Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Kometa pokořena počtvrté v sezóně

04.12.2009 · Tomáš Čekal
V dnešním kole II. části Noen Extraligy juniorů se již počtvrté v sezóně utkali třinečtí junioři s Kometou. Oceláři vstoupil do utkání lépe a jako první se ujali vedení, domácí sice dokázali rychle srovnat krok, ovšem Třinec přidal další tři branky a vedení definitvně strhl na svoji stranu. Z jihomoravské metropole si tak přivážejí třinečtí junioři tři body.
A8., pátek 4.12.2009
Kometa Brno
Třinec
1:4
Třetiny: 0:0, 1:3, 0:1  Branky a nahrávky: 32. Popolanský (Crhák) - 31. Hegyi (Rapáč), 36. Marosz, 38. Toman (Marosz), 51. Pavlík (Raszka) . Rozhodčí: J. Škach – M. Čech, P. Dřínovský . Vyloučení: 6:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 66. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 1:4. 
Matoušek (od 40. min Šenk) - Štindl, Sova, Zítka, Vozdecký, Lysoň, Bilčík, Krejčiřík, Jáchym - Šidák, Hnilička, Stehlík (C), Daniška, Prokeš, Komínek, Zemánek, Juráň, Brzobohatý, Popolanský, Crhák
Raszka - Roupec, Pavlík, Gottwald, Kaďorek, Špaček, Toman J. - Mičulka, Böhm, Marosz, Měrka, Martyčák, Rapáč, Toman M., Bajtek, Hegyi

Činnost mládeže HC Oceláři Třinec je spolufinancována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Komentář k zápasu

První minuty zápasu, stejně jako celá první třetina, se nesly ve velice opatrném stylu. Vybočil z toho Michal Toman, který ve velké rychlosti projel středním pásmem a z levé strany hodně zaměstnal Matouškovu lapačku. Za domácí mohli vstřelit branku jeden z dvojice Šidák, Hnilička, ale před brankářem Raszkou si spíše překáželi. Poslední vážnou šancí první třetiny tak byla Zemánkova dorážka z těsné blízkosti. Jenže nemířil přesně a nechal vyniknout hostujícího brankáře Raszku.

Druhá část hodně dlouho připomínala tu první. Jen do té doby, než se k pořádné akci rozhodl třinecký Mičulka, jenž projel kolem statických obránců Brna a nakonec si položil také Matouška. Ovšem poslední překážku nepřekonal. Přestože na něj zívala prázdná brána, netrefil ji. Jeho akce však hosty asi nabudila k lepšímu výkonu a velkému tlaku, který vyústil v úvodní branku zápasu. Rapáč se neukvapil a přihrál Dominiku Hegyimu, který kotouč bekhendem poslal za dezorientovaného Matouška – 0:1.

Oceláři se z vedení moc dlouho neradovali. Nejproduktivnější hráč Komety Tomáš Popolanský se totiž většinou zblízka nemýlí. Když navíc dostal šanci svoji střelu ještě dorazit, nebylo co řešit – 1:1. Zpoza brány mu nahrával Ivo Crhák, který si tak v prvním startu za juniorku připsal svůj první bod.

Ovšem inkasovaná branka hosty vůbec neodradila od jejich snahy střílet branky. Mičulka řešil přečíslení nepřesnou střelou a Kaďorek chvíli po něm netrefil odkrytou bránu Brna. Nemuseli svých zmařených šancí moc litovat, protože v čase 35:33 se Třinec dostal znovu do vedení. Hosté šťastně využili přesilovou hru pěti proti třem, když si přihrávku Rostislava Marosze srazil do vlastní brány Petr Matoušek.

Povedenou první třetinu korunoval Třinec krátce před jejím skončením v oslabení. Marosz si ve středním pásmu počkal, kam zpracuje ze vzduchu padající kotouč domácí obránce Vozdecký, ihned po dopadu na led se jej ujal, Vozdeckého objel, natlačil se před brankáře a ve vynikající pozici přenechal kotouč najíždějícímu Michalu Tomanovi. Ten puk ležící před brankovou čarou v klidu doťukl – 1:3.

Do poslední části nastoupil v domácí bráně namísto Petra Matouška Martin Šenk. Pět minut po jejím začátku se ve vynikající pozici ocitl v přesilové hře Ondřej Stehlík, ale zblízka kotouč směřující k němu zpoza brány nastřelil těsně vedle levé tyče. Hosté mohli trestat z rychlého brejku tři na jednoho, ale Martyčák se rozhodl, že se zbaví i posledního obránce Komety a při kličce se mu puk zamotal do bruslí, což znamenalo konec vynikající příležitosti zvýšit náskok.

Po rozdělení poslední dvacetiminutovky na půlku hosté znova udeřili. Podruhé v dnešním zápase se prosadili v přesilové hře. Ovšem opět při nich stálo štěstí. Brankář Ocelářů Ondřej Raszka nahrál Filipu Pavlíkovi, jenž projel celé střední pásmo a těsně po vniku do útočného vystřelil. Obránce Jáchym se snažil jeho střelu ztlumit. Bohužel pro něj se mu otřela o chrániče a změnila směr, s čímž už nic nenadělal ani brněnský brankář Šenk. Skóre 1:4 se do konce poslední části nezměnilo. Třinečtí se v Brně dočkali plného bodového zisku, asi zaslouženě.

Martin Šenk: Padaly nám tam smolné góly

Zápas za domácí hodnotil brankář Martin Šenk, který zatím v juniorce příliš šancí nedostával. Podobně jako trenér Kočí litoval, že Kometa neproměnila žádnou šanci v první části: „Ze začátku jsme to měli rozehrané celkem dobře. Škoda neproměněných šancí,“ krátce zakroutil hlavou. „Kdybychom v první třetině odskočili alespoň o jeden gól, mohlo to vypadat jinak,“ ale všichni víme, že na kdyby se ve sportu prostě nehraje.

Že při Kometě dnes štěstí nestálo, věděl také domácí brankář. Dva téměř vlastní góly se totiž nevidí příliš často. „Padaly nám tam docela smolné góly, a to se špatně dohání,“ popisoval nalomenou psychiku po obdržení takových branek.

Dnes se mezi tyče nepostavil od první minuty, ale naskočil až do třetí části. Byl to trošku překvapivý tah. Martin nám svůj vstup do zápasu upřesnil: „Když jsme šli po druhé třetině do šaten, přišel za mnou trenér a říkal, že Petrovi není dobře, takže se mám nachystat a budu chytat.“

Náhradní brankář se šel tedy ve druhé pauze pořádně rozcvičit a protáhnout, aby mohl předvést co nejlepší výkon. Průběh poslední části ho však očividně zklamal: „Doufal jsem, že se v poslední třetině pokusíme Třinci přiblížit, ale to se nepovedlo. Naopak další inkasovaná branka na 1:4 znamenala, že je po zápase,“ v čemž měl pravdu, protože tříbrankový rozdíl se proti dobře hrajícímu soupeři dohání jen těžko.

Za odchytaných dvacet minut musel kotouč lovit z klece jen jednou. Jak jsme psali v reportáži, proti tečované Pavlíkově střele neměl moc šancí. Jak viděl tuto situaci brněnský brankář? „Obránce se tu střelu snažil klasicky blokovat, ale bohužel ho to trefilo do bruslí a spadlo to tam.“

Poslední otázkou ještě zbývalo rozluštit, kdo bude zítra chytat proti silným Vítkovicím. „Zítra budu chytat taky, ale to už vím od středy,“ reagoval pohotově na nepříjemnou situaci se zraněním či nevolností Petra Matouška. Brno si zítra od jedenácti hodin pokusí napravit chuť, jak sám říká: „Samozřejmě si po dnešku chceme spravit reputaci a vyhrát,“ zakončil vyzývavě svoji rozmluvu.

Za výhru jsme rádi, pochvaloval si Rostislav Marosz

Z Ocelářů se hodnocení zápasu ujal jejich kapitán Rostislav Marosz. Proti Kometě se letos Třinci daří, protože to pro ně dnes bylo již čtvrté vzájemné a úspěšné měření sil. Třinecký vůdce se ještě krátce ohlédl za včerejším zápasem ve Zlíně: „Včera jsme po velice špatném výkonu prohráli ve Zlíně. I proto jsme chtěli dnes z Brna přivézt tři body,“ nahazoval důvod, proč dnes měli zvýšenou motivaci. „Vyhráli jsme 1:4, tak jsme rádi,“ neskrýval radost.

Kdyby měl v zápase vybrat moment, nebo chvíle, ve kterých se to lámalo, byly by to tyto: „Ve druhé třetině jsme dali dva rychlé góly, a to bylo důležité,“ zdůrazňoval, že se Třinci povedlo odpovědět na vyrovnání Komety stejně rychle a naklonit tak otěže zápasu zpět na svoji stranu.

V dnešním zápase si připsal dva kanadské body za gól a přihrávku. Těšily ho více body do tabulky produktivity jednotlivců, nebo celkové tři týmové? Také na tuto otázku měl rychlou odpověď: „Určitě mě víc těší zisk tří bodů pro tým, protože tady se nehraje na sebe. Hrajeme jako tým,“ prohlásil naprosto přesvědčivě a s chladnou hlavou. Rozhodně to od něj neznělo jako prázdná fráze. Možná i díky tomu ještě Kometa letos Třinec neporazila.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Kočí (HC Kometa Brno): První třetinu jsme začali lépe než Třinec. Měli jsme gólové šance, ale nepadlo nám to tam. Od druhé části byl vidět lepší pohyb třineckých hráčů. Nebruslili jsme s nimi, dostali jsme na 1:3 a bylo po zápase. Třinec už si to potom kontroloval. Jedna branka byla nešťastná, jedna vlastní a jednu jsme dostali při vlastní přesilovce, což je špatné. Na druhou stranu jsme nechali hrát všechny čtyři pětky, abychom ty kluky viděli, tak to alespoň nějaký účel splnilo.

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): Oboustranně to byl celkem slušný zápas. Dobře se bruslilo i kombinovalo. V první části nám nefungoval herní systém, který jsme chtěli praktikovat. Od druhé části jsme se k němu však vrátili, v přesilovkách jsme dali dvě branky, a to rozhodlo.