části potvrdil vítězství Dynama. Nejprve v šesté minutě závěrečné části se zjevil opět sám před domácím brankářem, to ještě Třinec zachránila tyč. O minutu později už byl ale díky prudké ráně z pravého křídla úspěšný. Martin Kaut si tak ke třem vyloženým šancím jeden na jednoho s třineckým gólmanem připsal i druhý gól v síti Třince. Domácí se snažili s výsledkem a utkáním ještě něco udělat, ale do vyložených příležitostí se moc nedostávali, a když už se dobrá šance na třinecké straně urodila, jako když ujížděli Rákos s Růžičkou dva na jednoho, zkazil Třineckým radost obětavým zákrokem velezkušený obránce Čáslava.

Závěr utkání nehodlali hosté jen tak dohrát, naopak dále s chutí pokračovali v kutí žhavého železa. Necelých šest minut před koncem parádní akci hostí zakončil střelou za bezmocného Hamerlíka Patrik Poulíček. Čtyřgólové vedení Dynama ještě o branku navýšil parádním výkonem se prezentující Martin Kaut a posunul tak vítězství Pardubic v Třinci do kategorie debaklu. Třinečtí se v samotném závěru ještě jednou prosadili – dorážkou se v závěrečné minutě prosadil Tomáš Marcinko a kosmeticky tak upravil konečný výsledek. Pardubice vyhrály v Třinci 6:2!

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Rozhodla první třetina. Byli jsme v ní lepší, ale neproměnili jsme šance, které jsme měli, a prohráli ji 0:2. Pardubice se potom zatáhly a dobře bránily ve středním pásmu. Přehustili ho, jednoduše vyhazovali kotouče ven ze své třetiny. Byli také efektivní v brejcích. Kluci chtěli moc hrát dopředu, a když jsme otevřeli hru, měli jsme díry v obraně. Ujeli nám z toho a dávali góly."

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice) "Přijeli jsme k hodně ofenzivně laděnému mužstvu s respektem a pokorou, ale se zdravým sebevědomím. Začátek zápasu nám vůbec nevyšel, jako bychom ještě zůstali v autobuse. Paradoxně jsme třetinu vyhráli 2:0, ale Třinec měl několik vyložených šancí, při kterých nás podržel Ondra Kacetl. Od druhé třetiny jsme upravili pár detailů v systému a neslo to ovoce. Hráči podali neskutečně obětavý a týmový výkon až do konce. I tak ale musím vyzdvihnout jednu trojku a tou je naše třetí pětka. Zvláště Martin Kaut, to byl vyloženě jeho večer. Závěr z hlediska herního systému a obranné hry byl fantastický."