Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Čtvrtý duel ve skupině CHL odehrajeme v Esbjergu

01.09.2017 · Michal Samiec
Čtvrtý zápas během devíti dnů má na programu základní skupina Champions Hockey League. Oceláři odehrají skupinovou odvetu po Mannheimu i proti dánskému mistrovi. Zápas se hraje v sobotu od 19 hodin.

Esbjerg Energy

Dánský mistr dostal do skupiny těžké soupeře a ambice na postup tak dostaly trhlinu již při losu. Jak se ukázalo při vysoké porážce ve Werk areně, nejedná se ale o soubor už předem poražených. Úvodní utkání souboru trenéra Marka Pedersona sice skutečně hrubě nevyšel, rozhodně však Třineckým nedali nic zadarmo.

Souboru trenéra Varadi však vyšel perfektně úvod – první velká šance Ocelářů a po Petružálkově bombě do horního rohu branku to bylo 1:0! Ve třinácté minutě po parádní kombinaci Ocelářů má Petružálek poměrně lehkou práci – 2:0. A když před koncem třetiny ještě procedil puk do branky Rákos a rychlou akci po pasu Ciencialy zakončil Svačina, skončila již první třetina pro hosty debaklem. Esbjerg si na začátku druhé třetiny připsal jednu ze tří brankových radostí v dosavadním průběhu základní části – ve zbytku utkání se Slezané trefili ještě pětkrát.

„Třinec má starší tým, jejich věkový průměr je 28 let. Jsou spolu delší dobu, to lze pozorovat v maličkostech, které rozhodují zápasy. Oni toho naplno využili. Pro nás to byla skvělá zkušenost, hrát proti TOP týmu. Další zápasy budou také velmi obtížné, my si z toho ale musíme vzít ty pozitivní věci,“ řekl k zápasu trenér dánského mistra Pederson.

Zbylé dvě utkání tak dramatickým rozdílem neskončila. Z Třince cestovali Dánové do Jönköpingu, kde se střetli s mistrem Švédska. Zápas skončil 3:0, ale Švédové se na komplet bodů hodně natrápili. Ještě jedenáct minut před koncem to bylo pro HV71 pouze 1:0! Následně se trefil v 50. minutě Ytterell a o 121 sekund později pečetil skóre Andersson. Ve čtvrtek hráli oba soupeři odvetný zápas a ten ovládli hráči HV71 vyšším, totiž pětibrankovým rozdílem. V Dánsku vyhráli 7:2 a snad tímto dali Ocelářům důkaz, že z Esbjergu je možné body exportovat. Po první třetině čtvrtečního utkání vedli favorité gólem Thörnberga 1:0. Zápas se zlomil během 129 sekund na počátku druhé části. Hosté navýšili skóre na 0:3 z pohledu Esbjergu a zbytek zápasu už se hrál plně v režii týmu z Jönköpingu.

Ke střelci z Třince, tedy McMillanovi, se ve čtvrtek přidal Colin Vock. Proti HV71 skóroval dvakrát, ve 44. a 57. minutě, a může tak nosit dres pro Top Scorera dánského týmu.

Aktuální soupiska:

Seldrup, Henriksen – Krogsgaard, Christensen, Crawford, Bruggisser, Koch, Vinther, Fleming – Vock, Hjulmand, Grundtvig, Pedersen, McMillan, Nielsen, Andersén, Scheel, Wejse, Loiseau, Clausen, Fine

Brankáři Esbjergu to zatím nemají vůbec lehké. V prvním utkání v Třinci zahájil v brance Nicolaj Henriksen, ale vydržel jen něco málo přes polovinu utkání a po šesti brankách ve své síti se nechal vystřídat. Henriksen, který již má zkušenosti i s národním týmem své země, ale odchytal i zbylá dvě utkání a je tak jedničkou dánského mistra. Oba brankáři dánského týmu čelili ve třech zápasech celkem 115 střelám, v průměru téměř čtyřem desítkám za zápas.

HC Oceláři Třinec

Oceláři měli fantastický vstup do základní skupiny Champions Hockey League. Po domácích zápasech s Esbjergem a Mannheimem okupovali první příčku se šesti body a skóre 12:1. První venkovní zápas je čekal s Adlerem ve čtvrtek v Německu. Orli ukázali, jak silným týmem jsou, projevily se zkušenosti řady borců s historií v NHL nebo dlouholeté zkušenosti z reprezentace, včetně turnajů nejvyšší světové kategorie. Mannheim využil skvělého vstupu do zápasu – skóre tým Adleru otevřel již v první minutě, po první části to bylo z pohledu Třineckých 0:3 a zápas byl rozehraný tak, že se již velice těžko obracel. Slezané přesto zbraně nesložili – po brankách Draveckého a Polanského to bylo na začátku třetí části z pohledu domácích už jen 4:2, Oceláři v poslední desetiminutovce zkusili dlouhou power play, ale neúspěšně. Konečné skóre – 6:2.

“Vůbec jsme nezačali dobře a pak už jsme tahali za kratší konec,“ zhodnotil výstižně vstup do zápasu, který poznamenal celý duel, Jiří Polanský. „Rozebereme si to, každý z nás ví, kde udělal jakou chybu, kde mohl pomoct. V první třetině jsme byli o metr až dva pozadu, je důležité, jak na to zareagujeme,“ garantuje ponaučení ze čtvrteční citelné porážky forvard s číslem 23, který se trefil poprvé po svém hostování v Oltenu.

V kombinaci s ostatními výsledky naší skupiny však Třinečtí stále drží první místo v tabulce – Oceláři, švédský mistr HV71 a Mannheim: všichni získali po šesti bodech, tým Václava Varadi vede díky skóre. Náš sobotní soupeř je zatím bez bodového úspěchu a se záporným skóre 3:19 poslední. Případný bodový zisk ze střetnutí s mistrem Dánska bude mít velký význam pro konečné pořadí skupiny D.

Aktuální soupiska:

Hamerlík, Hrubec – Adámek, Doudera, Haman, Jank, Krajíček, Linhart, Musil, Roth – Adamský, Cienciala, Dravecký, Hrňa, Irgl, M. Kovařčík, O. Kovařčík, Marcinko, Petružálek, Polanský, Rákos, Marek Růžička, Martin Růžička, Svačina

V dresu Top Scorera nastupoval po prvním utkání ve skupině, tedy po měření sil s Esbjergem, Vladimír Svačina. Útočník s číslem 13 na dresu se na kanonádě v poměru 9:1 podílel dvěma přesnými trefami.

Předchozí vzájemný zápas

V pořádný brankostroj se změnilo první utkání mezi Oceláři a Esbjergem Energy. Třinečtí vstoupili do zápasu parádně, podobně jako ve čtvrtek na německé půdě Mannheim. Již v první minutě skóre otevřel Petružálek, první část skončila 4:0 a to určilo průběh zbytku zápasu. Jediný gól dánského šampiona vstřelil na začátku druhé třetiny ve dvojnásobné přesilovce McMillan.

1. zápas Champions Hockey League, pátek 25. srpna 2017
HC Oceláři Třinec – Esbjerg Energy
9:1 (4:0, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 1. Petružálek (Adamský, Linhart), 13. Petružálek (Irgl, M. Doudera), 18. Rákos (Martin Růžička, Marcinko), 19. Svačina (Cienciala), 33. Martin Růžička (Petružálek, Krajíček), 34. Svačina (Cienciala, Linhart), 46. Jank (Hrňa, Svačina), 49. Rákos (Hrňa, Roth), 51. Adamský (Roth, Polanský) – 22. McMillan (Bruggisser, Crawford). Vyloučení: 9:7. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2 502.

HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, Adámek, Linhart, Roth, Musil, Doudera, Jank – Rákos, Marcinko, Martin Růžička – Adamský, Polanský, Petružálek – Dravecký, M. Kovařčík, Irgl – Svačina, Cienciala, Hrňa.

Esbjerg Energy: Henriksen (34. Seldrup) – Krogsgaard, Crawford, Bruggisser, Vinther, Christensen, Fleming, Koch – Scheel, Loiseau, Vock – McMillan, Fine, Andersén – Hjulmand, Wejse, Grundtvig – Clausen, Pedersen, Nielsen.

O zápase

Čtvrté utkání základní skupiny D letošního ročníku Champions Hockey League je na programu v esbjergské Granly Hockey Areně již v sobotu 2. září 2017, utkání bude úvodním buly zahájeno v 19.00.

Foto v článku: Lukáš Filipec