Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Vyrovnané utkání rozhodl v prodloužení třinecký Růžička

08.10.2017 · Michal Samiec
Druhé víkendové domácí utkání nabídlo pod Javorovým souboj dvou týmů, které v dosavadním průběhu extraligy nasbíraly 20 bodů. Skóre utkání se přelévalo ze strany na stranu, ve třetí části padly dokonce čtyři góly. Definitivní rozuzlení utkání přinesla 63. minuta a branka třineckého z Růžičků, kteří se představili v zápase. Třinec porazil Piráty díky využité přesilovce čtyři na tři.
11.kolo, neděle 8.10.2017
Třinec
Chomutov
4:3p
WERK ARENA
Třetiny: 0:0, 1:1, 2:2 – 1:0  Branky a nahrávky: 34. Roth (Svačina, Adamský), 45. Adamský (Krajíček, Polanský), 57. Polanský (Roth, Martin Růžička), 63. Martin Růžička (Marcinko, Hrňa) – 24. Lauko (Poletín), 48. Huml, 56. Huml (Koblasa, Valach). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 595. Střely na branku: 40:16. Zblokované střely: 12:13. Hity: 10:8. Vhazování: 39:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3. 
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, Linhart, D. Musil, Adámek – Martin Růžička, Marcinko, Rákos – Adamský, Polanský, Svačina – Irgl, Cienciala, Hrňa – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík
Piráti Chomutov: J. Laco – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák, Buchtela – Vondrka, Huml, Tomica – Skokan, Vladimír Růžička ml., Sklenář – Koblasa, Lauko, Poletín – V. Tomeček, Chlouba, Chrpa

Komentář k zápasu

První třetina stého extraligového utkání Ocelářů v nové Werk areně, kde své domácí ligové zápasy slezský soubor hraje od září 2014, skončila zcela zaslouženě bezbrankovým skóre. V nedělním odpoledni oba týmy v prvních dvaceti minutách servírovaly dietní menu, jako by nechtěly narušit poklidně plynoucí den. Ale přesto se momenty, jež mohly skončit brankou na té či oné straně, našly. Třinečtí měli již v prvních deseti minutách možnost využít dvě početní výhody. Zatímco v pátek proti Spartě obě své přesilovky využili, proti Chomutovu si branku z prvních dvou výhod nepřipsali. Hlavně v té druhé byly příležitosti, které volaly po brance, ale ani Hrňa, ani domácí kapitán Krajíček střelou z první od modré skóre neotevřeli. Největší šanci první třetiny měl v 15. minutě Rákos, kterému na levé křídlo před odkrytou branku Laca nabídl puk Marcinko, ale v souboji šestnáctek Rákose přetlačil Valach. Hosté mohli otevřít skóre také v přesilovce, v 18. minutě byl vyloučen domácí Růžička. Gól si nepřipsali, byť se jim povedlo domácí na několik desítek vteřin sevřít v pásmu. A když už puk do branky dostali, rozhodčí jej nemohli uznat, protože těsně před tím odpískali pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Na konci první třetiny tak byl výsledek stejný jako na začátku.

Jako by oba týmy potřebovaly více času na pořádný rozjezd, poněvadž druhá třetina nabídla rozhodně více zajímavé hokejové podívané než první hrací doba. Již po 12 sekundách mohl otevřít skóre třinecký Růžička – měl na levém křídle dost prostoru, ale jeho bombu schoval Laco do lapačky. První branka zápasu padla na druhé straně. Domácí prohráli souboj o puk v rohu za Hrubcovou brankou, Poletín poslal puk mezi kruhy, kde byl úplně volný Jakub Lauko. Ten si touš potáhl, vylákal Hrubce blíž k sobě a zavěsil. Hosté mohli o pár chvil později skóre navýšit, Růžičkova formace udělala před třineckou brankou pořádný závar, ale gól z toho nepadl.

Obrovské šance před Lacem vyprodukovala na rozmezí 27. a 28. minuty Polanského formace. Nejprve dostal nabito Svačina, těsně minul levý horní roh chomutovské branky. Následně se objevil sám před Lacem Polanský, Laco již ležel, ale třinecké třiadvacítce v rozhodujícím okamžiku puk přeskočil hůl. Před vyrovnávacím gólem mohli ještě skóre navýšit hosté, ale netrefil se ani Vondrka, ani z podobné pozice a podobnou ránou příklepem o pár minut později Tomica. A tak se radovali domácí Oceláři. Svačina našel od mantinelu křížnou přihrávkou do předbrankového prostoru sjíždějícího Vladimíra Rotha, který vymetl pavučiny, jež se pomalu začaly tvořit v Lacově brance. Do konce druhé části měli ještě s větším zápalem hrající domácí dvě přesilovky, ale – přestože je sehráli mnohem lépe než početní výhody v první třetině – inkasovat mohl Hrubec. Flemming, který se vracel z trestné lavice, našel v akci dva na jednoho Vladimíra Růžičku, ale ten puk napasoval pouze do výstroje domácího brankáře.

První vážnější příležitostí ve třetí třetině byla hned akce, ze které padla branka. Krajíček poslal puk na útočnou modrou na Martina Adamského, který ze samostatného úniku dokázal prostřelit Laca. Po střetu s obráncem Slovákem ještě střelec branky těsně poté, co puk přešel brankovou čáru, padl na slovenského brankáře ve svatyni Pirátů, naštěstí se vše obešlo bez zranění. Ačkoliv byli nadále domácí aktivnější, o tři a půl minuty později hosté vyrovnali. Z mezikruží vyslal nechytatelnou střelu nad Hrubcův beton a pod jeho vyrážečku Ivan Huml. Do závěrečných minut normální hrací doby tedy bylo vše otevřené.

Závěrečnou desetiminutovku z hlediska gólových šancí otevřel domácí obránce Doudera, který se k puku dostal po výborné práci Irgla v útočném pásmu, ale Laco se zaskvěl výborným zákrokem, díky němuž bylo skóre stále 2:2. Diváky ve třinecké aréně ještě čekal strhující závěr. Nejprve překlopil skóre na stranu hostujícího týmu svou druhou brankou Ivan Huml, který prostřelil Hrubce z podobné pozice jako dříve ve třetí části hry. Oceláři se ale nechtěli smířit s tím, že své jubilejní sté extraligové utkání v nové aréně budou mít za nula bodů, a tak se jali útočit a svou snahu proměnili ve vyrovnání už za 44 sekund. Krásnou akci z hole na hůl zakončil dorážkou za Lacova záda na brankovišti stojící Jiří Polanský. Gól padl v signalizované výhodě pro domácí tým. Utkání tak šlo do prodloužení.

V nastaveném čase byla aktivita především na třinecké straně. Pomohlo k tomu vyloučení chomutovského Valacha, které v prodloužení znamená přesilovku čtyř proti třem. Oceláři Piráty svírali, poté, co třinecký Růžička sám před odkrytou brankou dal vyniknout výbornému Lacovi, si vzali dokonce v průběhu přesilovky time out. Rozhodnutí přišlo okamžik poté. Marcinkovu střelu vyrazil Laco před Martina Růžičku a ten se podruhé ve velké šanci nemýlil. Oceláři vyhráli 4:3.

Ohlasy trenérů