Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Potlesk ve stoje: Oceláři v derby dominovali!

16.10.2016 · Martin Stebel
Tohle byla kvalitně promazaná ocelářská mašina! Tradiční moravskoslezské derby zvládli třinečtí hokejisté na podtrženou jedničku! Zásluhou kompaktního výkonu všech formací a díky bezchybnému Šimonu Hrubcovi, jenž má už třetí letošní čisté konto, dokázali Oceláři ostravského rivala přetlačit jednoznačně 5:0. První trefu hostů měl na svědomí po krásné individuální akci Zbyněk Irgl, z trestného střílení se prosadil Rostislav Marosz. Hlavní postavou prestižní regionální konfrontace však byl Martin Růžička, autor hattricku.
13.kolo, neděle 16.10.2016
Vítkovice
Třinec
0:5
Třetiny: 0:1, 0:2, 0:2  Branky a nahrávky: 11. Irgl (Linhart, Polanský), 24. Růžička (Nosek, Petružálek), 40. Růžička (Hrabal), 50. Marosz (TS), 60. Růžička (Petružálek) Rozhodčí: Polák, Čech – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:5 Využití: 0:1 Střely na branku: 31:16 Zblokované střely: 8:13 Hity: 16:12 Vhazování: 38:36 Diváci: 9027 Nejlepší hráči: David Květoň - Martin Růžička 
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Urbanec, Výtisk, D. Krenželok, Klok, Sedlák, L. Kovář, Puzič – Olesz (C), Stastny, Szturc – D. Květoň, O. Roman, P. Zdráhal – Vandas, Balán, Kolouch – Tomi, Hudeček, Illéš.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Nosek, Linhart, Hrabal, M. Doudera, Jank, L. Galvas, L. Doudera – Martin Růžička, Marosz, Petružálek – Dravecký, Kreps, Rákos – Irgl (C), Polanský, Adamský – Hrňa, Špirko, Jašek – M. Kovařčík.

Komentář k zápasu

Oceláři vstoupili do krajského derby oproti minulému střetnutí s lehce pozměněnou sestavou. Kvůli zranění nenastoupil Vladimír Roth, do zápasového zatížení naopak po měsíční vynucené pauze naskočil Rastislav Špirko, který se zařadil do čtvrté formace.

Úvodní minuty se nesly v duchu mírné převahy domácího celku, střelu Olesze z křídelního prostoru Hrubec zastavil, třinecký brankář byl úspěšný rovněž proti šanci rychlonohého Patrika Zdráhala.

Začátkem osmé minuty stála za pozornost rána Davida Noska, kterou Bartošák příliš neviděl, ale skóre se přesto nezměnilo. Vítkovice zahrozily v přesilovce, kdy delší období drželi třinecké hráče v pásmu, ale všechny střelecké pokusy byly spíš jen symbolického charakteru.

Oceláři šli do vedení v polovině 11. minuty, kdy Linhart nahodil puk do pásma, Zbyněk Irgl znovu ukázal rychlost a šikovnost, objel branku domácích a pohotově na vzdálenější tyči překonal Bartošáka - 0:1!

V dalším průběhu bylo horko hlavně před třineckou brankou, ovšem střelecký pokus Balána z mezikruží, i následnou šanci Stastného dokázal fantastickými zákroky zpacifikovat Šimon Hrubec.

Prostřední dvacetiminutovka odstartovala početní výhodou hostů, ale před vítkovickou brankou se nic podstatného nestalo. Oceláře to však nemuselo ani v nejmenším mrzet. Začátkem 24. minuty se na pravém kruhu zčistajasna objevil David Nosek, prudce vypálil, Bartošák kotouč jen vyrazil před sebe, duchapřítomý Martin Růžička byl v pravý čas na správném místě a pohodlně zavěsil - 0:2!

Oceláře tahle trefa ještě víc namotivovala a nadále diktovali tempo hry. Ridera sice jevila ofenzivní choutky, ale Slezané kvalitně zahušťovali střední pásmo. Za zmínku stojí snad jen střelecké pokusy obránců - Kloka a Sedláka, obě rány však Hrubec viděl a neměl problém je zlikvidovat.

Třinečtí i v samotném závěru ukázali mimořádnou efektivitu v zakončení. Nedůslednost vítkovické obrany, kdy rychlostně nestíhal Jan Výtisk, dokazal nekompromisně ztrestat podruhé Martin Růžička, který z bekhendu jen lehce ťukl do kotouče a ten skončil v síti - 0:3!

Hned v první minutě poslední části mohlo být sníženo. To by ovšem exOcelář Květoň musel proměnit svou nadějnou možnost, jenže Hrubec znovu předvedl mimořádnou pružnost a stav se nezměnil. V početní převaze Ridery otestoval jeho pozornost Roman Szturc, ale třinecký brankář se prezentoval dalším výtečným zákrokem.

Vedení hostů mohl navýšit ve 47. minutě Erik Hrňa, jenže ve finálním okamžiku nezachoval chladnou hlavu a Bartošák svůj tým podržel. Na druhé straně dostal ideální nahrávku Výtisk, jehož pumelici Hrubec viděl a chytil. V čase 49:00 už na kostce nad ledem svítil stav 0:4. Rostislav Marosz naprosto precizně zakončil trestné střílení, kdy kotouč z jeho hole proklouzl mezi Bartošákovými betony.

V dalším průběhu už všichni aktéři zcela jasně pochopili, že o osudu utkání je definitivně rozhodnuto. Pátý hřebíček do vítkovické rakve přesto ještě zatloukl minutu před koncem v přesilovce Martin Růžička, jenž těžil z dokonale načasované nahrávky Petružálka a z poměrně těžkého úhlu umístil touš do poloodkryté klece - 0:5!

Devět tisíc fanoušků, z čehož početnou část tvořili hluční příznivci červenobílých, vidělo jednoznačnou výhru hostů, kteří tak úvodní čtvrtinu základní části Tipsport extraligy uzavřeli ziskem velice slušných 32 bodů!

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): "Vstup do utkání se nám docela podařil. Soustředili jsme se na střední pásmo a nechtěli pouštět Třinec do dlouhých přihrávek. Víme, že jsou silní v situacích jeden na jednoho. Gól, který jsme dostali, byla velká chyba. Celkově jsme dostali lekci z produktivity a zkušenosti. Třinec byl trpělivý a čekal na chyby, které jsme bohužel udělali. Trápí nás produktivita. Měli jsme dva nájezdy a spoustu střel, jenže jsme se nedostávali k dorážkám."

René Mucha (HC Oceláři Třinec): "Po utkání jsme maximálně spokojeni. Musím vyzdvihnout taktický výkon týmu po celé utkání podpořený výborným výkonem brankáře Hrubce. V první třetině jsme se moc nedostávali k domácí brance, na druhou stranu ani Vítkovice neměly žádné vyložené šance. Více do hry jsme se dostali po první přesilovce. Byli jsme trpěliví a čekali na šance, které přišly. Byli jsme neskutečně produktivní. Ve třetí třetině jsme odskočili do výraznějšího náskoku a byla na nás vidět velká pohoda. Chci poděkovat našim fanouškům za výbornou kulisu, dnes jsme se v Ostravě cítili jako doma!"