Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Starší dorostenci podlehli Chomutovu 1:3

07.03.2014 · Martina Sikorová
Předposlední zápas nástavbové části sehráli třinečtí dorostenci na ledě Chomutova, kde už po první třetině prohrávali o dvě branky. Jediným úspěšným střelcem Ocelářů byl Jan Bartko.
43.kolo, pátek 7.3.2014
Chomutov
Třinec
3:1
Třetiny: 2:0, 1:1, 0:0  Branky a nahrávky: 6. Veselý (Strunz, Hierman), 19. Lyszczarczyk (Páleník, Wágner), 24. Lyszczarczyk (Toman) - 27. Bartko (Stránský, Poruba). Rozhodčí: Zubzanda - Gerát, Hynek. Vyloučení: 8:5, navíc Hlaváček (CHM) - 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 3:0, 3:1.  
Lukeš – O. Dvořák, Páleník, Hlaváček, Hierman, D. Novák, Kozák – Polák, Lyszczarczyk, A. Macháček, Kašpar, T. Adámek, Dimitrov, P. Macháček, Rohla, Veselý, Toman, Wágner, Strunz
Hlaváč – Michal Roman, Janiczek, Bartko, Zahradníček, Bartoň, M. Adámek, Walaski, Stránský, Cienciala – Stuchlík, Švaňa, Sikora, Petrák, Trčka, Škorpík, Poruba, Kofroň, Pala

Činnost mládeže HC Oceláři Třinec je spolufinancována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Komentář k zápasu

V opatrném úvodu si přece jen o něco aktivněji počínali hosté z Třince, což mohla změnit brzká přesilový hra Pirátů. Jenže ta se svěřencům Kamila Koláčka příliš nepovedla. Domácí se však pár vteřin po vypršení trestu Stránského prosadili. Na sklonku šesté minuty vlétl Radek Veselý po pravém křídle do pásma a po přechodu přes bránícího hráče našel skulinu mezi betony hostujícího brankáře - 1:0. A opakovala se podobné situace jako v úvodu zápasu. Oceláři hráli početní výhodu, jež jim mohla pomoct získat znovu navrch. Avšak podobně jako v předchozím případě u Pirátů ani tato přesilová hra nepatřila k nejpovedenějším. Vyrovnat tak mohl až Kofroň na konci třinácté minuty, kdy sebral domácím puk po chybné rozehrávce, ale Lukeš zaváhání kolegů před sebou napravil spolehlivým zákrokem.

Do první sirény ještě jeden gól přece jen padl. Postarala se o to teč Alana Lyszczarczyka, který necelou minutu a půl před přestávkou během přesilové hry změnil směr Páleníkovy střely od modré - 2:0. V závěru třetiny ještě špatná přihrávka zhatila slibnou akci Pirátů, kteří tak odcházeli do šaten s dvougólovým vedením.

Na startu prostředního dějství měli domácí k dispozici přesilovou hru, ale Piráti měli problém usadit se na delší čas v útočném pásmu. A poté se začali na ledě dít hodně zajímavé věci. Nejprve třinečtí ujížděli dva na jednoho, ovšem pokazili finální přihrávku. Hned z protiakce přihrál Polák zadovkou do tandemu najíždějícímu Lyszczarczykovi, který však jen vyprášil Hlaváčův beton.

Polský kanonýr si vše vynahradil o několik desítek vteřin později. Lukeš a celá obrana nejprve ustáli skrumáž před chomutovskou brankou, po níž Toman hned vyslal do úniku Alana Lyszczarczyka, který výstavním blafákem potvrdil, že má v nadstavbové části extraligy staršího dorostu obdivuhodnou střeleckou potenci, přestože věkem spadá o kategorii níže - 3:0. To běžela 24. minuta a za necelých 60 vteřin mohli domácí vést čtyřgólovým rozdílem.

Hlaváč se však stihl v přesilové hře otočit a chytit puk, který mu propadl za záda před brankovou čáru po nahození Kozáka. Chvilku poté ujel ve vlastním oslabení Švaňa, ale Lukeš si s jeho únikem poradil. Oceláři se však gólu dočkali ještě před polovinou duelu. Vše odstartovala nejisté rozehrávka Lukeše, po níž musel faulovat Wágner. A v přesilové hře Jan Bartko tečoval Stránského nahození od modré čáry mimo dosah domácího gólmana - 3:1. Gól hosty povzbudil a vyslali na Lukeše několik nebezpečných střel, s nimiž si však domácí mladík s maskou poradil.

Zvýšená aktivita donutila Piráty k faulu a Oceláři tak od poloviny střetnutí dostali příležitost k dalšímu snížení. Jenže byli to Severočeši, kteří mohli skórovat. Wágner přihrával v situaci dva na jednoho z pravé strany do středu útočného pásma, kde byl najetý Lyszczarczyk. Hlaváč si však s jeho tečí poradil. Před polovinou 33. minuty vystihl Aleš Macháček třineckou rozehrávku, ale Rohla jeho křížný pas od levého mantinelu v gól neproměnil, neboť trefil jen přesouvajícího se Hlaváče.

Trest pro domácí mohl přijít záhy. Slezané se řítili v přečíslení tři na dva, ale vracející se Hierman stihl vložit hokejku do přihrávky z levého křídla do středu na úplně volného Petráka. Ihned poté se za třineckou obranou objevil Tomáš Adámek, ale jeho střela z pravého křídla propadla Hlaváčovi jen do brankoviště, kde volný kotouč netrefil dojíždějící Toman, který si před odkrytou brankou nestačil srovnat hůl, aby pohodlně a bez potíží dorazil kousek černé gumy do sítě Ocelářů. V závěru třetiny hráli ještě Piráti přesilovou hru, ovšem v gól ji nepřetavili.

Po čtyřech relativně klidných minutách třetí části, uháněl sám na Hlaváče opět Lyszczarczyk, který na druhý pokus volil podobnou fintu jako kdysi Peter Forsberg, jenže zakončení jednoruč mu nevyšlo a puk mu při něm utekl. Za další tři minuty stál mezi kruhy osamocený hostující Škorpík, ale mířil jen do klubka hráčů mezi ním a brankou.

Piráti i nadále hlídali svůj náskok, ovšem to se jim nemuselo vyplatit. V padesáté minutě si Kofroň proklestil cestu až před Lukeše, kde však tísněný obráncem mířil vedle. Podobně jako Škorpík dopadl na sklonku 55. minutý domácí Veselý, který ani nadvakrát nepropálil chumel hráčů před sebou. To byla poslední velká šance střetnutí, v němž se skóre nezměnilo už od 27. minuty.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „První třetina se nám povedla gólově a myslím, že i herně byla z naší strany dobrá. Bohužel jsme už poněkolikáté zopakovali bezstarostný výkon poté, co vedeme. Jako by hráči měli pocti, že už se nemůže nic stát. Přestaneme se soustředit a koncentrovat na obranu a podle toho pak obraz hry na ledě vypadá. V takových chvílích nás jako vždycky podržel Lukeš, ale musíme se na tahle hluchá místa zaměřit. Zkoušíme to po dobré i po zlém, ale bohužel to zatím moc nefunguje. Tabulku úplně podrobně nastudovanou nemám, ale snažíme se vyhrát každý zápas, aby naše výchozí pozice byla co nejlepší. Bylo by fajn udržet čtvrté místo, abychom v případě postupu přes první kolo začínali i v případném čtvrtfinále doma.“

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „Trochu jsem zaspali začátek zápasu, kdy jsme dostali strašně laciný gól. Každopádně rozhodla druhá třetina, která byla podle mého názoru jednoznačně naše. V podstatě v každém útoku jsme si vytvářeli situace, které mohly být přečíslením, ale nevyřešili jsme je dobře. Při našem tlaku jsme dostali třetí gól. Těší mě, že kluci ani potom zápas nezabalili. Bohužel jsme doplatili na žalostnou koncovku, takže nezbývá, než soupeři pogratulovat.“