Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Mladí Oceláři absolvovali vzdělávací kurz

16.08.2018 · Martin Stebel
Jak správně investovat vydělané finance? Jaká jsou hlavní pravidla oblékání při společenských akcích? Jak ctít elementární klubové hodnoty? Jak si připravit chutný a zdravý pokrm? Toto je pouze velmi stručný souhrn témat, o kterých byla řeč během čtvrtečního odpoledne v prostorech WERK ARENY, kde mladší hráči prošli komplexním vzdělávacím kurzem.

Iniciátorem a organizátorem setkání byl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek. On sám nejlépe vnímá silnou potřebu toho, aby mladí hráči byli v některých oblastech lépe informování a teoretické poznatky poté dokázali efektivně aplikovat do praxe: "Základním cílem a motivací je, aby naši mladí kluci byli lépe připravení na praktický život. Obecně známe případy, kdy někteří sportovci po konci kariéry zůstali na mizině a neví, co udělat s životem. Většinu času obětovali sportu a poté zjistili, že jsou v minusu. Chtěl bych, abyste k tématům o kterých dnes budeme mluvit, přistupovali s maximální péči. Čeká vás možná dvacet let aktivní kariéry a jen na základě toho, jak si hned na začátku nastavíte osobní hodnoty, bude vypadat váš další život. Už nyní musíte umět vyhodnotit určitá rizika a zvolit správné zaměření," prohlásil v úvodu dnešní akce bývalý kapitán třineckého klubu.

Mottem setkání byl citát nejlepšího hokejisty historie, Wayna Gretzkého, který v dobách své největší slávy pronesl moudrá a nadčasová slova: "Bruslím tam, kde puk bude, ne tam, kde je."

Vzdělávací blok byl rozdělen na čtyři hodinové části. V té první byla řeč o finanční gramotnosti. Lektor Aleš Lokaj na praktických příkladech demonstroval důležitost tohoto tématu. Hned na úvod se přítomných zeptal, jaký je jejich životní cíl a motivace. Zmínil známé sportovní hvězdy minulosti, které kvůli vlastní pošetilosti a po nerozvážných investicích doputovaly na finanční dno. Na jednoznačných příkladech důrazně varoval před lehkovážným zacházením s vydělanými prostředky. Zazněly ale i velmi praktické pozitivní rady, ve kterých oblastech se naopak vyplatí investovat, které produkty přinášejí dlouhodobý zisk a jak si zachovat finanční stabilitu.

Druhým přednášejícím byl Lucjan Klimsza. Vysokoškolský pedagog je odborníkem mimo jiné v tématice etikety. Zdánlivě banální a jednoznačný obor v sobě skrývá mnoho chytáků a složitějších interpretací. Formou hry proto namodeloval setkání společensky různě postavených osob. Hráči tak museli rozpoznat, kdo jako první zdraví a podává ruku, kdo má přednost při procesu seznamování. Na přetřes ale přišla taky pravidla "dress codu" během formálních či neformálních akcí klubového charakteru.

Další podstatnou sférou života je otázka sportovní etiky. Lektor Lech Nierostek s potěšením konstatoval, že třinecký klub je jedním z mála, který se na toto citlivé téma chce otevřeně bavit a touží profesionálně edukovat své hráče. Debata se mimo jiné točila okolo klubových hodnot, mluvilo se rovněž o vztahu hráče a trenéra, o základních pilířích chování ve společnosti, o etickém kodexu sportovního oddílu. Setkání rozhodně nemělo charakter jednostranného monologu přednášejícího, přítomní měli možnost okamžité zpětné vazby a vzájemná diskuse byla velice plodná.

Poslední zastávka čtvrtečního školení byla ryze praktická. Executive Chef hotelu VITALITY Michal Kuczera mladým Ocelářům poradil a taky názorně ukázal, jak se zdravě a přitom chutně stravovat. Tento kuchař získával mimořádně cenné zkušenosti během pracovního pobytu v Německu, Rakousku a Švýcarsku, kde kvalita pokrmů je mnohdy na prvním místě. V kuchyni preferuje jednoduchost, eleganci a týmového ducha, což jsou vlastnosti, kterými musí disponovat také hokejisté.

"Bylo to fajn školení, jsem opravdu rád, že něco takového jsme mohli slyšet. Bylo tady hodně inspirativních rad, které nám mohou v praktickém životě pomoct," prozradil na závěr jeden z nejmladších Ocelářů, Jan Hladonik.

×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice