Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Utkání v Ostravě se Ocelářům nepovedlo, 101. derby pro Vítkovice

15.01.2017 · Daniel Ježek
Nedělní odpoledne nabídlo třetí letošní konfrontaci na moravskoslezském poli. Ostravar aréna byla svědkem 101. ocelářského derby, poprvé v letošní sezóně se radoval celek z Ostravy. Hráči s drakem na hrudi sice v prostřední dvacetiminutovce dokázali otočit vývoj zápasu, dvě rychlé trefy Vítkovic z úvodu poslední části ale rozhodly o vítězi.
39.kolo, neděle 15.1.2017
Vítkovice
Třinec
6:3
Třetiny: 1:1, 1:2, 4:0  Branky a nahrávky: 1. Tybor (Stastny, D. Květoň), 23. Výtisk (Kucsera, Vandas), 41. D. Květoň (O. Roman, Klok), 43. Szturc (E. Němec, Tomi), 50. Tybor (Klok), 55. Kucsera (Výtisk) – 12. Dravecký (Kreps, Roth), 30. J. Sýkora (Roth), 30. Dravecký (M. Doudera, Rákos). Rozhodčí: Hodek, Bulanov - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 004 (vyprodáno). Střely na branku: 36:13. Zblokované střely: 8:8. Hity: 15:10. Vhazování: 25:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 6:3.  
HC Vítkovice Ridera: Dolejš (Bartošák) – Sloboda (A), Klok, Hrbas, L. Kovář, Urbanec, Výtisk (A), D. Krenželok – Tybor, O. Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Stastny, Olesz (C) – Vandas, Kolouch, Kucsera – Tomi, E. Němec, Szturc – Kurovský.
HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Roth, Linhart, Krajíček, Hrabal, Nosek, M. Doudera, L. Doudera – Dravecký, Kreps, Rákos – Irgl (C), Kane, Adamský (A) – Petružálek (A), Špirko, J. Sýkora – Hrňa, Marosz, Chmielewski.

Komentář k zápasu

Úvodní minuty sto prvního moravskoslezského derby patřily domácím hokejistům. Vítkovice si vytvořily několik šancí, hned po sedmačtyřiceti vteřinách se navíc radovaly z gólu. Radoslav Tybor dostal pas do mezikruží, odtud nedal Hrubcovi v třinecké kleci sebemenší šanci.

Oceláři se k prvnímu ohrožení Dolejšovy klece dostali ve čtvrté minutě, Krepsovu nadějně vypadající akci ale zastavil ofsajd. Na druhé straně pak mohl vedení domácích navýšit Sloboda, jeho sražený pokus z brankoviště odpaloval Petružálek.

V sedmé minutě mohl po rychlé akci Květoně podruhé skórovat Tybor, Hrubec byl tentokráte úspěšnější. O dvě minuty později se neujala kombinace Němce se Szturcem, druhý jmenovaný nedokázal vystřelit přes bránícího Hrabala. V jedenácté minutě pak před Hrubcem nebezpečně operoval Kolouchův útok, brankář hostí si své hájemství pohlídal.

Udeřili tak Oceláři, kteří ze své první velké šance skórovali. Průnik Kamila Krepse do útočné třetiny v gólovou radost přetavil Vladimír Dravecký, jehož střela z mezikruží zapadla za záda brankáře Dolejše.

Domácí mohli na trefu Ocelářů odpovědět ve dvou početních výhodách v závěru periody, obrana hostujícího celku ale tlak Vítkovic ustála. Do kabin se tedy šlo za vyrovnaného stavu. Ten vydržel do třetí minuty druhé části, domácí opět zužitkovali úvodní aktivitu. Lukáš Kucsera ve dvacáté třetí minutě umotal hlavu Chmielewskému a Hrubcovi, v předbrankovém prostoru se svým typickým důrazem prosadil Jan Výtisk.

Oceláři mohli odpovědět v početní výhodě po faulu Slobody, Slezanům se ale přesilovka nepovedla. Skóre se tak měnilo až v polovině duelu, a to hned dvakrát ve prospěch Ocelářů. Šikovnou tečí Rothovy střely nejprve vyrovnával Ján Sýkora, třetí trefu Slezanů za pětadvacet vteřin přidal Vladimír Dravecký, který překlopil vedení na stranu týmu ze Slezska.

Další část prostřední dvacetiminutovky se nesla v poměrně nervózní atmosféře, k vidění byly fauly na obou stranách. Ani jeden ze soupeřů ale své výhody nezužitkoval. Skóre po druhé třetině tak bylo příznivější pro hostující celek.

Stejně, jako v předcházejících dvou třetinách, také úvod závěrečné dvacetiminutovky se více povedl domácím. Hned po osmačtyřiceti vteřinách třetí části se prosadil David Květoň, čímž opět vyrovnal brankový účet zápasu. Domácím ale jen vyrovnání nestačilo, za další dvě minuty už znovu vedli. Střelu Erika Němce od modré čáry před Hrubcem tečoval Roman Szturc, brankář Ocelářů nemohl reagovat.

Ještě hůře to s Oceláři vypadalo v úvodu padesáté minuty, kdy domácí přidali pátý gól. Radoslav Tybor sebral kotouč ve vlastním pásmu, nabruslil si za útočnou modrou čáru a prudce vypálil. Hrubec střelu viděl na poslední chvíli a nedokázal proto reagovat.

Oceláři mohli vykřesat naději v početní výhodě z padesáté páté minuty, kotouč za záda soupeřova brankáře paradoxně dostali domácí hokejisté. Lukáš Kucsera obral o puk Noska, samostatný nájezd na brankáře Ocelářů proměnil střelou pod Hrubcovu lapačku. Tato branka stanovila konečný účet nedělního klání.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): Po dvou nepovedených zápasech jsme se chtěli rehabilitovat, byla to ideální příležitost při derby před vyprodaným stadionem. Dařilo se nám diktovat tempo hry. Měli jsme pouze krátký výpadek ve druhé části, ale ve třetí už naše převaha byla vyjádřena i gólově. To je systém hry, který chceme předvádět, byla tam kvalita, bylo tam nadšení, byla tam defenzivní práce, která nás kdysi zdobila. Nechválíme často, ale dnes posílám obrovské díky do kabiny.

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Musím sportovně pogratulovat soupeřům. Vítkovice byly po celé utkání jednoznačně lepší, tahle výhra je zasloužená. Nezachytili jsme nástup do žádné třetiny. V první části nám vyšel jeden brejk, ve druhé třetině jsme měli světlý okamžik okolo poloviny utkání, kdy jsme během chvilky otočili skóre. Soupeř ukázal větší vůli po vítězství, domácí byli agresivnější, zvítězili zaslouženě.