Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Oceláři otočili utkání s Mountfieldem a vítězí počtvrté v řadě

28.01.2018 · Michal Samiec
Třinečtí otočili utkání o naději na druhé místo po základní části s královéhradeckým Mountfieldem, které se dlouhou dobu vyvíjelo v jejich neprospěch. V samostatných nájezdech rozhodl Jakub Petružálek a Oceláři tak na vítěznou šňůru navlíkli čtvrtý korálek.
44.kolo, neděle 28.1.2018
Třinec
Mountfield HK
2:1sn
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 0:1, 1:0 – 0:0  Branky a nahrávky: 49. Chmielewski (J. Petružálek, M. Doudera), rozhodující samostatný nájezd J. Petružálek – 33. Graňák (Šimánek, Berger). Rozhodčí: Mrkva, Bulanov – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 911. Střely na branku: 36:27. Zblokované střely: 12:9. Hity: 4:4. Vhazování: 45:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, Linhart, D. Musil, Jank – J. Petružálek, Rákos, Chmielewski – Martin Růžička, Roman Vlach, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – Hrňa, Cienciala, O. Kovařčík.
Mountfield HK: Rybár – Čáp, Cibuļskis, Graňák, F. Pavlík, Gregorc, Pláněk, Zámorský – Cingel, Džeriņš, Bednář – Červený, Dragoun, Köhler – R. Pavlík, Kukumberg, Vopelka – Šimánek, Berger, Zigo.

Komentář k zápasu

Úvodní dvacetiminutovka utkání mezi Oceláři a královéhradeckým Mountfieldem, které mělo velký význam z hlediska rozložení karet před finišem základní části extraligy vzhledem k postupu do příštího ročníku Champions Hockey League, ofenzivní hody nenabídla. Začátek zápasu se hrál v poměrně vysokém tempu, k velkým šancím se ani jeden tým ale nemohl propracovat. První dobrou střelu vyprodukovali Oceláři. V páté minutě nabil mezi modrou a kruhy stojícímu Růžičkovi Vlach, ale Rybár byl na střelu z první pozorný. O pár sekund později první projektil na Hrubce vyslal od pravého mantinelu Köhler, i třinecký brankář byl na svém místě.

V sedmé minutě mohl otevřít skóre domácí kapitán Krajíček, který si sjel od modré až na hranici brankoviště, přihrával mu zpoza branky Chmielewski. Gól nepadl ani po rychlé akci Draveckého, který si vyměnil za modrou puk s Růžičkou a následně zakončoval bekhendem. Dravecký tímto ukončil zhruba dvouminutovou pasáž rychle se střídajících akcí na obou stranách. Do konce třetiny diváci ve třinecké Werk areně registrovali ještě dvě dobré situace pro Hradec. Ve 13. minutě byl ve velké šanci Kukumberg. Hrubcovi totiž propadl puk po střele Radovana Pavlíka a slovenský střelec s číslem 16 mohl dorážet do prázdné branky. Na poslední chvíli jej zablokoval Cienciala. To byla největší šance úvodní třetiny. Stejný hráč Hradce Králové si ještě pár desítek sekund před koncem třetiny sjel ze středního pásma s pukem na holi až před Hrubce, ale branka nepadla ani z následujícího závaru.

Prostřední hrací doba byla ve znamení neproduktivního ofenzivního snažení domácích a jedné branky hostujícího Hradce Králové. Domácí Oceláři dostali po 163 sekundách druhé třetiny možnost hrát první přesilovku v utkání. Vyloučen byl Gregorc. Třinečtí hokejisté tuto početní převahu, ani další, která následovala po Köhlerově faulu dvě sekundy před návratem prvního vyloučeného královéhradeckého hráče na led, nevyužili. Nevytvořili si ani vyloženou brankovou příležitost, vyprodukovali až před koncem druhého trestu jednu slušnou střelu od modré, kdy měl Rybár zakrytý výhled. Neprosadili se domácí hokejisté, tak padl gól na druhé straně. Dominik Graňák vypálil od modré, Hrubec neviděl přes clonícího Ziga a puk propadl až do branky. Oceláři se po inkasované brance jali opět útočit, ale do konce periody branku nedali. A to ani po nebezpečné střele Růžičky z mezikruží, jenž tímto pokusem zakončil nepovedenou pasáž hostů, kteří se třikrát po sobě dopustili zakázaného uvolnění. A ani po třetím vyloučení hráče Mountfieldu ve druhé třetině, když byl opět vyloučen Gregorc. Průběžný výsledek po dvou třetinách tak určovala Graňákova střela.

Třetí perioda začala čtvrtou početní výhodou Ocelářů v zápase. Třinečtí ale nepotrestali ani vyloučení Köhlera, naopak po nedorozumění při kombinaci unikl Cingel. Při zakončení byl vyrušen Polanským, královéhradecký forvard nedokázal překonat Hrubce, který jeho pokus zadržel betonem. Teprve ve 44. minutě se přesilovky dočkali i hosté. Svěřenci trenéra Sýkory měli v početní výhodě několik dobrých střel, nejnebezpečnější byla teč Köhlera. Vysoký forvard s číslem 9 změnil směr nahození mezi Hrubcovy betony, třinecký brankář zastavil kotouč těsně před brankovou čárou. Už po návratu vyloučeného Svačiny na led mohl skórovat Radovan Pavlík. Mladý útočník Mountfieldu si nejprve sjížděl na křížnou přihrávku na pravou tyč Hrubcovy svatyně, následně ještě zkoušel dostat touš do třineckého brankoviště zpoza branky. Novou energii zápasu dodala vyrovnávací branka, kterou Oceláři dosáhl z důrazu před brankovištěm. Petružálkova střela byla zblokována v mezikruží a z tohoto prostoru procedil puk mezi rukou a tělem Rybára Aron Chmielewski. Byla to první branka, kterou po 108 minutách Rybár v tomto ročníku v Třinci inkasoval.

Následovalo páté vyloučení Hradeckých v zápase. Třinecká přesilovka po vstřelené brance vypadala lépe než ty předchozí. S nápadem i střelbou, ale gól nepadl ani v této standardní situaci. Po nedlouhé pasáži s plným počtem hráčů byl vyloučen druhý Ocelář, hosté měli při Jankově trestu šanci nasměrovat zápas ve svůj prospěch. I tato přesilovka byla nevyužita, byť Šimánkova střela z jízdy z levého křídla pořádně roztáhla Hrubce. V 57. minutě se zrodily dvě šance na branku – nejprve Růžička našel mezi kruhy Vlacha, ale toho zablokovali padající beci Hradce, a na druhé straně dal mezi kruhy Bednář puk Džeriņšovi, ale ani ten neuspěl. Závěr třetí třetiny nebyl čekáním na prodloužení, ale oba týmy chtěly rozhodnout. Blíž gólu byli Oceláři, kteří měli velký závar Polanského formace a průnik se zakončením těsně vedle Rybárovy branky od Rákose.

V prodloužení žádný z týmů s ničím nekalkuloval a oba soupeři napnuli síly do útoku. Akce se přelévaly ze strany na stranu, vzniklo několik dobrých situací, které mohly zápas rozhodnout. 65 sekund před koncem hosté špatně vystřídali a dali Ocelářům přesilovku čtyř proti třem. Hradečtí se ubránili a zápas nakonec rozhodly samostatné nájezdy. Dovednostní soutěž k rozhodnutí utkání přinesla vyrovnaný průběh jako celé utkání. Třinečtí se dostali do trháku, Hradec Králové v poslední možné chvíli vyrovnal, ale posledním desátým pokusem v základní sérii nájezdů definitivně rozhodl Jakub Petružálek. Dva body zůstaly pod Javorovým, do Hradce si hosté odvezli bod.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Remíza po šedesáti minutách byla spravedlivým vyjádřením sil, výhra v nájezdech nás pochopitelně těší. Musím uznat kvality soupeře, který nám to udělal hodně těžké v jejich obranném pásmu. Neměli jsme moc šanci ke skórování, jsme rádi aspoň za jeden gól, který poslal zápas do prodloužení. Hradec měl vyloženější možnosti, ale podržel nás znovu Šimon Hrubec. Pro oba týmy to byl důležitý souboj o čelo tabulky a pro nás je to velká vzpruha, že se nám povedlo utkání obrátit na naši stranu."

Pavel Hynek (Mountfield HK): "Budu stručný, gratuluji domácím k vítězství. Živili jsme tady naději na tři body skoro padesát minut, hráli jsme dobře do obrany a zkoušeli hrozit z protiútoků. Vzhledem k vývoji lze říct, že remíza byla spravedlivá pro oba týmy. Na obou stranách dominovali gólmani."