Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Třinec? To je dobrá hokejová značka, tvrdí Roberts Bukarts

21.06.2018 · Martin Stebel
Při osobním setkání působí nenápadným až plachým dojmem. Mluví tiše, pomalu a poměrně pečlivě volí slova. Na ledě však vypadá diametrálně jinak - srší z něj sebevědomí, má instinkt zabijáka. Střelec jeho kalibru, navíc pravák ve středním hokejovém věku, to je na hráčském trhu vždy cenné zboží. Za dvě a půl sezony nastřílel ve zlínském dresu úctyhodných 63 gólů a nyní jej čeká další výzva u Ocelářů. Do nového působiště přijel ROBERTS BUKARTS poprvé v těchto dnech.

Strávil jsi dva a půl roku ve Zlíně. Předpokládám tedy, že základy češtiny už znáš. Zkusíme rozhovor česky nebo raději anglicky?

Čeština je pro cizince těžký jazyk, ale už se domluvím. Spíš tedy hodně věcem rozumím, s mluvením to je horší. Českou hokejovou terminologii jsem ale pochopil docela brzy. V běžné komunikaci není problém, umím si například v restauraci objednat jídlo a vyřídit další základní věci, ale na větší povídaní to ještě není. Spíš bych zatím preferoval rozhovor v angličtině, tam se cítím silnější.

Rozumím a chápu. Jaké jsou první dojmy z nového klubu?

Přijel jsem v neděli večer. Cestoval jsem letadlem z Rigy do Krakova, bylo to docela příjemné. Už jsem si stačil prohlédnout třineckou arénu, prošel jsem šatnou, posilovnou, regenerační linkou. Je to opravdu moc pěkné. Byl jsem tady několikrát jen jako hráč Zlína a už tehdy se mi stadion moc líbil. Jako domácí hráč ale máte opravdu komfortní podmínky pro svou práci, bude radost tady být.

Pěkné zázemí ale zřejmě nebylo hlavním důvodem, proč jsi akceptoval třineckou nabídku, že?

Možná to hrálo trochu roli, ale hlavním důvodem byly ambice klubu. Třinec je v rámci České republiky dobrou značkou, má vždy vysoké cíle, je tady silný kádr, velká konkurence na všech postech. To byl rozhodující faktor.

Jaký bude tvůj program letní přípravy? Zůstaneš už v Třinci anebo ještě poletíš do Rigy?

V Třinci teď budu jen od neděle do středy, pak ještě poletím krátce na otočku do Rigy, musím si tam vyřídit několik věcí. Vrátím se ale hned v neděli, kdy s Oceláři pojedeme na kondiční kemp do Tater.

Předpokládám, že manželka a dcerka budou během sezony s tebou v Třinci...

Ano, tak to fungovalo už ve Zlíně, stejné to bude i v Třinci. Rodina je pro mě hodně důležitá. Chci, aby tady holky byly se mnou.

Stejně jako ve Zlíně i v Třinci Roberts oblékne dres s číslem 71. Foto: Petr Rubal

Všiml jsem si, že jsi mluvil s Romanem Vlachem, se kterým jsi kdysi spolu ve Zlíně hrál...

S Romanem se známe, ale potom odešel do Olomouce. Ve Zlíně mě ze začátku trénoval jeho táta Rostislav. Ten mi v úvodu angažmá hodně pomohl, věřil mi, což bylo důležité.

Extraliga nebude jediná soutěž, do které letos Oceláři zasáhnou. Je tady Liga mistrů a Spengler Cup. Díval jsem se do minulosti a před sedmi roky ještě v dresu Dinama Riga jsi se šesti kanadskými body (2+4) byl nejproduktivnějším hráčem respektovaného turnaje v Davosu...

Je to už dávno, byl jsem tehdy hodně mladý, ale je to úspěch, kterého si vážím. Těším se jak na Ligu mistrů, tak i na Spengler Cup. Bude to asi zajímavá sezona.

Mnozí fanoušci zřejmě vůbec netuší, že jsi absolventem vysoké školy. Není moc profesionálních hokejistů s akademickým titulem...

Studoval jsem ekonomii na univerzitě v Rize, mám titul magistra. Školu jsem dělal dálkově, většinou to probíhalo o víkendech. Zatím se chci věnovat hokeji, ale po konci kariéry třeba svoje znalosti uplatním v praxi.

Ve Zlíně jsi byl velmi populární, získal jsi srdce mnoha fanoušků. Jak budeš zpětně na tuto štaci vzpomínat?

Byly to krásné roky, jsem Zlínu za mnohé vděčný, budu vždy vzpomínat v dobrém. Opravdu nemohu na téma bývalého klubu říct nic špatného. Našel jsem tam dost přátel, klub se ke mně choval korektně. Život jde dál a vy procházíte vývojem. Jak napsal José Mourinho ve své knize: "Každý by měl za život změnit svou práci. Změnit něco, aby se stal lepším."

Hned v prvním kole extraligy čeká Oceláře duel ve Zlíně. Asi to bude z osobního hlediska stále trochu emotivnější zápas, že?

Když jsem viděl los, usmál jsem se. Věřím tomu, že zlínští fandové na mě nebudou nazlobení. Byla to hezká kapitola, ale teď už jsem v novém klubu a chci bojovat za Třinec!

×
Dnes v 18:00 | Jun.
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
×
Dnes v 13:00 | Dor.
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice